Μια απεργία στα ΜΜΕ και …βλέπουμε στη διαπραγμάτευση!

apergiaΣχεδόν με το ζόρι ελήφθη η απόφαση της ΠΟΕΣΥ για την 24ωρη απεργία για το αφαλιστικό την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου. Ενώ όλοι οι κλάδοι, ειδικά οι επαγγελματικοί, είναι στα κάγκελα με ή χωρίς γραβάτες να ανεμίζουν, οι της ΠΟΕΣΥ συνεχίζουν τις άτυπες διαπραγματεύσεις με τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο στον οποίο τους πατρέπεμψε ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος. Ο υπουργός από όσο γνωρίζουμε προσπαθεί να κάνει “διαχείριση” των αντιδράσεων μοιράζοντας υποσχέσεις που δεν θα κρατηθούν. Σε αυτό το πλαίσιο ο Τ. Πετρόπουλος μετέφερε τα σημεία στα οποία ενδεχομένως να υποχωρήσει η κυβέρνηση. Και οι συνδικαλιστές που πιστεύουν ότι αν είσαι “καλό παιδί” και δεν κινητοποιείσαι, έβαλαν μια 24ωρη απεργία. Δεν ελήφθη απόφαση για έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου, όπς προτάθηκε, ούτε καν για συνέντευξη Τύπου, όπως επίσης προτάθηκε. Και πως ακριβώς θα καταλάβει η κοινωνία που αγωνίζεται για το ασφαλιστικό ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ο περιούσιος λαός και το αγγελιόσημο είναι στην πραγματικότητα εργοδοτική εισφορά;  Τα non paper, άτυπα πάντα, πηγαινοέρχονται από γραφείο σε γραφείο και οι ορισμένοι συνδικαλιστές που έχουν επιβάλλει στον κλάδο των ΜΜΕ τις συναντήσεις με υπουργούς και παρατρεχάμενους, συνεχίζουν να “ελπίζουν” πως ο κλάδος θα εξαιρεθεί. Όταν τους το είπαν σε όλους τους τόνους Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ θα μπει στον ΕΦΚΑ. Και το έχουν αποδεχθεί. Αυτό είναι φανερό από τη συνέχιση των διαβουλεύσων επί ….λεπτομερειών, όπως αν υπάρχει ξεχωριστή διεύθυνση στον ΕΦΚΑ για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ και πόσες θέσεις υποδιευθυντή και αναπληρωτού θα υπάρχουν.

Η ανακοίνωση της απεργίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κατά τη σημερινή του κοινή συνεδρίαση με τους Προέδρους των Ενώσεων-μελών της αποφάσισε την κήρυξη πανελλαδικής 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 (από 06.00 της Πέμπτης έως της 06.00 της Παρασκευής 29/1) σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στα Γραφεία Τύπου, διεκδικώντας την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων του κλάδου και τη διασφάλιση των πόρων τους.

Κατά την κοινή συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα η θέση του κλάδου ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους, που αποτελούν εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστούν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα αιτήματά μας είναι:

– Η διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

– Η διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της δήμευσης των αποθεματικών τους και την κατάργηση του βασικού τους εσόδου, του αγγελιοσήμου και φυσικά δεν πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στον Τύπο.

Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση ενημερωτικής-μαχητικής συγκέντρωσης των εργαζομένων στον κλάδο, την ημέρα της απεργίας.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ) να οργανώσουν και να περιφρουρήσουν την απεργία, με όλα τα πρόσφορα αγωνιστικά και επικοινωνιακά μέσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *