Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθερία στα ΜΜΕ καταδικάζει την αγωγή κατά της Φωτεινής Λαμπρίδη

To «Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθερία στα ΜΜΕ» (European Centre of Press and Media Freedom), εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει το ιστορικό της αγωγής του πρώην αντιπροέδρου της UNICEF κ. Γρηγόρη Φελώνη ενάντια στη δημοσιογράφο του tvxs.gr Φωτεινή Λαμπρίδη. Αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο ίδιος ζητά ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση 200.000 ευρώ από την δημοσιογράφο και 200.000 ευρώ από το site, καθώς και την ιδιαιτερότητα του ελληνικού νόμου που επιτρέπει να διώκονται οι δημοσιογράφοι και ποινικά. Για τη χαρακτηριστική περίπτωση αγωγής Slapp η ΕΣΗΕΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση συμπαράστασης στη δημοσιογράφο. Το European Centre of Press and Media Freedom, επικοινώνησε με την ΕΣΗΕΑ και διαπίστωσε ότι πρόκειται για υπόθεση SLAPP (αγωγές και μηνύσεις κατά ανθρώπων που συμμετέχουν στα κοινά Strategic Lawsuit Against Public Participation).

Η ίδια η Φωτεινή Λαμπρίδη γράφει στο λογαριασμό της στο fb για το γεγονός πως το Κέντρο επικοινώνησε μαζί της για να μάθει για τη δίωξη…

…Μια μέρα έλαβα κλήση από την ΕΣΗΕΑ, η υπάλληλος με ενημέρωνε ότι τo «Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθερία στα ΜΜΕ» (European Centre of Press and Media Freedom), που χαρτογραφεί διώξεις δημοσιογράφων σε όλη την Ευρώπη, θέλει να ενημερωθεί σχετικά με την αγωγή που μου έκανε ο Φελώνης, πρώην αντιπρόεδρος της UNICEF, με αφορμή ρεπορτάζ μου που αποκάλυπταν το σκάνδαλο και συγκεκριμένα εκείνο που είχε τον τίτλο «Βαθύ ΠΑΣΟΚ πίσω από το σκάνδαλο UNICEF».

Ο εκπρόσωπος τους λοιπόν (που ενημερώθηκε μέσω της ανανοίνωσης της ΕΣΗΕΑ) μου πήρε μια συνέντευξη και αδυνατούσε ο άνθρωπος να καταλάβει πως είναι δυνατόν να απειλείται μια δημοσιογράφος με 200.000 ευρώ και 1 χρόνο φυλάκισης και το tvxs με άλλα 200 χιλιάρικα. Του εξήγησα πως ο ελληνικός νόμος επιτρέπει να μας πηγαίνουν ταυτόχρονα για αστικό και ποινικό. Με ρώτησε επίσης ποιον άλλο σκοπό έχει αυτή η αγωγή αν όχι την τρομοκράτηση της δημοσιογράφου;

Του είπα να βγάλει τα συμπεράσματα του. Προχθές έβγαλαν την ανακοίνωση για την περίπτωση μου ενόψη της δίκης του Ιουνίου. Γιατί ευτυχώς υπάρχουν ανεξάρτητοι θεσμοί, ευρωπαϊκοί και διεθνείς και παρατηρητήρια που καταγράφουν και εντοπίζουν τις σκιές εκεί που λες πως δεν θα βρεις ποτέ το δίκιο σου. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η δίκη, αυτή η ανακοίνωση όμως, με τόνωσε, για έναν λόγο. Όσοι-ες δημοσιογράφοι επιμένουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τη συνείδηση μας ήσυχη, και φωτίζουμε σκάνδαλα απέναντι σε όποια κυβέρνηση, σε όποιο λόμπι συμφερόντων κλπ. σήμερα αισθανόμαστε περισσότερο μόνες-οι από ποτέ.

Αν έχουμε κάπου να στηριχτούμε είναι οι συνάδελφοι μας που επιμένουν να είναι εδώ με θυσίες , οι πολίτες και οι πραγματικά ανεξάρτητες αρχές, όταν βρίσκουν τη φωνή τους. Και το γεγονός ότι αγνοούσα το European Centre of Press and Media Freedom και παρόλα αυτά ήρθε και με βρήκε ήταν μια χαραμάδα φωτός. Ή αλλιώς ένιωσα πως είναι να έρχεται η αλληλεγγύη σε σένα, εκεί που είχα συνηθίσει στο ρόλο της αλληλέγγυας. Δεν είναι και λίγο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *