“Να πάρει θέση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για τις βιαιοπραγίες κατά δημοσιογράφων”, ζητά το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ με υπόμνημα που έστειλε στον υπουργό δημόσιας τάξης Β.Κικίλια. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρονται οι πιο γνωστές περιπτώσεις, αυτές για τις οποίες υπήρξαν δημοσιεύματα ή κίνδυνος θανάτου, όπως του Μάριου Λώλου ή αναπηρίας όπως του Μανώλη Κυπραίου.
Υπόμνημα διαμαρτυρίας για τα αλλεπάλληλα κρούσματα προπηλακισμού, βιαιοπραγιών, ακόμη και συλλήψεων δημοσιογράφων από αστυνομικούς, κατέθεσε σήμερα το Προεδρείο της ΠΟΕΣΥ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή συνομιλία με τον υπουργό, πέραν μιας στιγμιαίας χειραψίας στον προθάλαμο του γραφείου του. Το υπόμνημα παρέλαβε ο υπασπιστής του αστυνομικός διευθυντής, Χρήστος Μανούρας, από τον οποίο ζητήθηκε άμεση απάντηση και δέσμευση του υπουργού επί των θεμάτων της καταγγελίας.
Το υπόμνημα της ΠΟΕΣΥ, έχει ως εξής:
«Προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Κύριο Βασίλη Κικίλια
Υπόμνημα Διαμαρτυρίας
της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών
Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2014
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση σας ενημερώνουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την προστασία της ελευθερίας του Τύπου σύμφωνα με την έγκυρη και εμπεριστατωμένη κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Στην Ε.Ε κατέχουμε την προτελευταία θέση πριν τη Βουλγαρία. Στην θέση αυτή βρεθήκαμε διολισθαίνοντας κατά 15 θέσεις σε σχέση με την τελευταία κατάταξη ενώ από το έτος 2007 έχουμε «οπισθοχωρήσει» κατά 50 θέσεις.
Οι παράγοντες που οδηγούν στην έκπτωση της ελευθερίας και της προστασίας του Τύπου στη χώρα μας είναι ποικίλοι και σύνθετοι. Όπως όμως αναγνωρίζουν και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων οξύνεται και έχει λάβει πραγματικά ενδημικές διαστάσεις. Έχει συμβάλει τα μάλα στην κατάκτηση της ντροπιαστικής αυτής θέσης. Η βία αυτή ασκείται κατά κανόνα κατά συναδέλφων που ασκούν το καθήκον τους και καλύπτουν συγκεντρώσεις και πορείες, είτε επακολουθούν επεισόδια είτε όχι. Πλέον θλιβερό είναι ότι αποδεδειγμένα σε πολλές περιπτώσεις οι αστυνομικοί βιαιοπραγούν συνειδητά κατά συναδέλφων, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, γνωρίζοντας πολύ καλά την ιδιότητά τους είτε γιατί τους έχει γνωστοποιηθεί είτε γιατί οι συνάδελφοι φέρουν διακριτικά («press»).
Πολλά περιστατικά βίας κατά δημοσιογράφων έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της κοινής γνώμης, άλλα γίνονται λιγότερο γνωστά. Κάποια έχουν οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη αναπηρία συναδέλφων. Οι ΕΔΕ που διεξάγονται – όταν διεξάγονται – με πανομοιότυπο τρόπο καταλήγουν κατά κανόνα στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει πειθαρχικό ή ποινικό παράπτωμα αστυνομικού. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Όλως ενδεικτικώς, σας αναφέρουμε περιστατικά αστυνομικής βίας εις βάρος συναδέλφων για να αναδείξουμε τη διάσταση του προβλήματος. Δεν είναι τα μόνα, είναι λίγα από τα πιο γνωστά.
- – Βαρύτατος τραυματισμός και πρόκληση μόνιμης αναπηρίας στο δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο από χειροβομβίδα κρότου – λάμψης που εκτόξευσαν τα ΜΑΤ επάνω του στις 15.6.2011.
- – Απρόκλητη επίθεση κατά των δημοσιογράφων Γιώργου Αυγερόπουλου και Δημήτρη Τρίμη, τότε μέλος του ΔΣ και μετέπειτα πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κατά τα επεισόδια της 28ης και 29ης Ιουνίου.
- – Επίθεση κατά δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στις 5 Οκτωβρίου 2011, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι στον Τύπο.
