Ακούστε τους αλληλέγγυους με εκπομπές στην ΕΡΑ, δώστε πίσω τον αέρα στα Χανιά

ερα χανιαΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΑΚΡΟΑΤΡΙΩΝ/ΑΚΡΟΑΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ

Οι εκπομπές αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων (Roundabout, Οι Λέξεις Ταξιδεύουν, Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες, Κωνσταντίνα+Κατερίνα, Πολιτισμός Εν Κινήσει) συναντηθήκαμε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου για να εξετάσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις που προέκυψαν από την ανακοίνωση (μέσω του Τύπου) του κ. Γιάννη Κτιστάκη, νέου προϊσταμένου της ΕΡΤ Χανίων, σχετικά με την “διαδικασία” που αφορά τις εκπομπές μας αλλά και οποιαδήποτε νέα εκπομπή αυτού του είδους προκύψει.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι αποδεχόμαστε πλήρως τους όρους που βάζει η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ (η οποία διέρρευσε αρχικά στο ΟΜΝΙΑ TV και στην συνέχεια στα Χανιώτικα Νέα) και τον καλούμε για ακόμη μια φορά να εξηγήσει την “αιφνίδια διακοπή” των εκπομπών μας αφού ποτέ μας δεν παραβιάσαμε κανέναν από τους όρους που αναφέρονται στην γνωμοδότηση αυτή.

Όμως το γεγονός ότι αποδεχόμαστε τους όρους της γνωμοδότησης δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε άκριτα μια αδιαφανή “διαδικασία” με καταχρηστικούς και “φωτογραφικούς” όρους απόρριψης των εκπομπών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: τη μέγιστη χρονική διάρκεια των εκπομπών (1 ώρα ενώ υπήρξαν πολιτιστικές εκπομπές με καλεσμένους για 2 ώρες), το ασφυκτικό περιθώριο κατάθεσης μιας “αίτησης” (15 μέρες μόνο για όλο τον χρόνο) και την διπλή “εξέταση” των προτεινόμενων εκπομπών από την επιτροπή προγράμματος της ΕΡΤ Χανίων και τη “διοίκηση” των Αθηνών.

Όλα αυτά μυρίζουν από μακριά αδιαφάνεια, γραφειοκρατία και από όσο γνωρίζουμε δεν εφαρμόζονται σε κανέναν άλλον περιφερειακό σταθμό της ΕΡΤ αυτή τη στιγμή. Άρα είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε από ποιον “εφευρέθηκε” ξαφνικά αυτή η “διαδικασία” και αν εφαρμόζεται “πιλοτικά” στην ΕΡΤ Χανίων, ώστε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός ανάσχεσης εκπομπών αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών στους υπόλοιπους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ.

Τι προτείνουμε;

Από την έρευνα που κάναμε αυτό το διάστημα του “μαύρου” έχουμε εντοπίσει πάνω από τριάντα εκπομπές αλληλέγγυων ακροατριών/ακροατών σε όλη την Ελλάδα, με τις οποίες θεωρούμε ότι η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να συν-διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας τους, με στόχο ένα διαφανές, λογικό και κοινά αποδεκτό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα εφαρμοστεί στις υπάρχουσες και στις μελλοντικές εκπομπές του είδους.

Καλούμε λοιπόν τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. να επαναφέρει άμεσα στον αέρα τις εκπομπές μας στην ΕΡΤ Χανίων (όπως συμβαίνει ήδη στους υπόλοιπους περιφερειακούς σταθμούς) αλλά και να ανοίξει έναν ευρύ δημόσιο διάλογο που θα συν-διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται αυτού του είδους οι εκπομπές. Με τις ίδιες τις εκπομπές που υπάρχουν ήδη αλλά και με όποια ή όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.

Κλείνοντας, μόνο ως αστειότητα μπορούμε να καταγράψουμε την υποτιθέμενη ανάγκη παρουσίασης “πιλότου” για τις εκπομπές μας, αφού όλες τους είναι αναρτημένες στο mixcloud είτε της ΕΡΤ Χανίων (ertchanion1) είτε στους ομώνυμους λογαριασμούς των εκπομπών μας. Φυσικά, το θέμα του “πιλότου” αποτελεί μια ακόμη “νάρκη” στην διαδικασία παραγωγής νέων εκπομπών αλληλέγγυων ακροατριών και ακροατών, αφού υποκρύπτει κόστος για τη δημιουργία του το οποίο πρέπει να επωμιστεί ο/η παραγωγός την ώρα που τα στούντιο παραγωγής της ΕΡΤ στους περιφερειακούς σταθμούς υπολειτουργούν και θα μπορούσαν -τουλάχιστον- να εξυπηρετήσουν αυτήν την ανάγκη.

Οι παραγωγοί των εκπομπών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *