Της Αγγέλας Νταρζάνου στην “Αυγή της Κυριακής”
Τη μισή ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία παραβίασε το κανάλι πριν από τις ευρωεκλογές προβάλλοντας την κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά απαλλάχθηκε
Η διασπορά φόβου από τον ΑΝΤ-1 μην τυχόν γίνει «ατύχημα» (sic) και βγει ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά -τι θα πουν οι αγορές- στο δελτίο ειδήσεων το Σάββατο πριν από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου έχει εντυπωθεί στη μνήμη των περισσότερων, καθώς έμειναν αξέχαστες οι λεζάντες του καναλιού:
* “Το αποτέλεσμα της κάλπης θα δείξει εάν οδηγηθούμε σε πολιτικό ατύχημα”.
* “Ψήφο για να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών και να αποτραπεί το ατύχημα ευελπιστεί η κυβέρνηση”.
* “Με την ψήφο θα καθορίσουμε εάν θα έχουμε πολιτική αστάθεια με οδυνηρές επιπτώσεις για την οικονομία”.
* “Η λαβωμένη ελληνική οικονομία κινδυνεύει με κώμα αν η κάλπη βγάλει ασταθές πολιτικό περιβάλλον”.
* “Η ευάλωτη ελληνική οικονομία δεν αντέχει μετεκλογικές παλινωδίες”.
Δημοσιογράφοι του σταθμού, με τη βοήθεια οικονομικών αναλυτών περιέγραψαν στα σενάρια της… φρίκης εάν τυχόν βγει πολύ μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. (Η αλήθεια είναι ότι βγήκε και τίποτε απ’ ό,τι είπαν δεν επαληθεύτηκε, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας). Οι αγορές, τα επιτόκια, οι επενδυτές θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Όλα αυτά μάλιστα μόλις δώδεκα ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφυγε στο ΕΣΡ για «φιλοκυβερνητική προπαγάνδα του σταθμού» και «παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας», ενώ η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «θέση στους πολίτες πριν από τη λαϊκή ετυμηγορία εκβιαστικών διλημμάτων με βάση εξόφθαλμα αστήρικτες πληροφορίες και εκτιμήσεις».
Το δελτίο του ΑΝΤ-1 στις 24.5.2014 παραβίασε το Σύνταγμα (αρ. 15 παρ. 2γ), τρεις νόμους περί ραδιοτηλεόρασης, ένα Προεδρικό Διάταγμα, επτά αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία προεκλογική Οδηγία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Όλα περί «αντικειμενικής, αμερόληπτης και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων» και «τήρησης ίσων αποστάσεων από όλες τις απόψεις». Αυτό τουλάχιστον σημειώνει η νομικός Όλγα Γαρουφαλιά, στην οποία ανατέθηκε να συντάξει σχετική εισήγηση προς το ΕΣΡ μετά την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνει η δικηγόρος, ειδική επιστήμονας του ΕΣΡ, με βάση την απομαγνητοφώνηση και την παρακολούθηση των σχετικών αποσπασμάτων, το ΕΣΡ θα πρέπει να εξετάσει εάν μέσω της γνώμης και των σχολίων των δημοσιογράφων, των θέσεων των οικονομικών αναλυτών και των λεζαντών, των απόψεων περί δημιουργίας πολιτικής αστάθειας και πρόκλησης οδυνηρών επιπτώσεων στην οικονομία σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν τηρήθηκε η απαιτούμενη ουδετερότητα του σταθμού μέσω της τήρησης των ίσων αποστάσεων μεταξύ διαφόρων πολιτικών παρατάξεων και άρα εάν εξασφαλίστηκε η αναγκαία αντικειμενικότητα».
Η απάντηση είναι η εξής: «Το ΕΣΡ, εφόσον λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω κρίνει ότι με την έκθεση των απόψεων των δημοσιογράφων κατά την παρουσίαση εκτιμήσεων και του αντίκτυπου στην ελληνική οικονομία και το μέλλον της χώρας δεν διασφαλίστηκε η αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση του κοινού για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και σε μία τόσο κρίσιμη χρονική στιγμή, που πιθανώς θα μπορούσε να επηρεάσει και την κρίση και τη βούληση των τηλεθεατών ως ψηφοφόρων, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι υπήρξε παραβίαση των διατάξεων του Συντάγματος…».
Στα σκουπίδια! Η Ολομέλεια, παρά τη λεπτομερή και τεκμηριωμένη εισήγηση, «διασκέφθηκε» και την πέταξε στα σκουπίδια. Ο πρόεδρος Ι. Λασκαρίδης και τα μέλη Εύη Δεμίρη, Κ. Αποστολάς και Γ. Στεφανάκης αποφάσισαν διαφορετικά: ότι έγινε «συζήτηση από δημοσιογράφους του σταθμού οι οποίοι εξέφρασαν γνώμη περί της πορείας της χώρας αναλόγως της εκβάσεως του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν πρόκειται περί ειδήσεων, αλλά περί εκφράσεως γνώμης».
Επί 14 τηλεοπτικά λεπτά, 12 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι δημοσιογράφοι έκαναν «έκφραση γνώμης»! Μίας και μόνης γνώμης. Και πού πήγανε οι άλλες γνώμες; Προφανώς τις έφαγε το σκοτάδι.
Όμως οι κ. Λασκαρίδης, Δεμίρη, Αποστολάς και Στεφανάκης θεωρούν ότι έκαναν το χρέος τους. (Απών ο Γ. Παπακώστας και κατά η Λ. Αλεξίου, που πρότεινε ποινή ύψους 15.000 ευρώ). Όμως το χρέος τους δεν είναι να προσφέρουν διευκολύνσεις στην επικοινωνιακή πολιτική της συγκυβέρνησης και να απαλλάσσουν τους σταθμούς από την πιο χοντροκομμένη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα, αλλά να λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο. Και τον νόμο τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Να τους χαιρόμαστε!