- – Ξυλοδαρμός από τις δυνάμεις των ΜΑΤ των συναδέλφων Μάριου Λώλου, προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, και της Τατιάνας Μπόλαρη, καθώς και τεχνικών κάμεραμαν που κάλυπταν τη συγκέντρωση των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2014.
- -Η συνάδελφος Τατιάνα Μπόλαρη είχε χτυπηθεί απρόκλητα στο πρόσωπο από αστυνομικό τον ΜΑΤ και τον Οκτώβριο του 2011. Η σχετική φωτογραφία – αδιάψευστο στοιχείο ακραίας αστυνομικής βίας – έκανε το γύρο του κόσμου.
- – Άγρια επίθεση στον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου εις βάρος του δημοσιογράφου και της φωτορεπόρτερ του VICE, Αντώνη Ντινιακού και Αλεξίας Τσαγκάρη.
- -Εκτόξευση χειροβομβίδας κρότου – λάμψης στα πόδια της δημοσιογράφου του MEGA Ειρήνης Ανδρουλάκη. Από καθαρή τύχη η συνάδελφος δεν είχε τη μοίρα του Μανώλη Κυπραίου.
- – Απειλές και επιθετική συμπεριφορά κατά του πρώην Προέδρου της ΕΣΗΕΑ Νίκου Κιάου, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας περιστατικού αστυνομικής βίας σε βάρος πολίτη στις 19-10-2014. Όταν παρενέβη, ζητώντας πιο ανθρώπινη συμπεριφορά εις βάρος του πολίτη, τον οποίον κτυπούσε ομάδα δέκα αστυνομικών, με σκαιό τρόπο απειλήθηκε και ο ίδιος με προσαγωγή και σύλληψη, ακόμη και όταν τους επέδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα.
- – Αναίτιο χτύπημα με γκλομπ από αστυνομικό των ΜΑΤ στις 13-11-2014 στον φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκο, την ώρα που φωτογράφιζε επεισόδια χαμηλής έντασης έξω από το Πολυτεχνείο.
- – Απρόκλητη επίθεση και παρεμπόδιση δημοσιογράφων την ώρα που κάλυπταν την προσαγωγή διαδηλωτών στις 2-12-2014 στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πρόκειται για τους συναδέλφους Ηλία Μαραβά και Νίκο Μανάβη της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ», οι οποίοι χτυπήθηκαν και παρεμποδίσθηκαν στο έργο τους από τα ΜΑΤ, και μάλιστα ενώ είναι γνωστοί στους αξιωματικούς της Αστυνομίας που παρίσταντο στο συμβάν και ενώ επικρατούσε απόλυτη ηρεμία κατά τη στιγμή της επίθεσης.
- – Επίθεση των ΜΑΤ σε συναδέλφους που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στις 14-12-2014. Οι συνάδελφοι απωθήθηκαν αγρίως από τις ασπίδες αστυνομικών των ΥΜΕΤ ενώ ασκούσαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρίας, αυτονόητα απολύτως ειρηνικά και νόμιμα.
Στις αρμοδιότητές σας ανήκει ο έλεγχος και ο περιορισμός αυτών των φαινομένων, καθώς είστε η πολιτική ηγεσία αυτών που βιαιοπραγούν, προκαλούν, καθυβρίζουν χωρίς λόγο σκληρά εργαζόμενους που διακινδυνεύουν ακόμα κα τη ζωή τους για να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. Σας ζητούμε να είστε αμείλικτος απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, να διεξάγονται αμερόληπτα και αντικειμενικά οι έρευνες που επιτάσσει ο νόμος και να αποδίδονται ευθύνες εκεί που πρέπει. Το καθεστώς της ατιμωρησίας και οι ΕΔΕ – παρωδίες πρέπει να σταματήσουν. Υπονομεύουν το κύρος της δημοκρατίας και της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας, ενώ πλήττουν ταυτόχρονα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.
Κύριε Υπουργέ,
Στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ στο Μέγαρο της οδού Ακαδημίας έχει αναρτηθεί η φράση του Ιάκωβου Μάγερ «η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης». Αιτούμεθα να προασπίσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας τη Δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου, προκειμένου να μην δημιουργηθούν σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς ανεπανόρθωτες καταστάσεις για τον Τύπο, τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες των πολιτών».
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.,
Ο Πρόεδρος