Καναλάρχες-Digea τροχονόμοι ψηφιακής TV

αιγαιο τηλεόρασηΠριν λίγες μέρες η δημοτική Ραδιοτηλεόραση Σύρου έκανε μια σοβαρότατη καταγγελία. Τη Μεγάλη Εβδομάδα η ιδιωτική εταιρεία των μεγάλων καναλαρχών, η Digea κατέβασε τον πομπό της δημοτικής τηλεόρασης.Μόλις πριν ένα μήνα είχε πράξει ανάλογα και στην Τηλεόραση της Σάμου ενώ πηροφορίες αναφέρουν πως τους ιδιοκτήτες των περιφερειακών καναλιών πιέζουν πλέον εισπρακτικές εταιρείες για την είσπραξη του ενοικίου.

Και ναι μεν, όπως μαθαίνουμε, στη σύμβαση που έβαλε ο μονοπωλιακός πάροχος δικτύου της Digea να υπογράψουν τα περιφερειακά κανάλια αναφέρεται ως όρος η “υποβάθμιση τηλεοπτικού σήματος” και το “λουκέτο”, αλλά αυτό δεν αλλάζει την υποχρέωση παρέμβασης των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Από τη στιγμή που η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έλαβε απόφαση απαγορεύοντας στη Digea να βάλει λουκέτο στο σήμα του Mega, υπάρχει προηγούμενο. Το έπραξε με κάποιο σκεπτικό που κανονικά θα πρέπει να ισχύει για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αν η Digea δεν άρει το λουκέτο των περιφερειακών σταθμών, σημαίνει ότι η ΕΕΤΤ έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά έναντι των τηλεοπτικών καναλιών. Η περίπτωση της Συριακής δημοτικής τηλεόρασης παρουσιάζει διπλό ενδιαφέρον καθώς ένας ιδιώτης, περιφερειακό κανάλι Κυκλάδων εδώ και 7 χρόνια την δημοτική επιδότηση για τη λειτουργία του σταθμού.

Ο ιδιώτης “έπεισε” την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ότι ο δήμος Σύρου δεν μπορεί να χρηματοδοτεί την δημοτική τηλεόραση. Παρά το ότι αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση κρίθηκε σύννομη από το ΣτΕ αλλά και από τους Επίτροπους στους δήμους-περιφέρειες.

Διαβάζοντας την καταγγελία της διοίκησης της Ραδιοτηλεόρασης Σύρου(παρακάτω), γίνεται φανερό πως οι ιδιώτες καναλάρχες και το μονοπώλιο τους στη διακίνηση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, έχουν αναλάβει το ρόλο του “τροχονόμου” στο ποιός μπορεί να εκπέμπει και ποιός όχι.

Η καταγγελία


Διπλό χτύπημα δέχεται η δημοτική Ραδιοτηλεόραση της Σύρου από το μαύρο της Digea και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που μετά από προσφυγή ιδιοκτήτη ΜΜΕ, μπλοκάρει την επιχορήγηση της.

Ο Καλλικρατικός Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, είναι η μοναδική περίπτωση Δήμου στην Ελλάδα όπου ενώ λειτουργεί Ραδιοτηλεόραση, δεν έχει καταφέρει να την επιχορηγήσει ούτε μία φορά, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου μετά από προσφυγή ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού, αποφασίζει επανειλημμένα κι αυθαίρετα για την ακύρωση της επιχορήγησης που εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, αγνοώντας επιδεικτικά τη σχετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας! Την ίδια στιγμή που με την ίδια νομοθεσία, τα υπόλοιπα δημοτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα επιχορηγούνται κανονικά, συμπεριλαμβανομένης και της ομοειδούς ραδιοτηλεόρασης της Κω, η οποία βρίσκεται εντός της ίδιας Αποκεντρωμένης!
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο φορέας της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης (ΡΕΔΗΣΕ) μη έχοντας λάβει επί 7 έτη την προβλεπόμενη από το νόμο επιχορήγηση, και μετά τη σύμβαση εκπομπής, την οποία έχει αναγκαστικά υπογράψει με την Digea να έχει οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία.

