Η ενιαία ψηφιακή αγορά είναι σπαρμένη με αντιθέσεις
Θα αφήσουμε για λίγο στην άκρη την ελληνική, φτωχή πραγματικότητα όπου λίγες μέρες μετά το οριστικό(!) Switch off του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος για όλο τον κόσμο σύμφωνα με την ITU, δόθηκε το πράσινο φως συνέχισης των αναλογικών σημάτων. Μόνο και μόνο για να μπορούν οι πολίτες να βλέπουν τηλεόραση. Μόνο και μόνο γιατί το μοντέλο ψηφιακής μετάβασης που επέλεξαν οι κυβερνήσεις σε αγαστή συνεργασία με την εγχώρια τηλεοπτική αγορά, απέτυχε παταγωδώς.
Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα μαζί με χώρες όπως η Αλβανία, η Αγκόλα, το Μπενίν, η Μποτσουάνα θα συνεχίσουν να έχουν παράλληλα ψηφιακή και αναλογική τηλεόραση για πολύ καιρό ακόμη. Στο μεταξύ όμως η «αγορά» θέτει νέες προκλήσεις και απαιτήσεις, προκαλώντας και νέες αντιθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στους μεγάλους ευρωπαϊκούς παίκτες της βιομηχανίας broadcasting και της βιομηχανίας telecommunication.
Ο κωδικός αυτή τη φορά είναι η «Ενιαία Ψηφιακή Αγορά» στο ενιαίο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτήν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη τα βασικά μέτρα-κατευθύνσεις με τα οποία πρέπει να πορευτούν τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από το 2016 τα κράτη-μέλη της Ε.Ε για να προετοιμάσουν τους οικονομικούς και θεσμικούς όρους της σύγκλισης «περιεχομένου» και «τεχνολογίας». Σε όλους όσους έχουν διαβάσει τα πρώτα κείμενα κατευθύνσεων γίνεται φανερό πως μηχανοδηγός σε αυτό το νέο θεσμικό ταξίδι της Ε.Ε είναι η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών. Με την αγορά των broadcasting να ακολουθεί ασθμαίνοντας και σε αμυντική, συνήθως, θέση.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί με το τηλεοπτικό φάσμα. Ενώ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διήρκεσε αρκετά χρόνια η διαδικασία απόδοσης του ψηφιακού μερίσματος στα 800 MHz στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, μέσα σε ένα χρόνο χωρίς καν να ληφθούν αποφάσεις σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κυβερνήσεις πολλών κρατών μελών προχώρησαν στην πώληση του φάσματος των 700 MHz. Σε κεντρικό επίπεδο ακόμη υπάρχει ο θόρυβος από τους τηλεοπτικούς broadcasters οι οποίοι έχουν αρχίσει τον ανένδοτο αγώνα για να μη χαθεί επιπλέον φάσμα. «Κάτω τα χέρια από το φάσμα κάτω των 700 MHz», είναι το μήνυμα τόσο της EBU όσο και της ACT. Όλα αυτά ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για τις τηλεπικοινωνίες τη WRC 15 όπου ειδικά η αμερικάνικη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών κινείται επιθετικά για εξασφάλιση επιπλέον τηλεοπτικού φάσματος…Η μάχη αυτή είναι ακόμη ανοιχτή, παρά τις διαβεβαιώσεις των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα προστατευθεί το τηλεοπτικό φάσμα που απέμεινε για τις ελεύθερες λήψεις.
Σε αυτό το φόντο, μετά το Συμβούλιο υπουργών Τηλεπικοινωνιών στις Βρυξέλλες στις αρχές του Ιουνίου, άνοιξε ένα νέο μέτωπο. Της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Ήδη οι μεγάλες εταιρείες-ιδιοκτήτες «περιεχομένου» έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τα νέα σχέδια της Ε.Ε. Οι δηλώσεις του Ross Biggam, γενικού διευθυντή της Ένωσης ιδιοκτητών εμπορικής τηλεόρασης, της ACT, προϊδεάζουν για το νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Αυτό που ανησυχεί τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών οργανισμών και κινηματογραφικών εταιρειών είναι πως οι κανόνες της ενιαίας ψηφιακής αγοράς θα χτυπήσουν ευθέως τα συμφέροντα των εμπορικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων σε 37 χώρες.
Μέχρι τις τελικές αποφάσεις, τον Δεκέμβριο του 2015 υπάρχει μακρύς δρόμος διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων. Από τις πρώτες ωστόσο κινήσεις γίνεται φανερό πως το σχέδιο για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς σε απευθείας σύνδεση, θα βρει σθεναρή αντίσταση στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Ειδικά στις κατευθύνσεις για την ολοκληρωτική άρση των εδαφικών περιορισμών.
Για όλα τα παραπάνω η χώρα μας, μάλλον κοιμάται τον ύπνο του …ατζαμή. Εδώ καλά-καλά δεν γνωρίζει επίσημα πως σε μερικούς μήνες μπορεί να χαθεί για την ελεύθερη τηλεόραση το φάσμα των 700 MHz.
Πηγή: Περιοδικό “Ψηφιακή Τηλεόραση”, τεύχος Ιουλίου, Editorial