Μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης για τις 7 τηλεοπτικές άδειες, κυβέρνηση και καναλάρχες μπαίνουν στην τελική ευθεία προετοιμασίας για την (συν)διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου. Ο μεν αρμόδιος υπουργός με δήλωση του χθές(Παρασκευή 1η Δεκέμβρη) έθεσε τις δυο απαραίτητες προϋποθέσεις στη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, τα περί απασχόλησης προσωπικού 400 ατόμων φαίνεται πως είναι “πυροτεχνήματα” για τη Βουλή. Οι δε καναλάρχες που έχουν προς το παρόν παγώσει τη νέα τους προσφυγή στο ΣτΕ προεοιμάζοναι με απολύσεις!
Συγκεκριμένα, από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ του Γιάννης Αλαφούζου που έχει απλώσει τα χέρια του και σε δεύτερο κανάλι, το Acton 24, σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΤΙΤΑ, απολύθηκαν δυο τεχνικοί.
Θυμίζουμε ότι στο κανάλι οι εργαζόμενοι τελούν υπό το καθεστώς τρομοκράτησης υπό την εποπτεία των επικεφαλής δημοσιογράφων. Ο ΑΝΤ1 του Θοδωρή Κυριακού πάλι, που όπως λέγεται θα διεκδικήσει και 2η τηλεοπτική άδεια για το TV Μακεδονία, προχώρησε στην απόλυση έξι(6) δημοσιογράφων!
Οι απολύσεις αυτές προφανώς και δεν ενοχλούν ούτε το ΕΣΡ, ούτε το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Το νούμερο 400 είναι το όριο αλλά με τις συνθήκες, κ.λ.π. παραμάνει προ διαπραγμάτευση. Και ακόμη οι καναλάρχες απαιτούν να λογίζεται στο νούμερο αυτό και το προσωπικό των διασυνδεμένων θυγατρικών εταιρειών τους!
Ο Ν. Παππάς έθεσε τους δυο όρους της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών. Να έχουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μετοχικό κεφάλαιο ύψους 8 εκατ. ευρώ και να καταθέσουν εγγυητική επιστολή ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Και μετά την κατάθεση των φακέλων των υποψηφίων “θα ακολουθήσει έλεγχος της προέλευσης των οικονομικών πόρων, από το ΕΣΡ, με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες».
Το θέμα είναι αν σε αυτή τη διαδικασία συνδιαμόρφωσης του νέου τηλεοπτικού τοπίου έχουν κάποια θέση και κυρίως τακτική απαίτησης, οι συνδικαλιστικές ενώσεις.