Πως βλέπουμε την επόμενη ημέρα στον ΕΔΟΕΑΠ

xristodoulidou-aggelis-anastasiadis-pazlΑνακοίνωση Γ.Αγγέλη, Π. Χριστοδουλίδου, Τ. Αναστασιάδη

Συνάδελφοι

Στις πρόσφατες εκλογές για την νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, η επιλογή των συναδέλφων για τους πέντε αντιπροσώπους της ΕΣΗΕΑ στο Συμβούλιο άλλαξε εν μέρει ως προς την σύνθεση των προσώπων. Δεν “άλλαξε” όμως την κατάσταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων κατέβηκε και συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία, ανεξαρτήτως της τελικής επιλογής προσώπων για το ΔΣ είναι ενδεικτικό του ότι ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως η τύχη του Ταμείου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινητοποίηση και συμμετοχή τους απέναντι στα όσα γίνονται πίσω από τις πλάτες μας και εις βάρος της επιβίωσης του Ταμείου.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που για τρίτη συνεχόμενη θητεία μας στέλνουν στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ για να υπερασπίσουμε όχι μόνο την ύπαρξή του σαν Ταμείο πρότυπο παροχής υπηρεσιών υγείας και επικούρησης για όλους τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως σαν ένα Ταμείου αλληλεγγύης του κλάδου. Ένα Ταμείο που έχει υποστηρίξει – όχι χωρίς μεγάλο αγώνα στο εσωτερικό του – την διασφάλιση της υγείας και πρόνοιας σε συναδέλφους που έχουν βρεθεί στην ανεργία μετά από τον ορυμαγδό των απολύσεων και του “κλεισίματος” μεγάλων και μικρών ΜΜΕ που έχουν αφήσει χωρίς δουλειά χιλιάδες συναδέλφους.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον κυβέρνηση και εργοδότες/καναλάρχες ετοιμάζουν ένα ακόμα χτύπημα στον κλάδο, αυτή την φορά στο ίδιο το Ταμείο. Μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου, νέα συστήματα διαπλοκής κράτους – κυβέρνησης – επιχειρήσεων επιχειρούν να στηθούν και για τον λόγο αυτό θέλουν να σπρώξουν το Ταμείο σε μία σταδιακή μετάλλαξη σε επαγγελματικό Ταμείο στο πλαίσιο της συνολικής υποβάθμισης του ασφαλιστικού των τριών πυλώνων του συστήματος. Ο περιβόητος δεύτερος πυλώνας, τα επαγγελματικά Ταμεία, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, της τρόικα, της εργοδοσίας και μερίδας της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας έχουν πυκνώσει τις διεργασίες απορρόφησης κάθε ισχυρής κατάκτησης των εργαζόμενων στο ασφαλιστικό σύστημα, με ταμεία ισχυρά και αυτοδιαχειριζόμενα όπως ο ΕΔΟΕΑΠ, σε “στεγνά” επαγγελματικά Ταμεία.

Το πρότυπό τους είναι ο εξοστρακισμός από αυτά των άνεργων και των συνταξιούχων στην βάση μιας πλατφόρμας “συνεργασία” μερίδας εργαζόμενων – εργοδοτών και βασικό στοιχείο του χαρακτήρα τους, αφ’ ενός την ακύρωση του χαρακτήρα αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζόμενων και αφετέρου την θεσμοθέτηση εργαζόμενων δύο ταχυτήτων, των λίγων και καλοπληρωμένων (μέσα στο Ταμείο) και των πολλών και κακοπληρωμένων ή απλήρωτων (έξω από το Ταμείο). Η “μετάλλαξη” αυτή επιχειρείται να δρομολογηθεί μέσα από τον εκβιασμό της κατάργησης του αγγελιοσήμου και την, με αντάλλαγμα την πλήρη παράδοση του κλάδου, επαναφορά ενός πόρου χρηματοδότησης που θα καλύπτει ένα μέρος μόνο των αναγκών του Ταμείου, υπό την άμεση εποπτεία και έλεγχο της εργοδοσίας. Για τις ανάγκες εξυπηρέτησης αυτής της μετάλλαξης παίχθηκαν πολλά εκλογικά «παιχνίδια»και “αόρατες συνεργασίες” πίσω από την πλάτη των συναδέλφων στις τελευταίες εκλογές.

Δεν κατάφεραν όμως να πετύχουν τους στόχους τους. Δεν κατάφεραν να μας πετάξουν έξω.Το προσπάθησαν λυσσαλέα, αλλά, χάρη στην υποστήριξη των συναδέλφων, δεν τα κατάφεραν.

Εμείς παραμένουμε εδώ, μέσα στα μέτωπα πάλης για το Ταμείο, έτοιμοι όπως πάντα να υπερασπιστούμε τα δίκαια όλων των εργαζόμενων.

Και πρώτα απ’ όλα εκείνων των συναδέλφων που έχουν χτυπηθεί περισσότερο απ’ όλους μέσα σ’ αυτό τον μνημονιακό κυβερνητικό και εργοδοτικό εφιάλτη. Και θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα μας μαζί με τους συναδέλφους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους στον ΕΔΟΕΑΠ, ενάντια στους εγκάθετους της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Επειδή πιστεύουμε ότι, μαζί, μπορούμε να νικήσουμε, για αυτό και οφείλουμε να τον δώσουμε σε όλα τα μέτωπα μέσα στο και έξω από τον ΕΔΟΕΑΠ, μέσα και έξω από τις Ενώσεις μας που τον συγκροτούν. Είναι ένας αγώνας που έχει παρελθόν, παρόν αλλά και φιλόδοξο μέλλον.

 

Πόπη Χριστοδουλίδου- Γιάννης Αγγέλης- Τάσος Αναστασιάδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *