Έχει δικαίωμα ο Μπόμπολας να απαγορεύσει την είσοδο στην Αττική οδό αν δεν πληρώσεις κάποιος διόδια; Το ερώτημα δεν είναι διόλου άσχετο. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης του ψηφιακού φάσματος μεταξύ της ΕΕΤΤ και της Digea των 6 ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας της 9ης Φεβρουαρίου 2014. Δεν το γνωρίζουμε γιατί ποτέ δεν αναρτήθηκε με διαφάνεια πουθενά. Γνωρίζουμε όμως πως η απόδοση των ψηφιακών συχνοτήτων που σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο είναι “ιδιωτική περιουσία του κράτους”, δόθηκε κατά παραχώρηση για 15 χρόνια. Όπως δηλαδή και οι δρόμοι στους εργολάβους. Κανείς εργολάβος δεν έχει δικαίωμα να απογορεύσει τη διεύλευση αυτοκινήτων. Λογικά κανείς μέτοχος-καναλάρχης δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύει τη “διέλευση του ψηφιακού σήματος”! Μέχρι και την περίπτωση του Μega η Digea ακολουθούσε ακριβώς αυτή την τακτική. Για παράδειγμα το Τηλε Αστυ που δεν πληρώνει δεν του κατέβασε το τηλεοπτικό σήμα! Του κάνει ασφαλιστικά μέτρα και ζητάει τα λεφτά του. Όπως και αν κάποιος δεν πληρώσει διόδια, του βάζουν πρόστιμο ή του κάνουν δικαστήριο. Και δεν είναι μόνο το Τηλε άστυ.
Δεκάδες περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν πληρώνουν τη Digea. Το γνωρίζουμε όπως το ξέρει και ο ιδιωτικός πάροχος δικτύου. Δεν κατεβάζει το σήμα τους. Μπορεί, παρατύπως πάλι κατά τη γνώμη μας και με την ΕΕΤΤ να σφυρίζει αδιάφορα, να “πειράζει” την ποιότητα του ψηφιακού σήματος με αποτελέσμα η εικόνα του κακοπληρωτή να μην φαίνεται, αλλά δεν κατεβάζει το σήμα. Δεν έχει δικαίωμα να το κάνει.
Με ένα άλμα ας μεταφερθούμε στην Κύπρο. Κι εκεί οι ίδιοι νόμοι-ευρωπαϊκοί και μνημονιακοί ισχύουν. Όταν πριν 4 χρόνια ο ιδιώτης πάροχος της Velister ήθελε να κατεβάσει τα τηλεοπτικά σήματα, έγινε παρέμβαση του κράτους. Σήμερα το κράτος επιδοτεί την εκπομή 4 ιδιωτικών καναλιών στη Velister επειδή έει αυξήσει το ενοίκιο της…
Πίσω στην Ελλάδα. Η Digea εμφανίζεται να έχει δυο τακτικές στους κακοπληρωτές, Στους πελάτες της δεν κατεβάζει σήμα, στο μέτοχο της, το Mega θέλει να ρίξει μαύρο. Προφανώς και δεν είναι θέμα των εργαζομένων αλλά των μετόχων του Mega και των τραπεζών που συνεχίζουν να έχουν έσοδα από τις διαφημίσεις του Mega και να περιμένουν-περιμένουν τις αποφάσεις Βαρδινογιάννη-Μπόμπολα. Είναι φανερό όμως πως μερίδα στελεχών του ομίλου Βαρδινογιάννη θέλουν να μπει λουκέτο στο Mega για λόγους ανταγωνισμού. Για τον ίδιο λόγο θέλουν το λουκέτο ο ΑΝΤ1 και ο ΣΚΑΙ. Και η Digea εν προκειμένου αυτή την περίδο διοικείται από αυτή την “τριάδα”.
Οι εργαζόμενοι, αυτοί που συνεχίζουν να κρατάνε το σήμα του Mega στον αέρα αποδεικνύοντας πως ένα εμπορικό σήμα τόσο δυνατό είναι πολύ σκληρό για πεθάνει, έχουν ελπίδες πως οι 2 μεγαλομέτοχοι θα τα βρουν. Μακάρι. Το μόνο βέβαιο είναι πως τόσο οι δυο μέτοχοι Βαρδινογιάννης και Μπόμπολας όσο και οι Τράπεζες ως ιδιοκτήτες και διαχειριστές του Mega,πρώτον οφείλουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους. Και δεύτερον να τα βρουν ή να μην τα βρουν με την κυβέρνηση, τη Digea, την ΕΕΤΤ και το ΕΣΡ.
Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και στάχτη στα μάτια με τις παλιές και ανόητες πλέον, τακτικές επικοινωνίας…
1 comment for “Έχει δικαίωμα η Digea να ρίχνει μαύρο και να απαγορεύει τη “διέλευση” σήματος;”