Η δυνατότητα συνέχισης ύπαρξής μας ως δημοτική τηλεόραση αμφισβητήθηκε έντονα για πρώτη φορά την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017. Τότε, εν μέσω εορταστικής περιόδου, η Digea, μια εταιρία που υποτίθεται ότι παρέχει μόνο υπηρεσίες και δεν λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον των ΜΜΕ, αποφάσισε την υποβάθμιση του σήματος του τηλεοπτικού μας σταθμού.
Αφού καταφέραμε να λειτουργήσουμε ξανά για ένα χρονικό διάστημα, την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, στην καρδιά της Μεγάλης Εβδομάδας κι ελάχιστες ημέρες πριν από τις διακοπές του Πάσχα, η Digea-Ψηφιακός πάροχος, παρόλες τις γνωστοποιήσεις μας για την οικονομική μας κατάσταση, έριξε μαύρο στο σήμα του δημοτικού τηλεοπτικού σταθμού της Σύρου, «Αιγαίο Τηλεόραση». Είναι προφανές ότι η επιλογή της Digea να προβεί στην ενέργεια διακοπής του σήματος τις ημέρες του Πάσχα, προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ότι θα προκαλούσε σε μια οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή, λόγω των παρατεταμένων και συνεχών αργιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια φωνή ενημέρωσης απαραίτητη για τις Κυκλάδες να σιγήσει έπειτα από 22 χρόνια λειτουργίας και να είναι επί της ουσίας ανέφικτο να αντιδράσουμε.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου ο μικρός μας σταθμός βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξουσία της Digea να κλείνει ακόμα και δημοτικά ΜΜΕ. Η Digea μέσα σε λίγους μήνες ρίχνει μαύρο στον τρίτο σταθμό στην περιοχή του Αιγαίου, έχοντας κλείσει ήδη τον Ζευς της Νάξου και τη Σαμιακή Τηλεόραση της Σάμου. Οι φιμώσεις αυτές, συνεπάγονται και αύξηση των τιμολογίων όσων υπολοίπων ΜΜΕ παραμείνουν σε λειτουργία. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι η Digea δεν θα κάνει διακριτική μεταχείριση, με τα δυσβάσταχτα τιμολόγια που ισχύουν, οι σταθμοί των Κυκλάδων, έχουν προδιαγεγραμμένο τέλος. Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι αποτελεί πρόθεση ή επιλογή της Digea το να κλείσουν τα περιφερειακά ΜΜΕ σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Η Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση έχει έδρα σε μια ευαίσθητη περιοχή. Στις Κυκλάδες δεν υπάρχει περιφερειακός σταθμός της ΕΡΑ και οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι ελάχιστοι. Ο νομός αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα συγκοινωνίας και επικοινωνίας, σε πάρα πολλές περιοχές του μάλιστα, η σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο είναι ανέφικτη ακόμα και στις μέρες μας. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι κάθε φωνή ενημέρωσης είναι παραπάνω από πολύτιμη.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση έχει έναν πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο σκοπό. Εκπληρώνει την ιδιαίτερη αποστολή της ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας δημόσιου χαρακτήρα.
Αυτός ο κομβικής σημασίας φορέας σήμερα, εξαιτίας του οικονομικού προβλήματος που με δόλο δημιουργεί ιδιώτης στην επιχείρησή του Δήμου είναι αντιμέτωπος με πρόβλημα λειτουργίας αλλά και χρηματοδότησής του.

Μετά από 7 χρόνια υπομονής, ζητάμε επιτέλους μια άμεση λύση. Τόσο στο ζήτημα της επιχορήγησης, όσο και των εξωπραγματικών τιμολογίων εκπομπής. Γιατί η πολύπλευρη ενημέρωση δεν πρέπει να είναι ένα a la carte ευχολόγιο, αλλά καθημερινός στόχος όλων. Γιατί σε μια περιοχή ευαίσθητη όπως η δική μας, η ενημέρωση είναι απαραίτητη. Γιατί πιστεύουμε ότι η Σύρος και οι Κυκλάδες έχουν ανάγκη από ένα σταθμό όπως αυτός που η Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση φιλοδοξεί να είναι.

Η Διοίκηση της ΡΕΔΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *