Η ΕΡΤ 1 έκοψε την ΕΡΤ 3 γιατί ανέφερε ευθύνες του κράτους στις Σκουριές!

ερτ3Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ εξέτασε την καταγγελία των δημοσιογράφων Στέλιου Νικητόπουλου και Αλεξάνδρας Μανούση, οι οποίοι κατήγγειλαν κόψιμο των δηλώσεων του αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου, οι οποίες αναφέρονταν στο ρόλο της αστυνομίας στην υπόθεση των συλλήψεων κατοίκων στις Σκουριές και επιρρίπτει ευθύνες για την αλλοίωση του ρεπορτάζ της ΕΡΤ 3.

Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι θεωρεί υποχρέωσή του να υπενθυμίσει τα εξής:
“Κάθε ρεπορτάζ όπως και κάθε δημοσιογραφικό κείμενο, ραδιοφωνική και τηλεοπτική εκπομπή, αποτελούν πνευματικά δημιουργήματα που οφείλουν να τυγχάνουν του σεβασμού ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ από συναδέλφους.

Δεν νοείται οιαδήποτε αλλοίωση χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και συγκατάθεση του συντάκτη-δημιουργού (άρθρο 1, παρ. 2 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας).
Ειδικά σε περιπτώσεις όπως η δημόσια τηλεόραση στην οποία χρηματοδότες είναι οι πολίτες απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή ώστε να διασφαλίζεται ο πλουραλισμός στην Ενημέρωση με τη μετάδοση όλων των απόψεων.
Πιθανές αστοχίες, παραλείψεις ή λάθη δίνουν το δικαίωμα στους πολίτες να τις αποδίδουν σε έξωθεν παρεμβάσεις που καταλήγουν σε βάρος της αξιοπιστίας των δημοσιογράφων.
Τέλος τα μέλη του Συμβουλίου επισημαίνουν ότι καλό είναι οι προϊστάμενοι (διευθυντές ειδήσεων και αρχισυντάκτες) όλων των Μέσων να περιφρουρούν το έργο των συναδέλφων ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του ρεπορτάζ και να τηρείται απαρέγκλιτα ο Δημοσιογραφικός Κώδικας Δεοντολογίας”.
Η καταγγελία των δυο δημοσιογράφων 
“Προς: ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ Κοινοποίηση: Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας ΕΣΗΕΜ-Θ
Αγαπητές, αγαπητοί συνάδελφοι Στις 9/6/2016, από τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ1 αναμεταδόθηκε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 για την αναβολή της δίκης των Σκουριών, χωρίς ολόκληρες τις δηλώσεις του αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου, οι οποίες αναφέρονταν στο ρόλο της αστυνομίας. Οι δηλώσεις του κ.Αγγελόγλου, που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ3, είναι οι εξής:
“Τα παιδιά που κατηγορούνται αγωνίζονται για τον τόπο τους, για τα παιδιά τους και είναι ενάντια σε αυτή την καταστροφική πολιτική που έχει επιλέξει η πολιτεία. Οι δικογραφίες οι οποίες έχουν συνταχθεί έχουν συνταχθεί από τα σώματα ασφαλείας, οι ανακριτικοί υπάλληλοι που έκαναν τις προανακρίσεις ήταν οι υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας, οι μάρτυρες κατηγορίας των παιδιών είναι οι υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας”.
Από τις συγκεκριμένες δηλώσεις, στην ΕΡΤ1 κόπηκε το εξής: “και είναι ενάντια σε αυτή την καταστροφική πολιτική που έχει επιλέξει η πολιτεία. Οι δικογραφίες οι οποίες έχουν συνταχθεί έχουν συνταχθεί από τα σώματα ασφαλείας, οι ανακριτικοί υπάλληλοι που έκαναν τις προανακρίσεις ήταν οι υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας, οι μάρτυρες κατηγορίας των παιδιών είναι οι υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας”.
Επειδή θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνεται το ρεπορτάζ μας – εν αγνοία μας – και να εμφανίζεται στην ΕΡΤ1 ως αποτέλεσμα της δικής μας εργασίας, και ως εκ τούτου θίγεται η αξιοπρέπειά μας, ηθική και επαγγελματική, παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα.
Συναδελφικά Αλεξάνδρα Μανούση, Στέλιος Νικητόπουλος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *