Αγαπητοί συνάδελφοι
Αναφορικά με το «σχέδιο»της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μας που βρίσκεται εδώ και 1 χρόνο υπό διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΣΗΕΑ και κυβέρνησης ενημερωθήκαμε την Παρασκευή 5-4-2019. Παρακολούθησαν οι εκπρόσωποι και συνάδελφοί μας, τη συνεδρίαση του μικτού συμβουλίου, μαζί με τους εργασιακούς εκπροσώπους των άλλων δημόσιων ΜΜΕ και έτσι διαπιστώθηκε ότι η ΕΣΗΕΑ, χωρίς να μας ενημερώσει όλο αυτό το διάστημα , είχε καταλήξει σε ένα «σχέδιο» που ονομάζει ΣΣΕ, το οποίο ούτε “ομοίωμα” ΣΣΕ δεν είναι, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε η ΣΣΕ καθορίζει όλο το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο του κλάδου.
Η ΕΣΗΕΑ, δια της προέδρου της ισχυρίστηκε, ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητήσει τώρα το οικονομικό μέρος και αυτό θα γίνει σε άλλο χρόνο με την ανανέωση της ΚΥΑ.
Επισημαίνουμε, στην ΕΣΗΕΑ, ότι η ΚΥΑ υπογράφηκε στο διάστημα των μνημονίων, κι ενώ είχαν πάψει να υπογράφονται ΣΣΕ, προκειμένου να καλυφθεί το οικονομικό κομμάτι, συνεπώς τώρα, δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς έχουμε βγει από τα μνημόνια.
Αυτή την ώρα που η ΕΣΗΕΑ διαπραγματεύεται την ΣΣΕ υποχρεούται να καταρτίσει την καλύτερη δυνατή, και όχι καθ’ υπόδειξιν της κυβέρνησης, αλλά όπως επιτάσσει ο ρόλος της δηλαδή, για το συμφέρον των εργαζομένων.
Στην κατεύθυνση αυτή, αποστέλλουμε τις προτάσεις μας εφόσον το προηγούμενο διάστημα ουδέποτε ερωτηθήκαμε και ουδέποτε ενημερωθήκαμε.
Οι προτάσεις των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις διεκδικήσεις που πρέπει να συμπεριλάβει η ΕΣΗΕΑ στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ:
Συλλογική σύμβαση σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται όλα τα κορυφαία θέματα του κλάδου.
– Στη ΣΣΕ τα θεσμικά και τα οικονομικά μπαίνουν μαζί όπως προβλέπονται και όχι ανεξάρτητα γιατί είναι απόλυτα συνυφασμένα και το ένα συμπληρώνει το άλλο.
-Βασικός στόχος των οικονομικών διεκδικήσεων να είναι το «ξεπάγωμα» των ωριμάσεων των μισθών στον δημοσιογραφικό δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επίσης, με εφαλτήριο τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τουλάχιστον από εδώ και πέρα.
– Η ΕΣΗΕΑ να ζητήσει πληροφορίες για τον τρόπο και τις συνθήκες λειτουργίας του κάθε δημόσιου φορέα, έτσι ώστε να λάβει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου εργασίας.
– Εκ μέρους των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάρχει καθολική άρνηση αύξησης ωραρίου (αν για κάποιους χώρους του Δημοσίου υπάρχουν χειρότεροι όροι, π.χ. οκτάωρο, τότε γι’ αυτούς μπορεί να μπει το 7ωρο μόνον ως ΤΑΒΑΝΙ, δηλ. να συνεχίσει να ισχύει ό,τι καλύτερο ισχύει στους υπόλοιπους, δηλ. το εξάωρο).
Η παράταση ωραρίου κατά μια ώρα μεταφράζεται σε μείωση μισθού και απώλεια υπερωριών εφόσον το ωράριο δεν αφορά μόνο τους εσωτερικούς αλλά όλους τους απασχολούμενους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς όλοι οι συνάδελφοι είναι εν δυνάμει εσωτερικοί συντάκτες.
– Η εξομείωση με το στενό Δημόσιο (υπουργεία κ.λπ.) είναι μη αποδεκτή, αν αναλογιστείτε το φόρτο εργασίας και την ένταση των εσωτερικών συντακτών.
– Τα Δημόσια ΜΜΕ πρέπει να προσλαμβάνουν ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ δημοσιογράφους και όχι με μπλοκάκια, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άλλα «ευέλικτα» τινά, διαφορετικά σε πέντε χρόνια “οι μισθωτοί” θα είναι μειοψηφία, άρα ΔΕΝ θα ισχύουν αυτά που προβλέπονται στο “σχέδιο” ΣΣΕ, εφόσον αναφέρεται σε μισθωτούς.
–Προστασία των εσω-εξωτερικών συντακτών, αφού ο διευθυντής έχει δικαίωμα πέραν του ωραρίου να στείλει τον εργαζόμενο σε θέμα
-Στα θεσμικά, που υπάρχουν στο προτεινόμενο «σχέδιο», δεν γίνεται καμία αναφορά σε απασχόληση κατά τις Κυριακές, αργίες, νυχτερινά αλλά και τα Σάββατα, υπερωρίες και ρεπό. Η αναφορά στη γενική νομοθεσία είναι παραχώρηση χωρίς μάχη.
– Θωράκιση απέναντι σε επιβολή «σπαστού» ωραρίου. Η διατύπωση περί «7 ωρών» που υπάρχει στο «σχέδιο» -και όχι για συνεχές 7ωρο- είναι τουλάχιστον ύποπτη.
– Απαιτείται στήριξη του προφανούς αιτήματος και της ΕΠΗΕΑ για εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Δεν νοείται ολόκληρο λογιστήριο δημόσιου οργανισμού να αποτελείται από εργαζόμενους με ΔΠΥ. Ένταξη των διοικητικών στο δικό μας μισθολόγιο. Κανένας εργαζόμενος με λιγότερα από 1.000 ΚΑΘΑΡΑ.
– Σημαντική αύξηση του επιδόματος για κάθε παιδί (και όχι το κατάπτυστο των 15 ευρώ καθαρά για το δεύτερο παιδί), ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Αντίστοιχη αύξηση και για το πτυχίο.
Επαναφορά επιδόματος γάμου 10%.
– Συνακόλουθα με το παραπάνω διεκδίκηση Δώρων και Επιδόματος Αδείας, που ΙΣΧΥΕΙ στον ιδιωτικό τομέα.
Παράκληση να πρωτοκολληθεί και να συζητηθεί στο Μικτό Συμβούλιο.