350 Γάλλοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν την αστυνομική βία

19177623

Φωτογράφος καλύπτει την επίδειξη “κίτρινων γιλέκων” στο Bourges (Cher), 12 Ιανουαρίου 2019. (NICOLAS MESSYASZ / SIPA)

“Είμαστε μάρτυρες μιας σκόπιμης προσπάθειας να μας αποτρέψουν από την εργασία μας”. Αυτός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας francetvinfo.fr χθές 1η Μαϊου. Όπως σημειώνει η εφημερίδα “σύμφωνα με την ένωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, σχεδόν 90 δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα αστυνομικής βίας από την αρχή του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων”. Ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων.

“Έχει ξεπεραστεί το όριο καταστολής”.  Μετά τη σύλληψη και κράτηση του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Gaspard Glanz , υπογράφουν περισσότεροι από 350 εργαζόμενοι ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι καταγγείλοντας σε ένα φόρουμ που δημοσιεύθηκε στην franceinfo.fr, την αστυνομική βία ενάντια στο επάγγελμά τους από την αρχή του κινήματος των “Κίτρινων Γιλέκων”. Προειδοποιούν για την επισφάλεια των συνθηκών εργασίας τους και τη φυσική και ψυχολογική επίθεση που δέχονται. Ζητούν το δικαίωμά να ενημερώνουν και ελευθερία του Τύπου.

Το κείμενο:
Εμείς, οι δημοσιογράφοι τομέα, των ανεξάρτητων δημοσιογράφων, έντυπων ΜΜΕ, με ή χωρίς κάρτα τύπου, αποφασίσαμε να μιλήσουμε συλλογικά για να καταγγείλουμε την πολλαπλή κρατική βία που υφιστάμεθα….
… Λόγω του επαγγέλματός μας, είμαστε συχνά στην πρώτη γραμμή, εν μέσω κοινωνικών αγώνων και μερικές φορές συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Είμαστε εκτεθειμένοι, το ξέρουμε και το αποδεχόμαστε.
Σημειώνουμε όμως ότι καθώς το κοινωνικό κίνημα εντείνεται και η βία του, το έργο μας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο, δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Οι συνθήκες εργασίας μας επιδεινώνονται. Σημειώνουμε ότι αυτό δεν οφείλεται κυρίως στους διαδηλωτές, αλλά σε μεγάλο βαθμό στη συμπεριφορά της ίδιας της αστυνομίας.

Επί τρία χρόνια βρισκόμαστε μάρτυρες σε μια σκόπιμη προσπάθεια να μας αποτρέψουν από τη δουλειά, την τεκμηρίωση και τη μαρτυρία μας για ότι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.  Δεν έχουν υπάρξει διαδηλώσεις ή συναθροίσεις τους τελευταίους μήνες, χωρίς οι δημοσιογράφοι να έχουν δεχθεί βία, λεκτική ή σωματική από την αστυνομία.

Με τη βία, εννοούμε: περιφρόνηση, σχεδόν συστηματική κηδεμονία, εκφοβισμό, απειλές, προσβολές. Αλλά επίσης: προσπάθειες καταστροφής ή κατάσχεσης εξοπλισμού, διαγραφή καρτών μνήμης, κορδόνια, εθελοντικές και στοχοθετημένες ρίψεις δακρυγόνων, βολές LBD, χειροβομβίδες κ.λπ. Πριν από τις διαδηλώσεις, κατάσχουν ακόμη και τον εξοπλισμό προστασίας (μάσκα, κράνος, γυαλιά) παρά το γεγονός ότι επιδεικνύουμε την επαγγελματική μας ταυτότητα.

Όλες αυτές οι μορφές βίας έχουν φυσικές (τραυματισμό), ψυχικές (psychotrauma) ή οικονομικές (σπασμένες ή κατασχέσεις εξοπλισμό) συνέπειες. Είμαστε προσωπικά και επαγγελματικά υποτιμημένοι και ποινικοποιημένοι.

Πιο πρόσφατα, έχει ξεπεραστεί το όριο καταστολής. Αρκετοί συνάδελφοι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση για “συμμετοχή σε μια ομάδα για τη διάπραξη βίας ή εξευτελισμού”, ακόμη και αν δηλώνουν ότι είναι δημοσιογράφοι. Με αυτά την πρακτική, η αστυνομία και η δικαιοσύνη μας αφήνουν μόνο δύο επιλογές:
ή να προσερχόμαστε και να υποβαλλόμαστε σε σωματική και / ή δικαστική καταστολή ή να μην καλύπτουμε τις διαδηλώσεις και να εγκαταλείψουμε έτσι την ελευθερία της πληροφόρησης.

Στην έκθεσή της τον Μάρτιο του 2019, η υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, Michelle Bachelet, κατήγγειλε την υπερβολική χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών LBD 40 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων “κίτρινων γιλέκων”. Η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλαν την αστυνομική βία κατά του Τύπου. Ο David Dufresne έχει υπολογίσει τουλάχιστον 85 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων συγκεκριμένα μεταξύ των 698 αναφορών που έχει καταγράψει από την αρχή του κινήματος “κίτρινων γιλέκων”.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ρόλος του κράτους σε μια δημοκρατία δεν είναι να καθορίσει το πλαίσιο της ελευθερίας του Τύπου. Δεν εναπόκειται στο εκτελεστικό ή το νομοθετικό σώμα να αποφασίσει πώς θα εργαστούμε. Όπως μας υπενθυμίζει ο Χάρτης Ηθικής για τους Δημοσιογράφους, δεχόμαστε μόνο τη δικαιοδοσία των Κανόνων του επαγγέλματος μας. Η ελευθερία του Τύπου είναι μία και αδιαίρετη.

Ολόκληρο το κείμενο διαμαρτυρίας των Γάλλων συναδέλφων εδώ καθώς και οι υπογραφές που έχουν συγκεντριωθεί

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *