Υψηλό ενδιαφέρον για τη Forthnet αναμένουν οι τράπεζες(αναδημοσίευση από capital.gr)
Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Οι τράπεζες έχουν εξουσιοδοτήσει την Nomura να εκκινήσει διαδικασία για την πρόσκληση πιθανών επενδυτών, με σκοπό την υποβολή προσφορών σχετικά με τα ανοίγματά τους (exposures) (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) έναντι της εταιρείας και των θυγατρικών της.
Προς παραχώρηση είναι το 32,7% της εταιρείας που απέκτησαν μέσω της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής ομολογιών (debt-to-equity conversion), ομολογίες που αντιστοιχούν στο εναπομένων ποσοστό και τα δάνεια της εταιρείας, ύψους 256 εκατ.ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2017. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτή της εταιρείας (100 εκατ. ευρώ), ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με 85 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank με 55 εκατ. ευρώ και η Attica με 16 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές στο Capital.gr, στην Nomura International είχε ανατεθεί προ μηνών από τις τράπεζες η σύνταξη μελέτης ώστε να διερευνηθούν οι επιλογές τους αναφορικά με την αξιοποίηση της συμμετοχής τους στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Το mandate για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή δόθηκε και επισήμως στον χρηματοοικονομικό βραχίονα της Nomura Group και ήδη έχει αποσταλεί μια αναλυτική παρουσίαση της εταιρείας, των οικονομικών της στοιχείων και της θέσης της Forthnet στην εγχώρια αγορά σε μια ευρεία λίστα αποδεκτών, από τον τηλεπικοινωνιακό, και μη, κλάδο.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, μέχρι την προσεχή Δευτέρα θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για τον αριθμό των, κατ’ αρχήν, ενδιαφερόμενων. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο αριθμός τους θα είναι υψηλός, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μετόχων της, Wind και Vodafone. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές επαφές με στόχο το ενδεχόμενο προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εταιρεία στις οποίες είχαν ανταποκριθεί επιχειρηματικά κεφάλαια.
Κομβικό σημείο, ωστόσο, για την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας, όπως ακούγεται στην αγορά, είναι το κατά πόσον οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε περαιτέρω ρύθμιση των δανείων της Forthnet. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2016 οι Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank κάλυψαν, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε η εταιρεία. Οι μέχρι τότε μέτοχοι της Forthnet, η Largo Ltd (μητρική εταιρεία της Wind Hellas), η Tunisie Telecom (22,6%), Vodafone (6,51%) και ο Άραβας επενδυτής Abdulaziz Al Ghurair (20,64%) δεν συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά για το ΜΟΔ. Οι αδιάθετες μετατρέψιμες ομολογίες διατέθηκαν σε έτερους επενδυτές, όπως προβλεπόταν από τη διαδικασία, και αποκτήθηκαν από τις τέσσερις τράπεζες που έβαλαν 70 εκατ.ευρώ (το ελάχιστο αναγκαίο ποσό σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης) και ουσιαστικά απέκτησαν τον έλεγχο της Forthnet, έχοντας στην κατοχή τους περίπου 230 εκατ. ομολογίες. Από αυτές άσκησαν το δικαίωμα για περίπου 53 εκατ. ώστε να μην ξεπεράσουν την καταστατική μειοψηφία (33%), για να αποφύγουν την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της Forthnet, όπως προβλέπει η χρηματιστηριακή νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η διαγωνιστική διαδικασία στη Forthnet συμπίπτει χρονικά με αυτή για τη Cyta, όπου ήδη έχει ανοίξει το VDR (virtual data room) και αναρτηθεί οι απαιτούμενες πληροφορίες που αφορούν στην εταιρεία. Και σε αυτό το διαγωνισμό, οι Wind και Vodafone περιλαμβάνονται (μαζί και η PCCW) στους τρεις αρχικώς ενδιαφερόμενους που θα εξετάσουν εάν μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία, θα εκδηλώσουν δεσμευτική προσφορά για το 100% της θυγατρικής της κυπριακής ΑΤΗΚ.