ΔΟΕ: Με Γιάννη Έξαρχο, διευθύνοντα σύμβουλο το Ολυμπιακό Κανάλι, με κόστος λειτουργίας 490 εκατ. ευρώ!
Αναδημοσίευση από το Global Sports Business
Είναι γεγονός πως κάτι καινούργιο ξεκινά και η ΔΟΕ θα έχει την δική της φωνή και εικόνα, με την έναρξη λειτουργίας του Ολυμπιακού Καναλιού, που ανακοινώθηκε επίσημα απόψε στην 127η Σύνοδο της Ολυμπιακής Επιτροπής στο Μόντε Κάρλο.
Μάλιστα ανακοινώθηκε και η επίσημα η έγκριση του προσώπου που θα αναλάβει τη διαχείριση του Ολυμπιακού Καναλιού και θα είναι Ελληνας, ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του Μανόλο Ρομέρο και στην συνέχεια (από το 2012 και μετά) επικεφαλής του OBS, Γιάννης Εξαρχος.
Τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ενέκριναν ομόφωνα σήμερα την έναρξη του ψηφιακού Ολυμπιακού καναλιού κι ο Τόμας Μπαχ, δήλωσε κατενθουσιασμένος γι΄αυτό λέγοντας πώς: “Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Το Ολυμπιακό ψηφιακό κανάλι θα έχει ξεχωριστή στρατηγική σημασία, για την προάσπιση και προώθηση της Ολυμπιακής ιδέας, ανεξάρτητα από τα κελεύσματα των εκτός Ολυμπιακής οικογένειας παραγωγών”.
Το λειτουργικό κόστος εκτιμάται ότι θα είναι 490.000.000 ευρώ, για την περίοδο 2015-2021, οι υποστηρικτές της ιδέας έδωσαν τις απαραίτητες εξηγήσεις στην ολομέλεια της ΔΟΕ, ώστε να καθησυχάσουν τις ανησυχίες που εκφράστηκαν, από τον πρώην σπρίντερ Φράνκι Φρέντερικς κ.αλ. μέλη, ότι η νέα αυτή δαπάνη, δεν θα πρέπει να απορροφήσει τα κονδύλια που θα μπορούσαν να διατεθούν για τους αθλητές.
Πάντως τα μέλη της ΔΟΕ συμφώνησαν άμεσα την θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην Olympic Broadcasting Services (OBS), να πάρει ο επιτυχημένος στην παραγωγή της εικόνας των Ολυμπιακών Αγώνων, Γιάννης Έξαρχος. Ο ίδιος δήλωσε με ενθουσιασμό πως πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα», αλλά και «ευθύνη και πρόκληση Ολυμπιακών διαστάσεων».
Ο Γιάννης Έξαρχος εξήγησε ότι η πρόθεση ήταν για το “always-on” παγκόσμιο κανάλι – που θα κάνουν χρήση το εκτενές αρχείο της ΔΟΕ από σπάνιες σκηνές από το παρελθόν των Ολυμπιακών Αγώνων και θα έχει ένα τέλειο περιεχόμενο για την Ολυμπιακή οικογένεια και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι χρήστες θα είναι σε θέση, να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των δισκίων και φορητών υπολογιστών, που “ταιριάζουν στον τρόπο ζωής της νεολαίας του σήμερα». Με δεδομένη την απόλυτη αναγκαιότητα ότι το νέο κανάλι, θα πρέπει να ενισχύσει και όχι να βλάψει την επένδυση στο Ολυμπιακό περιεχόμενο, που γίνεται από το παγκόσμιο δίκτυο της ΔΟΕ και των εταίρων εκπομπής, που αν μη τι άλλο αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εσόδων του Κινήματος. Δεν θα ζημιώσει την ζωντανή κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων, από τους εταίρους, αφού αυτοί θα παραμείνουν, βάσει των συμφωνιών κάτοχοι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στον τόπο τους.
Είναι όμως σημαντικό, ότι θα γίνεται μέσω του εν λόγω καναλιού, η κάλυψη των άλλων Ολυμπιακών και μη Ολυμπιακών αθλητικών γεγονότων τα οποία δεν έχουν, προς το παρόν τηλεοπτική κάλυψη.
Ο πρώην υποψήφιος της ΔΟΕ για την προεδρία, Σερ Μινγ Νιανγκ, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΔΟΕ, είπε στα μέλη ότι η εκτιμώμενη περίοδος απόδοσης δεδομένων του νέου καναλιού θα έχει μια περίοδο 5-6 χρόνων, αλλά εκτιμά πως το νέο κανάλι, θα παίξει σημαντικό ρόλο, με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας του Ολυμπιακού Κινήματος στους τους νέους. “Μετά από επτά-δέκα χρόνια, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα πολύ βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, για το Ολυμπιακό κανάλι».
Εξέθεσε μάλιστα τα νέα στοιχεία, που δείχνουν ότι η ίδια η ΔΟΕ θα συνεισφέρει 175.000.000 ευρώ, ήτοι σχεδόν το 36 τοις εκατό, από το προβλεπόμενο κόστος των 490.000.000 ευρώ, για την όλη δομή και λειτουργία του.