Θέμα αποζημίωσης θέτει η EBU στην Κομισιόν!
Οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόλαβαν να χαιρετήσουν με ικανοποίηση την απόφαση της ITU τον Νοέμβριο του 2015 στην οποία το φάσμα των 700 MHz αφήνονταν για την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική για χρήση της ελεύθερης τηλεόραση ως το 2030. Στις αρχές Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μια ξαφνική ανακοίνωσή της, σχεδόν απαιτεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε να παραχωρήσουν το φάσμα των 700 ΜΗz για κινητές υπηρεσίες. Ζητά ως τις 30 Ιουνίου 2017, δηλαδή σε ενάμιση χρόνο από τώρα, να έχει προχωρήσει ο συντονισμός των ψηφιακών συχνοτήτων στην Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η επόμενη φάση, της απελευθέρωσης του φάσματος των 700 MHz. Το πλέον ανησυχητικό που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της EBU είναι ότι η Κομισιόν αφήνει να εννοηθεί μελλοντική πρόθεση για επιπλέον φάσμα!
Η επίμαχη φράση στην επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Οι συχνότητες στη ζώνη κάτω των 700 MHz (470-694 MHz) θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμες, κατά προτεραιότητα, για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες». Με άλλα λόγια δεν αποκλείει να ζητηθούν επιπλέον δίαυλοι για τις κινητές υπηρεσίες.
Η ανακοίνωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της EBU την οποία και είδαμε να προβάλλεται από τα ελληνικά ΜΜΕ, σε αντίθεση με την απαίτηση της Κομισιόν την οποία αναπαρήγαγαν τόσο τα κυβερνητικά ΜΜΕ όσο και τα αντιπολιτευόμενα. Η Ένωση των ευρωπαϊκών δημόσιων τηλεοπτικών οργανισμών η οποία εκφράζει και τις απόψεις των ιδιωτικών σταθμών, δηλώνει έκπληκτη και δυσαρεστημένη με αυτή την εξέλιξη. Σημειώνει πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε γίνει συμφωνία από όλες τις πλευρές με την Έκθεση Ομάδας Φάσματος του 2014 (High Level Group of Spectrum), υπό την προεδρία του Pascal Lamy, επειδή καθόριζαν ευέλικτη προθεσμία για τη μετάβαση της DTT εκτός της μπάντας των 700 MHz και επειδή απαιτούσαν η περιοχή συχνοτήτων κάτω των 700 MHz να συνεχίσει να χρησιμοποιείται για την Εκπομπή Τηλεόρασης έως το 2030, με την επανεξέταση να έχει προγραμματιστεί για το 2025.
Η νέα στρατηγική επιλογή της Κομισιόν δημιουργεί μείζον ζήτημα για τους broadcasters δηλώνει η EBU η οποία θέτει επίσημα πλέον θέμα «αποζημίωσης». Σημειώνει συγκεκριμένα: «Οι Τηλεοπτικοί Σταθμοί θα χρειαστεί να προβούν σε δαπανηρές αλλαγές στην υποδομή τους. Τα Κράτη-Μέλη, σαφώς θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν την κατάλληλη αποζημίωση τόσο στους καταναλωτές, όσο και στους broadcasters με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες τους ως προς τη νέα επένδυση για τις επικείμενες αλλαγές».
Το επιχείρημα της EBU είναι λογικό. Οι ευρωπαϊκοί broadcasters βρίσκονται σε φάση επενδύσεων και αναζήτησης νέων τεχνολογιών στην πλατφόρμα της Ψηφιακής Επίγειας Τηλεόρασης (Digital Terrestrial Television / DTT) στα UHF. Με δεδομένο ότι περί τα 250 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν υπηρεσίες τηλεόρασης μέσω της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, θα απαιτηθούν νέα χρονοδιαγράμματα και έρευνες για την κοινά αποδεκτή τεχνολογία. Η EBU «καρφώνει» έμμεσα την Κομισιόν για την απαίτησή της να επισπευθεί η απόδοση του φάσματος των 700 MHz στην κινητή τηλεφωνία, υπογραμμίζοντας πως η τεχνολογική αυτή επιλογή δεν έχει επικυρωθεί από τεχνολογικούς οργανισμούς και δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ζήτηση από την αγορά!
Η Κομισιόν από τη δική της πλευρά έχει άλλα επιχειρήματα. Με στόχο την ανάπτυξη «διασυνοριακών εφαρμογών» και λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2020 η κίνηση στο κινητό διαδίκτυο θα είναι σχεδόν οκταπλάσια της σημερινής, προκρίνει την τη χρήση της ζώνης των 700 MHz για την παροχή διαδικτύου υψηλής ποιότητας στους χρήστες, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, από μεγάλες πόλεις, μικρές περιοχές έως και σε αυτοκινητόδρομους.
Το Χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν:
· Κοινό χρονοδιάγραμμα μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. Η εκχώρηση του φάσματος των 700 MHz για για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
· Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν και να κοινοποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια για την κάλυψη του δικτύου και την αποδέσμευση της ζώνης αυτής, έως τις 30 Ιουνίου 2017. Ως το τέλος του 2017 θα πρέπει να συναφθούν οι διασυνοριακές συμφωνίες συντονισμού.
· Για τη ζώνη κάτω των 700 MHz απαιτείται μια μακροπρόθεσμη προτεραιότητα στη διανομή υπηρεσιών οπτικοακουστικών Μέσων στο ευρύ κοινό, σε συνάρτηση με μια ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση αυτού του ραδιοφάσματος με σκοπό την εφαρμογή των διαφόρων επιπέδων της ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης (DTT) στα κράτη μέλη.