Θα ενισχύσουν τον Τύπο χωρίς Συλλογικές συμβάσεις εργασίας;

εφημερίδες-2ΑΛίγο πριν αρχίσει ο προεκλογικός πυρετός στο υπουργείο Οικονομικών άνοιξαν το θέμα “κρατική ενίσχυση του έντυπου Τύπου”. Με μια ανακοίνωση που μιλά για επερχόμενη διαβούλευση επί των μέτρων. Όλως τυχαίως το ίδιο διάστημα η ένωση εκδοτών, η ΕΙΗΕΑ υπό την προεδρία του Νίκου Χατζηνικολάου ζήτησε συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ. Και το αίτημα ικανοποιήθηκε σήμερα με συνάντηση τριών συνδικαλιστικών ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ) και της ΕΙΗΕΑ με αντικείμενο-σύμφωνα με δελτίο τύπου- “τον συντονισμό των ενεργειών για τη διάσωση του έντυπου Τύπου”.

Οι εκδότες δηλαδή ζητάνε τη συμπαράσταση των ενώσεων εργαζομένων για να λάβουν από το κράτος ενίσχυση προκειμένου να επιβιώσουν. Και οι ενώσεις το αποδέχονται στο όνομα της “πολυμορφίας, της πολυφωνίας, της δημοκρατίας”.

Η είδηση από τη συνάντηση είναι ότι αποφασίστηκε η “δημιουργία Διαρκούς Συντονιστικού Οργάνου των Ενώσεων, το οποίο.. σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία θα προωθήσει τη μελέτη και την λήψη μέτρων, με στόχο την προστασία των εντύπων μέσων μαζικής ενημέρωσης”. Και κάπου στο τέλος της ανακοίνωσης μπαίνει και το θέμα της υπογραφής συλλογικής συμβάσεων εργασίας. Όχι ως προαπαιτούμενο, όχι ως απαραίτητος όρος προκειμένου να συνδράμουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις για τη σωτηρία των εκδοτών και των εφημερίδων τους, αλλά ως στόχο για την …έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης εργασίας. Οι ενώσεις δηλαδή εμφανίζονται ως εγγυητές στη διαπραγμάτευση δυο εξουσιών, της πολιτικής και της εκδοτικής, χωρίς να απαιτούν τη διασφάλιση των συμφερόντων των δικών τους εργαζομένων! 

 

Το υπουργείο Οικονομικών στο μεταξύ έχει ανακοινώσει πως έχει ήδη συγκεντρώσει τις προτάσεις των φορέων και σε σύντομο(;) χρονικό διάστημα θα θέσει σε διαβούλευση το πακέτο των μέτρων ενίσχυσης. Να θυμίσουμε ότι από την πλευρά του κράτους μόνο δυο προτάσεις έχουν ακουστεί, να δοθεί ένα ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ ετησίως ως κρατική διαφήμιση σε έντυπο Τύπο και διαδικτυακές ιστοσελίδες και να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό fund για την επιδότηση του Τύπου. Από την πλευρά του κράτους, μέσω του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, είχε ζητηθεί η δημιουργία οργάνου για τον έλεγχο και καταδίκη των …fake news.

Οι εκδότες από τη δική τους πλευρά ζητάνε μείωση του ΦΠΑ στην πώληση των εφημερίδων και μέτρα στήριξης στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών.

1 comment for “Θα ενισχύσουν τον Τύπο χωρίς Συλλογικές συμβάσεις εργασίας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *