Ένα ακόμη Καλοκαίρι με συγκρούσεις και αλληλοκαταγγελίες ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και εκπροσώπους του ιδιώτη Πάροχου δικτύου της Digea και των ιδιοκτητών της ιδιωτικής τηλεόρασης πανελλαδικής εμβέλειας που τυγχάνει να είναι και μέτοχοι της Digea. Το διακύβευμα φυσικά ο τρόπος, ο χρόνος, το αντίτιμο, κ.λ.π των τηλεοπτικών αδειών που θα δοθούν, αν δοθούν κι όταν δοθούν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Ανάμεσα στα πασίγνωστα πλέον επιχειρήματα των δυο πλευρών, ακούστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη τόσο της κυβέρνησης όσο και της Digea πως «δεν υπάρχει δα και τόσο μεγάλο πρόβλημα για τους τηλεθεατές –καταναλωτές να πληρώσουν 24 ευρώ για έναν τηλεοπτικό δέκτη»!
Το επιχείρημα από της πλευράς της Digea αφορούσε στην άμεση και χωρίς προγραμματισμό είσοδο του DVB-T2 που θα επιτρέψει τη μεταφορά περισσότερων τηλεοπτικών σημάτων στην πλατφόρμα του ιδιώτη Πάροχου δικτύου. Από την πλευρά της κυβέρνησης ακούστηκε επίσης το ίδιο επιχείρημα, το μικρό κόστος του δέκτη, όταν επίσης χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την πολεμική της Digea και της ΕΙΤΗΣΕΕ.
Για το ευρύ κοινό τα «24 ευρώ» ακούγονται πράγματι ως ένα μικρό ποσό προς χάριν της ψηφιακής τεχνολογίας. Για την αγορά ωστόσο, για τους επαγγελματίες είναι η επιβεβαίωση για το πόσο ανάλαφρα, με ελαφρότητα θα λέγαμε, αντιμετωπίζουν οι δυο κύριοι πρωταγωνιστές της ψηφιακής τηλεόρασης, την πραγματικότητα. Γιατί τα «24 ευρώ» τιμή σε έναν δέκτη, σημαίνει πρακτικά και απλά, έναν «παράνομο» δέκτη για το status quo της ευρωπαϊκής αγοράς. Γιατί πολύ απλά οι δέκτες αυτοί που παράγονται στην πλειονότητα τους στην Κίνα, ασχέτως της μάρκας τους, δεν έχουν πληρώσει τα απαραίτητα license. Όπου Licence είναι η Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU για όλα τα λογισμικά που έχουν ενσωματωμένα στο δέκτη, για το DVB 2 π.χ.
Το ζήτημα ήρθε με επείγοντα τρόπο στην επικαιρότητα της αγοράς μέσω της …Γερμανίας. Όταν οι αρχές εκεί έκοψαν την εισαγωγή τηλεοπτικών δεκτών από την Ελλάδα, φθηνότερους μεν απ΄ότι στην αγορά της Γερμανίας αλλά “μαύροι” σε ότι αφορά στα δικαιώματα χρήσης της ενσωματωμένης τεχνολογίας! Πρακτικά και απλά επίσης αν θέλει η χώρα να εξάγει τηλεοπτικούς δέκτες οφείλει να πληρώσει τα license για το κάθε λογισμικό που έχει ενσωματωμένο στο δέκτη.
Στην ελληνική αγορά λοιπόν οι τηλεοπτικοί δέκτες, ο φθηνοί δέκτες, αυτοί για τους οποίους μιλά η Digea ή η κυβέρνηση, οι δέκτες των «24 ευρώ» για το κοινό, δεν έχουν πληρωμένα τα license. Δεν σημαίνει πως δεν λειτουργούν ή ότι υστερούν σε κάτι από αυτούς των οποίων οι εταιρείες έχουν πληρώσει για τη χρήση του ελεύθερου λογισμικού τους. Απλά είναι φθηνοί ενώ οι άλλοι ακριβότεροι.
Και φυσικά όταν μιλάμε για έναν τηλεθεατή, έναν καταναλωτή που στοχεύει να έχει λήψη σήματος αλλά να μην πληρώσει για αυτό πολλά, είναι κατανοητό.
Αλλά να ακούγεται αυτή η επιλογή δημόσια, ως προτροπή στην αγορά από τα πλέον επίσημα χείλη των πρωταγωνιστών και όσων καθορίζουν την αγορά, είναι ατόπημα. Είναι σαν επίσημα πλέον η «πολιτεία» να προμοτάρει τη «μαύρη» αγορά. Η εικόνα που δίνει προς τα έξω είναι, όπως είναι κατανοητό, πολύ άσχημη. Λες και αν δήλωναν την τιμή των 40 ή 50 ευρώ, όσο θα κόστιζε ένας δέκτης με πληρωμένα τα license θα ήταν τραγικό για αυτούς…
Προφανώς και δεν είναι. Δείχνει ωστόσο τη λογική που διέπει τους επίσημους φορείς της χώρας για την πολύπαθη ψηφιακή αγορά της Ελλάδας.