Οι εκδότες διαμαρτύρονται, η κυβέρνηση απαντά

typosΟι εκδότες του έντυπου Τύπου αναμένουν τη μείωση του ΦΠΑ. Αυτό είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο. Η κυβέρνηση δια των αρμοδίων στελεχών τους απαντά πως το αίτημα έχει κολλήσει στο υπουργείο Οικονομικών. Και ξαφνικά στο Ecofin τίθεται θέμα ΦΠΑ για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις. Η Ένωση ιδιοκτητών ημερησίων εφημερίδων στέλνει μια ανακοίνωση (παρακάτω) με την οποία βγάζει στη σέντρα την κυβέρνηση επειδή “επέλεξε” να σιωπήσει και να μην απαιτήσει. Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου ήρθε επίσης άμεσα. υποστηρίζει, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση(επίσης αναρτάται η απάντηση παρακάτω), ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει θερμά το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ. Με δεδομένο ότι οι εκδότες έχουν πληροφόρηση από Βρυξέλλες, αναρωτιόμαστε ποιός και γιατί δεν λέει την αλήθεια! Έχει επίσης ενδιαφέρον πως στην ανακοίνωση του υπουργείου η στήριξη δεν αναφέρεται για εκδότες-όπως είναι στην πραγματικότητα, αλλά για τους …δημοσιογράφους.

Η πρώτη ανακοίνωση της ΕΙΗΕΑ

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εκφράζει την απογοήτευσή της για την στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Ecofin της 13ης Ιουλίου, όπου και συζητήθηκε το θέμα του ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις.
Παρά την κρίση που μαστίζει τον χώρο των εκδόσεων και τον Τύπο ειδικότερα και παρά τις θετικές τοποθετήσεις πολλών κρατών μελών, η κυβέρνηση επέλεξε τη σιωπή και τη παραπομπή του θέματος στις καλένδες.
Αυτή η στάση αποδεικνύει ότι οι κυβερνώντες ενδιαφέρονται για τον Τύπο μόνο στα λόγια, ενώ γνωρίζουν πως, στην εποχή των ψευδών ειδήσεων και της επικίνδυνης ελαφρότητας του Διαδικτύου, ο Τύπος αποτελεί την μοναδική πηγή αξιόπιστης και ποιοτικής ενημέρωσης και διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Και η απάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται τώρα πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τους συντελεστές του φόρου προστιθέμενης αξίας που εφαρμόζονται σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, ώστε να επιτρέψει στα κράτη μέλη, εάν το επιθυμούν να μειώσουν το ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία, στις ηλεκτρονικές εφημερίδες και στα ηλεκτρονικά περιοδικά.

Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου, η πρόταση συζητήθηκε στοECOFINτης 13ηςΙουλίου 2018 για την μείωση του ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και γι’ αυτό το λόγο θα ξανασυζητηθεί στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Σε ότι μας αφορά, η κυβέρνηση υπερασπίσθηκε σθεναρά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τη στήριξη του παραδοσιακού Τύπου έναντι των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Η Ελλάδα συνέβαλε καταλυτικά στην υιοθέτηση του Άρθρου 11, στην Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία συγγενικού πνευματικού δικαιώματος για τους Εκδότες Τύπου, ώστε να μπορούν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους έναντι των διαδικτυακών πλατφορμών. Οι ευρωπαϊκές ενώσεις Εκδοτών θα μπορούσαν να ενημερώσουν τις αντίστοιχες ελληνικές για τη στάση και την επιμονή της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, που οδήγησε στην υιοθέτηση του Άρθρου 11 από το Συμβούλιο. Η μάχη δεν έχει ωστόσο κερδηθεί ακόμη καθώς εκκρεμεί η υιοθέτησή του από το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου απορρίφθηκε σε πρώτο στάδιο, μαζί με τα υπόλοιπα άρθρα της Οδηγίας, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ελλάδα ωστόσο θα συνεχίσει να καταβάλει τις ίδιες προσπάθειες για την τελική υιοθέτησή του, καθώς βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ισχυρού, αξιόπιστου, ανεξάρτητου και ακηδεμόνευτου Τύπου, που θα διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και στην ανάγκη του κοινού για αξιόπιστη ενημέρωση. Στην προσπάθεια καταπολέμησης των fakenews είναι αναγκαία η στήριξη του παραδοσιακού Τύπου, ο οποίος παρέχει επώνυμα την πληροφόρηση και φέρει ευθύνη γι’ αυτήν.

Στο ίδιο πνεύμα η Ελλάδα πρότεινε και έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η στήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τον προσεχή Νοέμβριο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να  παράσχει στους δημοσιογράφους τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία έναντι της πολιτικής εξουσίας και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, ώστε να διαδραματίζουν απερίσπαστοι και χωρίς φόβο το ουσιαστικό τους λειτούργημα για την λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Στον αγώνα μας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής η ερευνητική δημοσιογραφία μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η λήψη μέτρων ενίσχυσης του Τύπου μέσα από την εκπόνηση ειδικών επικοινωνιακών προγραμμάτων στον εγχώριο έντυπο και στο διαδίκτυο.

Τέλος, σημειώνεται ότι έχουν ξεκινήσει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με την ΕΣΗΕΑ για την υπογραφή συλλογικής εργασίας για τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *