Πρώτες σκέψεις κυβέρνησης για media

n._pappas_i_ert_anoigei_giati_to_epelexe_o_ellinikos_laos_youtubeΟι «ασκήσεις» ΣΥΡΙΖΑ για το νέο νομοσχέδιο
Από τη Σόνια Χαϊμαντά στο http://www.advertising.gr/

Ένα μικρό χαρτοβασίλειο δημιουργείται στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, που συγκεντρώνει αυτήν την περίοδο προτάσεις, θέσεις και απόψεις για το ζήτημα της αλλαγής νομοθεσίας για τα ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Παππάς στις προγραμματικές δηλώσεις ανακοίνωσε το άνοιγμα της ΕΡΤ και την εφαρμογή των νόμων για τα ΜΜΕ ώστε να επανέλθει ο χώρος στην κανονικότητά του, ενώ σημείωσε πως άμεσα αναμένεται και προκήρυξη διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της χώρας.

Από εκεί και πέρα, ως δεξαμενή άντλησης νομοθετικού ξέρουν πώς χρησιμοποιούνται οι πάντες, όσοι τουλάχιστον γνωρίζουν καλά τη λειτουργία των ΜΜΕ: κομματικά στελέχη, τεχνοκράτες, δημοσιογράφοι, νομικοί ειδικοί σε θέματα Μέσων, μέλη της επιτρο- πής ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ που πρόσκεινται στην αντίστοιχη συνδικαλιστική παράταξη.

Οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις

Από το σύνολο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, σταχυολογούμε τις πιο ενδιαφέρουσες, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής σημεία:

-. Ενδεχόμενη αλλαγή της ονομασίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Προβολής
– Στελέχωση των Γραφείων Τύπου των υπουργείων από κομματικά στελέχη, υπηρεσιακούς παράγοντες ή τεχνοκράτες της αγοράς με σχέση εργασίας αποκλειστικής απασχόλησης. Δεν θα προτιμώνται οι συνταξιούχοι, οι διπλοθεσίτες και οι εθελοντές.
– Ενεργοποίηση των διατάξεων των νόμων που (α) θα επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης και (β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ ‘αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.
– Φρένο στη διαφημιστική δαπάνη των συστημικών τραπεζών.
– Προκήρυξη διαφανούς διαγωνισμού για άδειες ΜΜΕ με διαφορετικά κριτήρια και με υποχρέωση καταβολής ανταλλάγματος υπέρ του Δημοσίου. Για τη μετάδοση προγράμματος θα είναι απαραίτητη η άδεια του ΕΣΡ και η υπογραφή σύμβασης με το Δημόσιο. Σε αυτή τη διαδικασία θα δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν από μηδενική βάση, καθώς η μοριοδότηση δεν θα προκύπτει από τα χρόνια λειτουργίας, όπως ίσχυε σήμερα. Μεταξύ των κριτηρίων, η οικονομική βιωσιμότητα και οι πραγματικές θέσεις εργασίας.
– Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταργηθεί στο σύνολό της η τροπολογία του Αυγούστου του 2014 (. σε νομοσχέδιο του Υπ Υγείας), για τις συμπράξεις στα ΜΜΕ, ενώ θα εφαρμοστεί κανονικά η διάταξη για την επαναφορά της (μνημονιακής) διάταξης για την επιβολή φόρου 20%. Εκεί που θα πέσει ο πέλεκυς είναι στη διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών, υπέρ των ΜΜΕ. Η «τρόικα» είχε ήδη διαπιστώσει πως τα χρήματα που πηγαίνουν από τη διαφήμιση στα ΜΜΕ είναι δυσανάλογα των αναγκών προβολής και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρά να συμφωνήσει.
– Άλλη πρόταση, να ενεργοποιηθεί ο νόμος για τη δημοσίευση στοιχείων όσων δημοσιογράφων απασχολούνται στο Δημόσιο.
– Στις άμεσες προτεραιότητες και η ενεργοποίηση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την αντικατάσταση των έξι από τα επτά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η ΕΡΤ

– Πριν από την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την ΕΡΤ, δρομολογείται η συγκρότηση ομάδας «ειδικών» με τεχνογνωσία στη διοίκηση της ΕΡΤ, που θα έχουν το δύσκολο έργο της άμεσης επαναλειτουργίας του φορέα, αλλά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε σε μέγιστο διάστημα έξι μηνών, ένας νέος νόμος να την επαναπροσδιορίζει. Η ομάδα αυτή θα αναλάβει να εξομαλύνει τις σχέσεις εντός της εταιρείας, αναγνωρίζοντας τον αγώνα των απολυμένων και το δικαίωμα των υπολοίπων της παραμονής στην εργασία.
– Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι πρέπει να υπογραφεί άμεσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, να αντικατασταθεί το λογότυπο της ΕΡΤ στη θέση του σήματος της ΝΕΡΙΤ και να βρεθεί η νομική φόρμουλα και το θεσμικό πλαίσιο για την επαναπρόσληψη και την αξιολόγηση του προσωπικού. Παράλληλα, υπάρχουν εισηγήσεις να άρει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ το εμπάργκο στη δημόσια τηλεόραση και να στείλει στελέχη και υπουργούς του στη ΝΕΡΙΤ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το θέμα ΕΡΤ πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, μαζί με την επανεξέταση της αδειοδότησης των ιδιωτικών ΜΜΕ, την αναθεώρηση της σύμβασης με τον ψηφιακό πάροχο Digea. Οι εισηγήσεις για το μοντέλο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ΕΡΤ συγκρούονται στα σημεία μεταξύ τους. Η λογική που επικρατεί είναι πως θα προσληφθούν εκ νέου όλοι όσοι εργάζονταν έως και τη βραδιά του λουκέτου της 11ης Ιουνίου 2013. Εκτός από τους απολυμένους, θα έχουν θέση και όσοι προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ στη ΝΕΡΙΤ. Πιο απλά, στην πρώτη φάση επαναλειτουργίας της ΕΡΤ θα συνυπάρχουν στο Ραδιομεγάρο οι πρώην εργαζόμενοί της, οι συμβασιούχοι του Υπ. Οικονομικών της «ΔΤ» και όσοι εντάχθηκαν στη ΝΕΡΙΤ μέσω ΑΣΕΠ. Η μισθοδοσία τους θα αντλείται από τα 180 εκατ. ευρώ που θα εισπράττει η κυβέρνηση από το ανταποδοτικό τέλος μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ.

Οι θέσεις των εργαζομένων

Σύμφωνα με το αυτοδιαχειριστικό πείραμα της ertopen, οι «Αγωνιζόμενοι Εργαζόμενοι της ΕΡΤ» καταθέτουν τη δική τους πρόταση, η οποία ενσωματώνει οργανικά την αυτοδιαχειριστική εμπειρία 20 μηνών. Η πρόταση των Εργαζομένων της ΕΡΤ είναι μια πρόταση για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ, δημοκρατικά και οριζόντια οργανωμένης, με τον πρώτο λόγο στις Εργασιακές Συνελεύσεις και τις Επιτροπές Προγράμματος. Ίσως γι ‘αυτό, άλλωστε, έφτασε να χαρακτηριστεί από ορισμένους «πρόταση νόμου». Η πρόταση είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ και σύνθεσης των προτάσεων που ακούστηκαν, τόσο στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2014, όσο και στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Σύμφωνα με την πρόταση, η νέα ΕΡΤ θα διοικείται από το Συμβούλιο Συντονισμού, στο οποίο θα συμμετέχουν και τέσσερις εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ, από τις ειδικότητες των δημοσιογράφων, των τεχνικών, των διοικητικών και του καλλιτεχνικού προσωπικού.

Θα ορίζεται από το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος, με βάση τα τυπικά προσόντα, την εμπειρία στη ραδιοτηλεόραση και την κοινωνική προσφορά και δράση των υποψηφίων και θα είναι ανάλογο του σημερινού Δ.Σ. Το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου θεσπίζεται ως πανελλαδικό όργανο βάσης, το οποίο θα ασκεί «εποπτική» λειτουργία, όχι όμως οργανική συνδιοίκηση. Δεν θα έχει ευθεία εμπλοκή στην παραγωγή προγράμματος ή άμεση παρέμβαση στη δημοσιογραφική λειτουργία.

Οι εκπρόσωποί του θα αναδεικνύονται μέσα από συγκροτημένες, «αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες» ανά γεωγραφική περιφέρεια, και οι γενικές τους συνελεύσεις (στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν και εργαζόμενοι της ΕΡΤ) αποτελούν το κυρίαρχο όργανο λήψης των αποφάσεών τους. Οι εργασιακές συνελεύσεις ανά κλάδο ή ανά τομέα ραδιοτηλεοπτικής δραστηριότητας συγκαλούνται από τους θεσμικούς εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων ή από ικανό αριθμό εργαζομένων για θέματα που κρίνονται ως σοβαρά. Συγκαλούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά μήνα) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων. Οι συντονιστές των εργασιακών συνελεύσεων (ανάλογοι των διευθυντών) οφείλουν να παρίστανται, να ενημερώνουν, να κάνουν απολογισμό επίτευξης των στόχων και να θέτουν νέους. Οι εργαζόμενοι συζητούν, κρίνουν και υποβάλλουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των τμημάτων τους.

«Το σώμα έχει αποφασιστικό ρόλο αναφορικά με την επιλογή ανθρώπων που στελεχώνουν τις θέσεις ευθύνης, αλλά και των στόχων του οργανισμού, αφού μετέχει με άμεσο δημοκρατικό και αδιαμεσολάβητο τρόπο», καταλήγουν στην πρότασή τους οι εργαζόμενοι.

Οι προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση

1. Υπογραφή ΚΥΑ του αρμόδιου υπουργού για τα ΜΜΕ και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την κατάργηση της ΚΥΑ από την οποία διακόπηκε η λειτουργία της ΕΡΤ.
2. Όταν ξεκινήσει τις εργασίες της η Βουλή, με τροπολογία ή με νόμο θα καταργηθεί και η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Με το νόμο αυτό θα κυρωθεί η ΚΥΑ που επαναφέρει την ΕΡΤ εντός ενός μήνα.
3. Η νέα συγκυβέρνηση, μετά από διάλογο με την προσωρινή διοίκηση της ΕΡΤ και τους ενδιαφερόμενους φορείς, θα καταλήξουν σε νέο νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ.
4. Στη συνέχεια θα αποκατασταθεί το brand name ΕΡΤ, με ταυτόχρονη μεταρρύθμιση. Επιστροφή όσων εκ των εργαζομένων μπορούν ή επιθυμούν, οι οποίοι απολύθηκαν την 11η Ιουνίου 2013, στο νέο καθεστώς λειτουργίας της ΕΡΤ με αξιολόγηση των προσόντων και των επιδόσεών τους πριν και μετά την 11η Ιουνίου 2013.
5. Η νέα ΕΡΤ θα έχει τη μορφή Α.Ε., ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανήκει κατ ‘αποκλειστικότητα στο ελληνικό δημόσιο με τη μορφή ενός ονομαστικού και αναπαλλοτρίωτου τίτλου.
6. Αμέσως μετά θα συσταθεί εποπτικό συμβούλιο με καθοριστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Θα είναι αρμόδιο για το διορισμό του Δ.Σ. το οποίο και θα εποπτεύει καθώς και για το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΡΤ.
7. Θα δημιουργηθεί ένα κεντρικό ενημερωτικό πρόγραμμα (ΝΕΤ), ένα ψυχαγωγικό και πολιτισμού (ΕΤ1), ένα για την περιφέρεια και ιδιαιτέρως τη Βόρεια Ελλάδα (ΕΤ3) και ένα υψηλής ευκρίνειας (HD ΕΡΤ). Δεν έχει αποφασισθεί η τύχη της ERTWorld. Παράλληλα, θα αποκατασταθούν τα 7 ραδιοφωνικά προγράμματα, ενώ θα διατηρηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των 19 περιφερειακών σταθμών και θα επανασυγκροτηθούν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ με συμφωνική ορχήστρα, ορχήστρα σύγχρονης μουσικής και χορωδία. Στην 1η ψηφιακή πλατφόρμα θα ενταχθούν η ΝΕΤ, η ΕΤ3 και η ΕΡΤ HD και στη 2η οι ΕΤ1, ΒΟΥΛΗ, ΡΙΚ Sat, το Euronews, το BBC World, TV5 και της Deutsche Welle.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *