Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση για την ένταξη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ και στην απόρριψη της πρότασης του ταμείου των ΜΜΕ που ήταν και πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά κυβερνήσεως, να δημιουργηθεί ένα ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο όλων των εργαζομένων στα Μέσα, του διαδικτύου συμπεριλαμβανομένου. Τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ ξεπερνάνε πάλι, μετά το PSI, τα 600 εκατ. ευρώ και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τα θέλει. Όπως θέλει και τα αποθεματικά των άλλων ταμείων που έχουν ακόμη χρήματα. Αυτό μπορεί να το διαβάσει κανείς και πίσω από τις γραμμές στην επιστολή της διοίκησης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (δημοσιεύεται παρακάτω) προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο με την οποία σημειώνει την αντίδραση της στην ένταξη του “κερδοφόρου” ΕΤΑΠ ΜΜΕ στα δημόσια έσοδα. Η ένταξη του δε θα επιφέρει επιπλέον βάρη για το δημόσιο αφού μέχρι σήμερα το κράτος και οι εργοδότες δεν πληρώνουν για κρατική και εργοδοτική συμμετοχή στο ταμείο, ενώ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα έχουν ως βάση σύνταξης τα 384 ευρώ. Το μυστικό βέβαια κρύβεται στο “αγγελιόσημο”, το οποίο αν δεν καταργήσει η κυβέρνηση, όπως απαιτεί ο ΣΕΒ, θα το εντάξει στα δημόσια έσοδα! Και τα αποθεματικά μας δηλαδή δικά τους και η “οιωνεί εργοδοτική εισφορά” από τους διαφημιζόμενους δικιά τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στο ασφαλιστικό σχέδιο-τερατούργημα, δεν υπάρχει καμία απολύτως κοστολόγηση του αφαλιστικού συστήματος.
Και ειδικότερα για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ παραπέμπει σε ότι αφορά στους πόρους (δηλαδή το αγγελιόσημο) στο μέλλον με έκδοση μιας υπουργικής απόφασης! Το περίεργο είναι ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των σωματείων των ΜΜΕ ακόμη “διαπραγματεύονται”, ενώ τους έχει δηλωθεί με κάθε σαφήνεια πως το ΕΤΑΠ ΜΜΕ τέλος.
Ολόκληρη η επιστολή του ΕΤΑΠ ΜΜΕ προς τον Γ. Κατρούγκαλο
«Αναφορικά με το σχέδιο αναδρομικής (από 1/1/2016) ένταξης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ενιαίο φορέα ΕΦΚΑ και τις θέσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την καθιέρωση του αγγελιοσήμου ως πόρου του γενικού ασφαλιστικού συστήματος αντί της διατήρησης του ως πόρου υπέρ των Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ επιθυμεί να προβεί στις κάτωθι επισημάνσεις:
Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι Ταμείο βιώσιμο. Η μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ταμείου μας προκύπτει από την αναλογιστική μελέτη η οποία κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης κι Αλληλεγγύης (19/8/2015 υπ’ αριθμ. πρωτ. 29203/2655/Κ08 διαβιβαστικό μας), αντίγραφα, δε, αυτής επιδόθηκαν, όπως ορίζει η διοικητική τάξη, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Τονίζουμε ότι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι το μοναδικό ασφαλιστικό Ταμείο το οποίο κατέθεσε την αναλογιστική του μελέτη τον περασμένο Αύγουστο, πριν ακόμη ανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό. Η συγκεκριμένη μελέτη εγκρίθηκε από το Υπουργείο και η σχετική έγκριση μας διαβιβάστηκε με το από 24/09/2015 υπ’ αριθμ. 40019/1666 έγγραφο σας.
Με βάση τα ανωτέρω, οποιαδήποτε αναφορά στη βιωσιμότητα του ΕΤΑΠ ΜΜΕ δεν μπορεί παρά να βασίζεται στα στοιχεία της συγκεκριμένης αναλογιστικής μελέτης η οποία αποδεικνύει ότι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι ένα Ταμείο βιώσιμο σε βάθος χρόνου, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα διατηρήσει τον βασικό του πόρο που είναι το αγγελιόσημο. Άλλες εκτιμήσεις που τυχόν διατυπώνονται και θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του Ταμείου μας δημιουργούν εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προκαλούν σύγχυση και ανασφάλεια στους ασφαλισμένους μας. Είναι προφανές ότι ένα Ταμείο με πλεονάσματα και σημαντικά αποθεματικά όπως το δικό μας δεν κατοχυρώνει τη βιωσιμότητα του μέσω της συνένωσης του με Ταμεία βαθύτατα ελλειμματικά χωρίς αποθεματικά. Αντιθέτως, η ένταξη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ και η «αυτοδίκαιη», σύμφωνα με το σχέδιο του ασφαλιστικού, μεταφορά των αποθεματικών και των πόρων του στο νέο φορέα για την κάλυψη αναγκών του γενικού ασφαλιστικού συστήματος, ενέχει, κατά την άποψη μας, κινδύνους για τους ασφαλισμένους μας. Η ανησυχία μας εντείνεται από το γεγονός ότι ενώ από την πλευρά μας έχει κατατεθεί μελέτη βιωσιμότητας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ουδεμία ενημέρωση έχουμε από το Υπουργείο ως προς τα οικονομικά στοιχεία τα οποία αφορούν τους ασφαλισμένους μας στο πλαίσιο του νέου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επισημαίνουμε, ιδιαιτέρως, ότι η συγκεκριμένη έκθεση βιωσιμότητας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ έχει καταρτιστεί στη βάση των σημερινών καταστατικών διατάξεων του Ταμείου μας και δεν έχει συμπεριλάβει την αναγκαία, για λόγους ασφαλιστικής τάξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του Ταμείου με την ένταξη σε αυτό όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα ΜΜΕ (εργαζόμενοι με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, εργαζόμενοι στο ίντερνετ, τεχνικοί ραδιοφώνου και τηλεόρασης κλπ) η οποία θα ενίσχυε περαιτέρω τα έσοδα του Ταμείου μας από ασφαλιστικές εισφορές. Γνωρίζετε, εξάλλου, πως το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ επανειλημμένως έχει διατυπώσει προς το Υπουργείο τη θέση του για ένταξη όλων των ανωτέρω κατηγοριών εργαζομένων στην ασφάλιση του Ταμείου μας -προσφάτως, με την από 19/10/2015 υπ. αριθμ. πρωτ. 35465/3254/Κ05 επιστολή μας – και εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η υιοθέτηση και νομοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης.
Επισημαίνουμε, εξάλλου, ότι η σχεδιαζόμενη ένταξη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ θα επιφέρει αναιτίως σημαντικού ύψους δημοσιονομική επιβάρυνση, η οποία αποτρέπεται με τη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος. Και τούτο, διότι με την ένταξη των συνταξιούχων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ, αυτοί θα λαμβάνουν εθνική σύνταξη ύψους (σήμερα) 384 ευρώ (και μελλοντικά μεγαλύτερου), η οποία χρηματοδοτείται από τα γενικά φορολογικά έσοδα, δηλαδή από το δημόσιο ταμείο. Αντιθέτως, η επιβάρυνση του Δημοσίου για τη χρηματοδότηση των συντάξεων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι σήμερα μηδενική. Έτσι, με μόνη την ένταξη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ, από 1.1.2016 θα προκληθεί σημαντική ετήσια δημοσιονομική επιβάρυνση.
Αναφορικά με τη θέση σας περί της κατάργησης του αγγελιοσήμου ως πόρου του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της καθιέρωσης του ως πόρου του συνολικού ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου, όπως δηλώσατε την Παρασκευή «να αρθεί δια αυτού του τρόπου η επιφύλαξη ότι πρόκειται για πόρο υπέρ τρίτων αφού πλέον δεν θα κατευθύνεται σε συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία αλλά στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος» επισημαίνουμε τα εξής:
Το αγγελιόσημο λειτουργεί ήδη από το 2008 ως πόρος του συνολικού ασφαλιστικού συστήματος δεδομένου ότι το 10% του αγγελιοσήμου αποδίδεται στον ΑΚΑΓΕ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι το ΣτΕ και τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια έχουν διαμορφώσει πάγια νομολογία ως προς το ότι το αγγελιόσημο συνιστά οιονεί εργοδοτική εισφορά αποδιδόμενη στα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και δεν συνιστά πόρο υπέρ τρίτων (Γνωμ. Επίκουρου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ακρίτα Καϊδατζή, η οποία σας διαβιβάστηκε με το από 30/9/2015 υπ. αριθμ. πρωτ. 32855/3031/Κ05 διαβιβαστικό μας).
Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε πως το αγγελιόσημο έχει ιδιωτική προέλευση καθώς αποδίδεται στα Ταμεία Τύπου των εργαζομένων στα ΜΜΕ και ως αντίτιμο απαλλοτριωθέντος ιδιωτικού πόρου, του Λαχείου Συντακτών. Ειδικότερα το αγγελιόσημο υποκαθιστά ίδιο (ιδιωτικό) πόρο της ασφαλιστικής κοινότητας, καθότι νομοθετήθηκε ως το διαρκές αντάλλαγμα για την απαλλοτρίωση (κρατικοποίηση) του Λαχείου Συντακτών. Με την κρατικοποίηση του Λαχείου απωλέσθηκε ένα (ιδιωτικό) περιουσιακό στοιχείο, το προϊόν της εκμετάλλευσης του οποίου προοριζόταν για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης. Αντί της ευθείας αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση του Λαχείου, θεσμοθετήθηκε το αγγελιόσημο ως ασφαλιστικός πόρος. Κατά το μέρος αυτό, λοιπόν, το αγγελιόσημο υποκαθιστά προσόδους από τη διαχείριση περιουσίας και ενδεχόμενη κατάργησή του ως πόρου των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. θα συνεπαγόταν τη στέρηση της οικονομικής αξίας που δόθηκε ως αντάλλαγμα για την απαλλοτρίωση. Με βάση τα ανωτέρω, τυχόν κατάργηση του αγγελιοσήμου ως πόρου των Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι πιθανό να εγείρει βάσιμες νομικές διεκδικήσεις εκ μέρους των δικαιούχων.
Το ΔΣ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ με αίσθημα ευθύνης έχει διατυπώσει τη θέση του υπέρ της δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου των ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλιση όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης και διασφάλιση του αγγελιοσήμου ως οιονεί εργοδοτικής εισφοράς για το σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Σταθερά υποστηρίζουμε τη συγκεκριμένη πρόταση η οποία θεωρούμε ότι είναι η μόνη δίκαιη, βιώσιμη και πρακτικώς εφικτή μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης των εργαζομένων των ΜΜΕ. Είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να συζητήσουμε αναλυτικότερα επί της συγκεκριμένης προτάσεως.
Ως προς τα υπόλοιπα σημεία του σχεδίου ασφαλιστικού το οποίο έχετε παρουσιάσει, επιφυλασσόμεθα να καταθέσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας στο πλαίσιο της διαβούλευσης στην οποία πιστεύουμε ότι θα προσκληθούμε.»