Ψηφίζουμε για την απελευθέρωση των Τούρκων δημοσιογράφων

ΤΟΥΡΚΟΙ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-490x310Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ-EFJ) σε συνεργασία με την Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGS) και την Τουρκική Οργάνωση Δημοσιογράφων (TGC), που είναι μέλη των Ομοσπονδιών, καθώς και τις οργανώσεις Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα (RSF), Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), Παγκόσμια Οργάνωση Εκδοτών Εφημερίδων και Ειδήσεων (WANIFRA), Παγκόσμια Επιτροπή Ελευθερίας του Τύπου (WPFC) και το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Δεοντολογίας (EJN), απευθύνουν διεθνή έκκληση για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων CanDündar και ErdemGül, της εφημερίδας Cumhuriyet. Οι υπογραφές συγκεντρώνονονται στη διεύθυνση  https://www.change.org/p/can-d%C3%BCndar-ve-erdem-g%C3%BCl-e-%C3%B6zg%C3%BCrl%C3%BCk-cand%C3%BCndarerdemg%C3%BClyaln%C4%B1zde%C4%9Fildir

Η Διεθνής έκκληση και οι υπογραφές

Ο Ρασέπ Ταγίπ Ερντογάν ως πρωθυπουργός στην αρχή και τώρα ως πρόεδρος,  μεθοδικά επιχειρεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα την καταστολή των τουρκικών ΜΜΕ. Ο Ερντογάν στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της προάσπισης της δημόσιας ασφάλειας καταδιώκει δημοσιογράφους όλων των αποχρώσεων, με ιδιαίτερη σκληρότητα. Οι συλλήψεις, απειλές και οι εκφοβισμοί που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές, δεν αρμόζουν σε μια Δημοκρατία.

Ο Can Dündar αρχισυντάκτης της ημερήσιας εφημερίδας Cumhuriyet και οErdem Gül επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, κρατούνται από το βράδυ της 26 Νοεμβρίου. Τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κατασκοπία και τρομοκρατία, επειδή τον περασμένο Μάιο δημοσίευσαν αποδεικτικά στοιχεία για την παράδοση όπλων από τις τουρκικές αρχές ασφάλειας σε ομάδες ισλαμιστών στη Συρία. Και οι δύο είναι πρότυπα δημοσιογραφίας, αναζήτησης της αλήθειας και υπεράσπισης των κοινωνικών ελευθεριών. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει δημόσια ότι ο Can Dündar «θα πληρώσει για όλα αυτά». Όμως οι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet απλά έκαναν τη δουλειά τους και δημοσίευσαν πληροφορίες, των οποίων το περιεχόμενο αφορούσε
το δημόσιο συμφέρον.

Τη στιγμή που η διεθνής τρομοκρατία βρίσκεται στο κέντρο του προβληματισμού όλων μας, είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται οι πολιτικές διώξεις δημοσιογράφων για να κατασταλεί η ερευνητική και η αποκαλυπτική δημοσιογραφία. Οι συλλήψεις αυτών των δύο δημοσιογράφων αποτελούν την πλέον ακραία μορφή, την οποία έχει πλέον προσλάβει η χειραγώγηση του τουρκικού δικαστικού συστήματος. Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί ύστερα από χαλκευμένες κατηγορίες περί τρομοκρατίας και συκοφαντίας του προέδρου Ερντογάν. Το καθεστώς επιχειρεί ασκώντας οικονομικές πιέσεις να αυξήσει τον έλεγχο στα ΜΜΕ, ενώ παράλληλα νομοθετεί πολύ αυστηρούς νόμους.

Εμείς ως δημόσια πρόσωπα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Ελευθερίας των ΜΜΕ, δημοσιογραφικές Ενώσεις και Οργανώσεις, αποκηρύσσουμε την κατάφωρη επίθεση εναντίον της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ στην Τουρκία.

Απευθύνουμε έκκληση στις τουρκικές αρχές να ελευθερώσουν τους Can Dündar και Erdem Gül και να τους απαλλάξουν από κάθε κατηγορία που τους έχει απαγγελθεί. Επίσης, να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη φυλακή λόγω της δημοσιογραφίας την οποία ασκούν και των προσωπικών απόψεων που έχουν εκφράσει.
Καλούμε όλους τους θεσμούς και τις κυβερνήσεις των δημοκρατικών χωρών, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες αυταρχικές υπερβολές του προέδρου Ερντογάν.
Παρακαλούμε να υπογράψετε την έκκληση απελευθέρωσης των δημοσιογράφων

 

Πηγή: ΕΣΚ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *