Του Νίκου Χρυσικόπουλου στο www.capital.gr
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες από όταν κατατέθηκαν οι αρχικές προσφορές για την πώληση των δανείων και των συμμετοχών που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet. Ο διαγωνισμός που υλοποιεί η Nomura International έχει ήδη περάσει από πολλές διακυμάνσεις: οι δύο κύριοι διεκδικητές, η σύμπραξη των Vodafone-Wind από τη μία πλευρά και ο Antenna Group από την άλλη, που κατέθεσαν στη συνέχεια δεσμευτικές προσφορές τον περασμένο Οκτώβριο, κάθισαν στο τραπέζι των συζητήσεων με τις τράπεζες. Σε αυτό το τελικό στάδιο, οι συζητήσεις συνεχίζονται αποκλειστικά με το σχήμα των Vodafone-Wind.
Είχαν μεσολαβήσει οι διαπραγματεύσεις του Antenna Group με τις τράπεζες (καθώς έπειτα από διαβουλεύσεις επετράπη να καταθέσει δεσμευτική προσφορά σε δεύτερο χρόνο), οι οποίες τη συγκεκριμένη εκείνη χρονική στιγμή δεν ευοδώθηκαν, αλλά και οι εμφανίσεις συγκεκριμένων funds, με βάση το Λονδίνο και αλλού (όπως το Reggeborgh Invest που προβλήθηκε ως “από μηχανής θεός), που χτύπησαν την πόρτα των τραπεζών – ακόμη και πρόσφατα – έχοντας την “υποστήριξη” της ίδιας της εταιρείας, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια σε αυτές τις επαφές.
Ενδείξεις ολοκλήρωσης του διαγωνισμού
Για τις αποφάσεις του παρελθόντος (σ.σ. οι τράπεζες είχαν το 2014 μια πρόταση που σχεδόν αποπλήρωνε το δανεισμό, αλλά απερρίφθη) και τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πώλησης πολλά μπορούν να ειπωθούν, ωστόσο στην παρούσα φάση πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η διαγωνιστική διαδικασία οδεύει προς την κατάληξή της.
Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι αυτή η κατάληξη. Η πρόταση των Vodafone-Wind είναι η μόνη με την οποία ασχολούνται οι πιστώτριες τράπεζες. Η ουσία της συγκεκριμένης πρότασης και η αποτίμηση που έχει πραγματοποιηθεί παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες, ο επιβεβαιωτικός έλεγχος δέουσας επιμέλειας έχει ολοκληρωθεί και οι συζητήσεις των δύο πλευρών είναι διαδοχικές. Όμως, υπάρχουν ακόμη σειρά “σημαντικών λεπτομερειών”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές κοντά στις εν εξελίξει διεργασίες, που μένει να διευθετηθούν.
Όπως προκύπτει, οι τράπεζες έχουν προτείνει διάφορα μοντέλα “εμπλοκής” των Vodafone-Wind, πλην οι εταιρείες δεν δείχνουν να επιθυμούν την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου από αυτό που ενσωματώνεται στην πρόταση τους. H επίλυση ή μη των συγκεκριμένων θεμάτων, θα κρίνει και την έκβαση του εγχειρήματος.
Από την άλλη πλευρά, έχουν εκδηλωθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να παραμείνει η Forthnet εκτός του ελέγχου των Vodafone – Wind (με την έγερση, μεταξύ άλλων, ζητημάτων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού), καθώς και να μην υιοθετηθεί η πρόταση αξιοποίησης του Πτωχευτικού Κώδικα και του άρθρου 106β περί εξυγίανσης επιχειρήσεων. Και όλα αυτά, όταν μεταξύ των πωλητριών τραπεζών έχουν καταγραφεί διαφορετικές προτεραιότητες αναφορικά με το ζήτημα της Forthnet, αν και το τελευταίο διάστημα φαίνεται να υπάρχει η βούληση να προχωρήσει η διαδικασία.
Ενδεχομένως η κινητικότητα των τελευταίων ημερών να σχετίζεται και με την προ μηνός αύξηση του ποσοστού που κατέχουν οι Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank στη Forthnet. Μέσω της νέας άσκησης δικαιωμάτων μετατροπής σε μετοχές, το ποσοστό που κατέχουν πλέον ανέρχεται σε 36,19%, ενώ η συμμετοχή του κράτους της Τυνησίας (μέσω των GΟ PLC, Tunisia Telecom, TT ML Limited) καθώς και της Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair) υπολογίζεται στα επίπεδα του 14,4% αντιστοίχως.
Αντίστοιχα η Crystal Almond (μητρική της Wind) εμφανίζεται να κατέχει πλέον ποσοστό 21,3% και η Vodafone το 4,1%. Το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια διαφόρων μετόχων μεταξύ των οποίων και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Πλέον, το ζητούμενο είναι πως θα μετουσιωθεί αυτή η κίνηση από την πλευρά των τραπεζών.
Προχωρά το σχέδιο του MVNO
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία προχωρά σε ουσιαστικές κινήσεις για την ενίσχυση του αποτυπώματος της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και των πηγών από τις οποίες προέρχονται τα έσοδά της. Η Forthnet προχωρά στο σχεδιασμό της να εισέλθει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator – MVNO).
Η εταιρεία που συνεχίζει σταθερά να υλοποιεί επενδύσεις της τάξης των 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως, επιθυμεί να αξιοποιήσει ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων ώστε να ανοίξει ένα νέο πεδίο δραστηριότητας και να αξιοποιήσει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τη βάση πελατών που διαθέτει, αποτελούμενη από 700.000 μοναδικά νοικοκυριά και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις.