Ο νόμος της καθολικής τηλεοπτικής κάλυψης που θα έλυνε το πρόβλημα της πλήρους κάλυψης με ψηφιακό σήμα για περίπου 500.000 κατοίκους σε όλη τη χώρα, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Τα 24 εκατομμύρια ωστόσο που έχουν εγκριθεί από το κράτος ως επιδότηση της «καθολικής κάλυψης» για τις λευκές περιοχές είναι το ισχυρό δέλεαρ που ενεργοποίησε δυο παρόχους, την Cosmote και τη Digea.
Αυτοί οι δυο πάροχοι εμφανίζονται σε όλες τις δημόσιες ανακοινώσεις των δήμων που μετέχουν στο πρόγραμμα της επιδότησης και καλούν τους κατοίκους να υποβάλλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά ως τις 19 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι ο οποιοσδήποτε κάτοικος μπορεί να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία και να προμηθευτεί την «προσφορά» της Cosmote, όχι όμως και της Digea.
Η διαφορά έγκειται στα διαφορετικά μοντέλα κάλυψης. Η μεν Cosmote προσφέρει στο πακέτο της Cosmote pack, τα πανελλαδικής εμβέλεια κανάλια της, συν όσα περιφερειακά εκπέμπουν στην περιοχή για τρία μόνο χρόνια, μέσω IPTV, και έχει το δικαίωμα να κάνει επιπλέον προσφορές στους κατοίκους για επιπλέον τηλεοπτικές υπηρεσίες.
Η Digea προσφέρει το δικό της «πακέτο», δηλαδή τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και τα περιφερειακά της πλατφόρμας της για οκτώ χρόνια, μέσω gap fillers που θα εγκατασταθούν σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δήμους. Αν χρειαστεί θα δώσει στους συμμετέχοντες και αποκωδικοποιητή, για όσους δηλαδή δεν διαθέτουν τηλεόραση λήψης ψηφιακού σήματος.
Η ΕΡΤ δεν μετέχει στο πρόγραμμα καθώς είναι υποχρεωμένη να παρέχει τις τηλεοπτικές υπηρεσίες της καθολικά, άρα είναι υποχρεωμένη να τοποθετήσει μόνη της τους αναμεταδότες για την κάλυψη αυτών των περιοχών. Το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί στην εκπομπή σήματος είναι μεικτό, τόσο μέσω δορυφόρου, όσο και μέσω οπτικών ινών, ανάλογα την περιοχή κάλυψης και φυσικά τις αιτήσεις που θα συγκεντρωθούν. Η Nova όπως είναι γνωστό δεν μετέχει στην επιδοτούμενη υπηρεσία, καθώς δεν περιλαμβάνει όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας στην πλατφόρμα της.
Πηγή: Περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Μαρτίου