Δεν ήθελαν τη ρετσινιά του “πραξικοπηματία” επάνω τους η Μαρία Αντωνιάδου πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και ο Σταύρος Καπάκος γενικός γραμματέας. Κι έτσι μετά τις αντιδράσεις για το γεγονός ότι οφείλουν να συζητήσουν το “θέμα ΕΔΟΕΑΠ” στο ΔΣ της Ένωσης Συντακτών, ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Κι αυτές έχουν ονοματεπώνυμο. Η περίφημη πρόταση Καπάκου την οποία έστειλε με mail και παρουσιαζόταν ως θέση ολόκληρου του κλάδου, τέθηκε σε ψηφοφορία μετά από απαίτηση του Γιάννη Αγγέλη, εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή. Απέναντι σε αυτή την πρόταση που έχουν ήδη αποδεχθεί και συνδιαμορφώσει στα μέτρα τους οι καναλάρχες, τέθηκε από τον Γιάννη Αγγέλη η τελευταία αναλογιστική μελέτη για τον ΕΔΟΕΑΠ. Μια πρόταση σωτηρίας του ταμείου μας, πλήρως εμπεριστατωμένη με στοιχεία και εφικτά άμεσα μέτρα. Δεν την ήθελαν καναλάρχες και όπως τελικά αποδεικνύεται, ούτε η κυβέρνηση που κάνει τα γλυκά μάτια σε αυτούς.
Πρόκειται για την τελική Αναλογιστική Μελέτη των κ.κ. Μαριού και Ρομπόλη, που παρήγγειλε, η ΠΟΕΣΥ
( η πέμπτη ή η τέταρτη ήταν η τελική, αν θυμάμαι καλά) και την πλήρωσαν, οι 4 Ενώσεις, που αποτελούν τον ΕΔΟΕΑΠ- ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ,ΕΣΗΕΜ-Θ,ΕΠΗΕΘ.Η εν λόγω μελέτη σημειώνεται ότι έχει…περιέργως εξαφανιστεί από όλα τα σημεία διαλόγου με τους εργοδότες και την κυβέρνηση.
Από τη συνεδρίαση του ΔΣ απουσίαζαν οι Δ. Τσαλαπάτης (Επαγγελματίες Δημοσιογράφοι, Νανά Νταουντάκη (Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι), Αγγελική Γυπάκη και Άρια Αγάτσα (Ενωμένοι δημοσιογράφοι). Παρόντες ήταν δηλαδή τα επτά από τα 11μέλη του ΔΣ. Υπέρ της πρότασης Καπάκου ψήφισαν ο ίδιος(Συσπείρωση), η Μαρία Αντωνιάδου, Μάκης Διόγος και Χρήστος Μαζανίτης (Ενωμένοι δημοσιογράφοι). Υπέρ της πρότασης Αγγέλη ψήφισαν ο ίδιος (Πρωτοβουλία για την Ανατροπή) και Χρήστος Κυρίτσης(Αδέσμευτοι δημοσιογράφοι). Ο Γιώργος Μηλιώνης (Δημοσιογραφική συνεργασία-ΚΚΕ) παρουσίασε ένα διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο ως πρόταση δική του.
Μετά τη συνεδρίαση και ψηφοφορία η πρόταση Καπάκου-Καναλαρχών γίνεται “πρόταση” του κλάδου προς την κυβέρνηση. Με 4 μόλις ψήφους και την επαγγελματική συνεργασία παρατάξεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΔΟΕΑΠ οδεύει προς επαγγελματικό ταμείο. Αν συμφωνήσουν και οι άλλοι εργοδότες του Διαδικτύου, του Τύπου, της ΕΙΡΑ και των περιφερειακών ενώσεων, οι ασφαλισμένοι ας ετοιμαστούμε για μια γενναία αύξηση των εισφορών προς τον νέο ΕΔΟΕΑΠ. Και φυσικά για μια νομοθετική ρύθμιση υπουργείων Εργασίας-Ψηφιακής Πολιτικής που θα παραδίδει το ταμείο των ΜΜΕ σε κράτος-εργοδότες…