Αναδημοσίευση από τον asyntaxtostypos
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»
Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούσαν διάφορα περί επανέκδοσης της εφημερίδας «Μακεδονία» με σύμπραξη εργαζομένων και επιχειρηματιών, ενώ στη συνέχεια αναρτήθηκε ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της… νέας εταιρείας, η οποία πληροφορεί ότι:
– 24 από τους εργαζόμενους εξασφάλισαν το δικαίωμα χρήσης των τίτλων με αντάλλαγμα τμήμα των δεδουλευμένων τους,
– και η ΚΟΙΝΣΕΠ που σύστησαν ίδρυσε μαζί με 20 επιχειρηματίες ένα εταιρικό σχήμα για τη χρηματοδότηση της έκδοσης εβδομαδιαίου φύλλου.
Τι δεν λέγεται και σκοπίμως αποκρύπτεται;:
–Οι 24 εργαζόμενοι αποτελούν τη μειοψηφία του συνόλου των 70 τελευταίων εργαζομένων στην εφημερίδα (οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον περασμένο Οκτώβριο).
-Δηλαδή μόλις το 1/3 προχώρησαν μόνοι τους, υπό την παρότρυνση και μεθόδευση της εκπροσώπου του μεγαλομετόχου Ι. Ρήγα, Β. Σουλοπούλου και την καθοδήγηση του διευθυντή Μ. Αλεξανδρίδη και παρά την αντίθετη στάση των υπολοίπων 45 που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων,
-Αυτή η πλειοψηφία προχώρησε σε όλες τις νομικές ενέργειες διεκδίκησης των οφειλόμενων από την Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική, έως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (πολλά υποθηκευμένα ήδη σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων!),
-η οποία εταιρεία σημειωτέον δεν έχει κηρύξει ακόμη πτώχευση.
-Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα 18 μηνών, κάτι που αποκρύπτεται από τα λεγόμενα των υπευθύνων αυτού του ερμαφρόδιτου εταιρικού σχήματος –πλυντήριο των εργοδοτικών συμφερόντων.
Οι αντιδράσεις είναι έντονες στις τάξεις των εργαζομένων που δεν μπήκαν σε εταιρικά σχήματα να παίξουν διάφορα παιχνίδια επιχειρηματιών και βιομηχάνων και διακηρύττουν την πρόθεσή τους (όπως και πολλοί από τους πρώην εργαζόμενους στους οποίους επίσης οφείλονται ποσά) να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους από οποιοδήποτε διάδοχο σχήμα που θα επιχειρήσει να επανεκδώσει την «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» καθώς και το πορτάλ.
Αυτό γίνεται γνωστό προς πάσα κατεύθυνση (π.χ. ελεγκτικοί μηχανισμοί πολιτείας), επισημαίνοντας μερικά πολύ απλά στοιχεία:
-Η επιχείρηση της «Μακεδονίας» πήρε από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου 10 εκατ. κρατική χρηματοδότηση,
-πήρε δάνειο 1,5 εκατ. από την τράπεζα Πειραιώς,
-ζήτησε και εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα,
-αλλά άφησε τον πρώτο κιόλας χρόνο τους εργαζόμενους με οφειλόμενα συνολικά 2 εκατ.(!),
-και την ΜΕΕ με συνολικά χρέη 15 εκατ(!).
Κόλπο γκρόσο αφεντικών της πόλης,… οι οποίοι άλλωστε κοσμούν το διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας. Μια ανάγνωση αρκεί για να χαρακτηριστεί ήδη στο διαδίκτυο ως η «ΚΟΙΝΣΕΠ των βιομηχάνων» (…και άλλων γνωστών του ευρύτερου πλέγματος εξουσίας και παραεξουσίας): πρόεδρος ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ Β. Τακάς και μέλη πρόεδροι και γραμματείς του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιμελητηρίων (Λ. Φάκας αντιπρόεδρος, Γ. Μασούτης πρόεδρος ΕΒΕΘ, Θ. Σαββάκης πρόεδρος ΣΒΒΕ, Γ. Κωνσταντόπουλος πρόεδρος ΣΕΒΕ, Γ. Μπίκας πρόεδρος Επιμελητηρίου Ημαθίας, Π. Μενεξόπουλος, γενικός γραμματέας ΕΒΕΘ), ενώ νομικός σύμβουλος εμφανίζεται ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο του παραδικαστικού κυκλώματος Στ. Κουμεντάκης (υπόθεση Μπουρμπούλια), με ίντριγκες και παρασκήνιο…. α και ο Χασδάϊ Καπόν (τελευταίος οικονομικός σύμβουλος της εφημερίδας και εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της Proton bank!)
Σα δε ντρέπονται…, που δυσφημούν ΚΟΙΝΣΕΠ και εργαζόμενους, για να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια εξουσίας και μάλιστα την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε ως πόλη, κοινωνία, χώρα…