Μην μας πουλάτε παραμύθι…

freenet-TV-connect-Apps-900x506Από τη Μ.Παπαχριστούδη στο Περιοδικό “Ψηφιακή Τηλεόραση”, τεύχος Δεκεμβρίου

Το ραδιοτηλεοπτικό χάος 20 και πλέον χρόνων έχει αφήσει βαριά την κληρονομιά του και στη νέα εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης. Και δεν αναφερόμαστε στο θεσμικό μέρος και τις συνεχιζόμενες παλινωδίες, καβγάδες και διαπλοκές σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Δυστυχώς η κληρονομιά του χάους έχει ποτίσει ως το μεδούλι τη συμπεριφορά και τακτική φορέων και αρμοδίων, έναντι του κοινού και της τοπικής αγοράς.

Αναφερόμαστε πολύ συγκεκριμένα στη χαοτική και εσκεμμένα για εμπορικούς λόγους και ίδιον συμφέρον, τακτική της χρησιμοποίησης των τεχνολογικών εξελίξεων ανά τον κόσμο, σε διαφημιστικές καμπάνιες και πολιτικές.

Αναφερόμαστε σε τεχνολογικά πρότυπα διαμόρφωσης ψηφιακού σήματος και πρότυπα συμπίεσης. Αναφερόμαστε στην ευκολία με την οποία μεγάλοι παίχτες της αγοράς, ιδιώτες πάροχοι δικτύου, ακόμη και η πολιτική ηγεσία πουλάει …παραμύθια στο κοινό και την αγορά. Ας τα πιάσουμε ένα-ένα, μήπως και βρεθούν ευήκοα ώτα ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των αγοραστών-καταναλωτών και της αγοράς από τα …τεχνολογικά παραμύθια.

Είναι πασίγνωστο πλέον, ακόμη και σε όσους δεν ενημερώνονται πλήρως για τις εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία πως σε ολόκληρη την Ευρώπη ισχύει ως σύστημα διαμόρφωσης του επίγειου ψηφιακού σήματος το DVB-T και πρότυπο συμπίεσης το MPEG-4. Δεν είναι της ώρας να αναφερθούμε στην εξέλιξη του και στο παρελθόν της μετάβασης από το πρότυπο MPEG-2 σε MPEG-4. Είναι λιγότερο γνωστό και σίγουρα πολύ γνωστό σε όσους ενημερώνονται τεχνολογικά, πως ο νέος τρόπος διαμόρφωσης DVB-T2 και το νέο πρότυπο συμπίεσης HEVC το οποίο έχει υιοθετηθεί για εμπορική χρήση, έχουν εμπορικά και θεσμικά υιοθετηθεί μόνο στη Γερμανία. Σε όλες τις άλλες χώρες λαμβάνονται εμπορικά και πολιτικά -θεσμικά αποφάσεις αυτό ακριβώς το διάστημα, για την συντεταγμένη και ελεγχόμενη μετάβαση στα νέα πρότυπα από το 2021 και μετά. Το έτος συμπίπτει όπως είναι γνωστό με την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποδοθεί το φάσμα των 700MHz στις τηλεπικοινωνίες για τις ευρυζωνικές υπηρεσίες (το 2022). Η συντεταγμένη εμπορική και θεσμική μετάβαση γίνεται για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Δεν είναι δυνατόν οι αγορές και κατ’ επέκταση το αγοραστικό κοινό, οι καταναλωτές και πολίτες να ωθούνται σε αλλαγή και αντικατάσταση της τεχνολογίας σε τηλεοπτικές συσκευές κάθε τρεις και λίγο.

Ερχόμαστε και στην Ελλάδα όπου όπως είπαμε είναι βαριά η κληρονομιά του ραδιοτηλεοπτικού χάους και της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας, επιχειρηματικής και εμπορικής. Επειδή είναι σε όλους γνωστό πως κάθε νέο τεχνολογικό πρότυπο μπορεί και «διαβάζει» τα προηγούμενα πρότυπα διαμόρφωσης και συμπίεσης, αρμόδιοι φορείς της ψηφιακής τηλεοπτικής αγοράς για τους δικούς τους λόγους-πολιτικούς και εμπορικούς- διαφημίζουν χωρίς πολλές-πολλές εξηγήσεις το νέο σύστημα διαμόρφωσης ψηφιακού σήματος, το DVB-T2! Με το οποίο πράγματι χωράνε σε μικρότερο χώρο φάσματος (συχνότητα) περισσότερα τηλεοπτικά προγράμματα.

To νέο πρότυπο DVB-T2 χρησιμοποιείται πλέον από την βιομηχανία κατασκευής ολοκληρωμένων, αντί για το παλιό DVB-T. Έτσι όλες οι συσκευές λήψης, από το 2017 και μετά υιοθετούν το νέο πρότυπο DVB-T2 αντί του παλιού DVB-T.

Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως διαφημίζεται ότι θα είναι και μελλοντικά συμβατές με τις νέες τεχνολογίες, αφού όπως ήδη οι περισσότεροι γνωρίζουμε, μαζί με την αλλαγή προτύπου διαμόρφωσης από DVB-T σε DVB-T2, θα γίνει και η αλλαγή του προτύπου συμπίεσης από MPEG-4 σε HEVC. Έτσι, θα έχουμε μια συνολική αλλαγή από DVB-T/MPEG-4 σε DVB-T2/HEVC. Όμως οι περισσότερες από τις διαφημιζόμενες DVB-T2 συσκευές δεν υποστηρίζουν ΗEVC, με αποτέλεσμα στον μέλλον να μπουν στον ίδιο “κουβά” με τις DVB-T συσκευές. Μόνο συσκευές που υποστηρίζουν ταυτόχρονα και ΗEVC, θα είναι χρήσιμες στο μέλλον, αλλά αυτές είναι ακριβότερες από τις κοινές και φυσικά κοστίζουν ακριβότερα.

Όσο για τη μετάβαση στα νέα τεχνολογικά πρότυπα DVB-T2 και HEVC και στην Ελλάδα, άσχετα με τις όποιες πολιτικές και θεσμικές στοχεύσεις, άσχετα με την εξέλιξη του πολέμου ανάμεσα σε κυβερνήσεις και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών, το 2022 είναι το ορόσημο της υποχρεωτικής ένταξης τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *