Από τον Αλέξανδρο Αρβανιτά
Φαντάζομαι πως όλοι μας έχουμε ακούσει διάφορους τρόπους που χρησιμοποιούνται για μια απόλυση. Κλήση στο λογιστήριο της εταιρίας προκειμένου να ανακοινωθούν στον ενδιαφερόμενο τα δυσάρεστα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, στέλνεται εξώδικος καταγγελία, στο σπίτι του, ανεξαρτήτως ώρας και ημέρας. Άλλοτε επιλέγονται τρόποι που έχουν να κάνουν με τη χρήση τεχνολογίας. Μπορεί δηλαδή να ειδοποιηθεί κάποιος μέσω τηλεφώνου ή μέσω email ή μέσω facebook. Ακόμη-ακόμη να αναλάβουν τα διευθυντικά στελέχη να ανακοινώσουν τα μαντάτα. Παραδέχομαι ότι δεν είχα ακούσει τον τρόπο που επέλεξε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα, προκειμένου να λύσει τη συνεργασία με συντάκτη της. Πρωτοτύπησε, ανακοινώνοντας την απόλυσή του μέσω των σελίδων της. (πρόκειται για τον δημοσιογράφο Θανάση Αργυράκη που απολύθηκε “δημόσια” μέσω εφημερίδας του Ελεύθερου Τύπου). Δηλαδή, ο συγκεκριμένος συνάδελφος είδε δημοσιευμένο στην εφημερίδα που απασχολούνταν ότι έπαψε να εργάζεται γι’ αυτή. Ασφαλώς και μιλάμε για καινοτόμο τρόπο απόλυσης, στη νέα ψηφιακή εποχή.
Φαντάζομαι ότι όλοι μας έχουμε ακούσει διάφορους λόγους που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, προκειμένου να απολύσουν εργαζόμενό τους. Είτε ότι είναι ανεπαρκής στην εργασία του. Είτε ότι δεν είναι παραγωγικός. Είτε ότι δεν τηρεί το ωράριό του, ότι έρχεται καθυστερημένος στη δουλειά του ή ότι την κοπανάει νωρίτερα απ’ ό,τι πρέπει. Είτε ότι είναι εριστικός, προκαλώντας διαρκείς εντάσεις και καβγάδες, τόσο με συναδέλφους του όσο και με διευθυντικά στελέχη. Είτε ότι είναι υψηλόμισθος και ανεβάζει το εργατικό κόστος της εταιρίας. Υπάρχουν πολλοί, πάμπολλοι τέλος πάντων λόγοι που μπορεί να επικαλεστεί η εργοδοτική πλευρά, προκειμένου να απαλλαγεί από κάποιο… βαρίδι. Ομολογώ όμως ότι πρώτη φορά άκουσα το λόγο που ανέφερε ως αιτία καταγγελίας ειδησεογραφικό σάιτ προκειμένου να απολύσει εργαζόμενή του. Ο λόγος; “Επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στην εργασία της”. (πρόκειται για τη συνάδελφο Ελένη Μπότα που απολύθηκε από το in sider)
Όσοι δεν το γνωρίζουν, οι συνθήκες εργασίας για συναδέλφους που απασχολούνται σε σάιτ μοιάζουν με τις αντίστοιχες του Μεσσαίωνα. Ο μισθός, ή μάλλον το φιλοδώρημα, φτάνει δεν φτάνει για να βγει το δεκαπενθήμερο.
Η συνέχεια βεβαίως δόθηκε από το συνδικαλιστικό μας όργανο, την Ένωση, η οποία καταδίκασε την εργοδοτική αυθαιρεσία, ως όφειλε. Και από δω και κάτω αρχίζουν τα… αστεία: “Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά της εργοδοσίας και προειδοποιεί ότι θα αγωνιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να προστατευτεί το δικαίωμα στην εργασία και την έγκυρη ενημέρωση”. Α, και κάτι τελευταίο. Σήμερα Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, εκτός από το “αιώνιο” ντέρμπι στο μπάσκετ, γιορτάζουν ο Ακύλας και Πρίσιλλα…