Η παλιά διαπλοκή εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε

%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b5%cf%82%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd

Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου

Οι «θεσμοί» λειτουργούν και συνεργάζονται θαυμάσια όταν πρόκειται να προστατευθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα

του Γεράσιμου Λιβιτσάνου στο prin.gr

Θεσμοί, το Σύνταγμα, η Δικαιοσύνη που ουδέποτε λειτουργούν για να προασπιστεί το συμφέρον του λαού, των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, σε μια νύχτα λειτούργησαν! Όμως αυτό έγινε προκειμένου να …«τακτοποιηθούν» οι ανάγκες και να γεφυρωθούν οι έριδες των μεγαλο-επιχειρηματικών συμφερόντων που ασχόλούνται με τα Μέσα Ενημέρωσης και κατ’ επέκταση του συνόλου της ελληνικής αστικής τάξης. Το πολιτειακό και πολιτικό σύστημα που έχει βαφτίσει απολύτως συμβατή με το σύνταγμα την 7ετή πολιτική των μνημονίων, έδωσε –με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τα κανάλια– μια λύση που εξυπηρετεί τελικά όλα τα εμπλεκόμενα συμφέροντα. Μια λύση που θα αποκαταστήσει την απαραίτητη ισορροπία για τη συνέχιση των ίδιων πολιτικών.

Η σχετική απόφαση του ΣτΕ λήφθηκε με πλειοψηφία 14 προς 11, όμως οι εξελίξεις αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τον ταξικό χαρακτήρα όλων των δομών του συστήματος. Εκθέτουν την κυβέρνηση που επιχείρησε να αποκτήσει καθεστωτικά χαρακτηριστικά «ξαναστήνοντας» το τηλεοπτικό τοπίο για να εφαρμόσει με τις λιγότερες αντιδράσεις την πολιτική των δανειστών. Τη λειτουργία των ανώτατων θεσμών της δικαιοσύνης που απέδωσαν ταχύτατα και με σαφήνεια το «δίκαιο» των οικονομικών συμφερόντων ενώ πολλάκις έχουν κρίνει «συνταγματικούς» τους μνημονιακούς νόμους των κυβέρνήσεων, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά-Βενιζέλου και Τσίπρα-Καμμένου. Την αντιπολίτευση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-Ε.Κεντρωων-ΧΑ) που συντάχθηκε ευθέως με συγκεκριμένα μιντιακά-επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, το τηλεοπτικό τοπίο οδηγείται σε ένα καθεστώς «προσωρινών αδειών», όπως δηλαδή λειτουργούσε από το 1989. Με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση σε αυτό θα «χωρέσουν» τόσο οι παλιοί όσο και οι νέοι καναλάρχες. Θα ξαναμοιραστεί δηλαδή σε περισσότερους επιχειρηματίες το υποτιθέμενο «δημόσιο αγαθό» των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Για διαφάνεια ούτε λόγος, αφού θα παραμείνουν οι διατάξεις περί μη ονομαστικοποίησης των μετοχών (μέσω εξαιρέσεων), τις οποίες ουδέποτε άλλωστε αμφισβήτησε η αντιπολίτευση μιας και είναι συμβατές με το ευρωπαικό δίκαιο. Όσο για το τίμημα των αδειών θα …εκπέσει αφού θα προβλέπεται τίμημα περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ ανά κανάλι χωρίς να ξεκαθαρίζεται ο αριθμός τους. Η προσωρινή συνθήκη θα λήξει μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, που όμως προϋποθέτει ευρύτατη πολιτική συμφωνία, μιας και σύμφωνα με το σύνταγμα απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, δηλαδή πρακτικά διακομματική συναίνεση. Οπότε ή το «προσωρινό» καθεστώς θα διατηρηθεί επ’ αόριστον, ή θα …βολευτούν όλοι.

Μόνο ως …ανέκδοτο, φυσικά, μπορεί να γίνει αντιληπτή η δήλωση αντίδρασης της κυβερνητικής εκπροσώπου Ο. Γεροβασίλη, που υποστήριξε ότι η απόφαση του ΣτΕ «στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ». Ακριβώς γιατί στο προσχέδιο προϋπολογισμού που πρόσφατα κατατέθηκε στην Βουλή περικόπτονται πολλαπλάσια κονδύλια από την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια για να πιαστούν οι μνημονιακοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και γιατί η διάθεση των κονδυλίων θα ήταν πρώτα και κύρια για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του χρέους.

«H αποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη», υποστήριξε από την πλευρά της η ΝΔ υποσχόμενη πρόταση νόμου που θα «αποκαθιστά την πολυφωνία» του …κεφαλαίου στο τηλεοπτικό τοπίο.

Η εξελίξεις προκαλούν παράλληλα γενικότερους πολιτικούς τριγμούς, αφού η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να ζητήσει για μία ακόμη φορά εκλογές προκειμένου να εκμεταλλευθεί το «μομέντουμ». Παράλληλα όμως δρομολογούνται εξελίξεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ανασχηματισμού. Οι τριγμοί πάντως δεν αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις αφού δεν τίθεται θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την κυβέρνηση, αντίθετα μάλιστα θα υπάρξει προσπάθεια να παρουσιαστεί η όλη ιστορία ως συσπειρωτική «κόντρα με τα συμφέροντα». Επίσης, τα όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικές ημέρες δεν αφήνουν περιθώρια εσωκομματικής αμφισβήτησης της σημερινής ηγεσίας. Η κυβέρνηση πάντως θα επιχειρήσει να περάσει τον σκόπελο εκμεταλλευόμενη ίσως τον επικείμενο ανασχηματισμό ως επικοινωνιακή αιχμή.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *