Πηγή: Ματίνα Παπαχριστούδη-Hot Doc
Το νομοσχέδιο για την τηλεοπτική αδειοδότηση μπορεί να είναι πλέον νόμος του κράτους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Ειδικότερα να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή εκείνες οι διατάξεις που ενοχλούν σφόδρα τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών. Πιεζόμενοι οι καναλάρχες από την χείριστη οικονομική κατάσταση των τηλεοπτικών τους επιχειρήσεων, τον υψηλό δανεισμό και την έλλειψη ρευστότητας, προσπαθούν ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου να θέτουν τις «κόκκινες γραμμές» τους.
Η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά υποστηρίζει πως έχει στόχο να προχωρήσει η τηλεοπτική αδειοδότηση ως το τέλος του έτους. Εφόσον βεβαίως λυθεί το θέμα με τη θητεία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και αν θα αντικατασταθούν όλα τα μέλη του.
Οι θέσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικής τηλεόρασης αποτυπώθηκαν με σαφή τρόπο σε εκτενές non paper που εστάλη στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά λίγο πριν την ψήφιση του νόμου. Εν ολίγοις οι χρεωμένοι media-άρχες του τόπου απαιτούν να μην ισχύσει η διάταξη για την υποχρέωση διατήρησης των ιδίων κεφαλαίων καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Απαιτούν να απασχολούν μόλις 200 άτομα προσωπικό. Απαιτούν να μην λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τη Digea η ΕΡΤ . Απαιτούν να μη τροποποιηθεί ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων ώστε η εταιρεία τους, η Digea να αναγκαστεί να καλύψει με ψηφιακό σήμα όλη τη χώρα. Απαιτούν τέλος να μη δοθούν τηλεοπτικές άδειες με δημοπρασία αλλά με μια Γενική Άδεια Παρόχου Περιεχομένου κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τις οποίες προϋποθέσεις προσδιορίζουν αναλυτικά στο non paper με μια δική τους ερμηνεία για την κατάσταση της τηλεοπτικής αγοράς τους.
Να θυμίσουμε επίσης πως ενόσω οι καναλάρχες διαπραγματεύονταν με τον αρμόδιο υπουργό για τα «θέλω τους», η ένωση συντακτών, η ΕΣΗΕΑ προχώρησε σε απεργιακή κινητοποίηση των δημοσιογράφων μόνο στους τηλεοπτικούς σταθμούς, προκαλώντας αντιδράσεις για τη στάση της. Και την ίδια στιγμή οι καναλάρχες που βολεύτηκαν με την εν λόγω απεργία, ζητούσαν από τον υπουργό να καταργηθεί το αγγελιόσημο! Δηλαδή να καταργηθεί η εργοδοτική εισφορά και να αντικατασταθεί με άλλο φόρο!
Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών προετοιμάζονται και για τις επόμενες κινήσεις τους. Σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις τους, έχουν έτοιμη την προσφυγή τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο νέος νόμος που διαφημίστηκε ως σφήνα στην τηλεοπτική διαπλοκή για να εφαρμοστεί απαιτεί την έκδοση δυο τουλάχιστον υπουργικών αποφάσεων, μια για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και μια για το ύψος της ελάχιστης τιμής δημοπρασίας για την απόκτησή τους. Άρα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να καταλήξουμε πως επιτέλους μετά 25 χρόνια θα μπορέσουν να μπουν κανόνες στη λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης…