Τους έριξε… πόρτα, η ΕΕ που υπηρετούν!

Στη στήλη Πισω απο τις καμερες στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ

Τους έριξε… πόρτα, η ΕΕ που υπηρετούν!

Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους εκδότες των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας που περίμεναν τα μέτρα στήριξης του Τύπου για να σωθούν από χρέη και ζημιές. Τα αρμόδια όργανα της ΕΕ έκοψαν το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τους ενισχύσει με ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό και προγράμματα του δημοσίου. Εγκρίθηκε μόνο το σχέδιο για την ενίσχυση των περιφερειακών εφημερίδων, οι εκδότες των οποίων αναμένουν να ανοίξει το πουγγί των 4 εκατ. ευρώ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η ΕΕ, την οποία στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο τα ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους, δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα του ελληνικού σχεδίου, άξονας του οποίου είναι ότι οι εφημερίδες είναι πυλώνας της δημοκρατίας και απαιτείται κρατική ενίσχυση για τη στήριξη της δημοσιογραφίας, της ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού. Η κυβέρνηση  είχε συμφωνήσει τόσο με τους εκδότες όσο και με τις συνδικαλιστικές ενώσεις σε συγκεκριμένα μέτρα φοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης των εφημερίδων ανάλογα με τις πωλήσεις, την παλαιότητα κυκλοφορίας και τις θέσεις εργασίας. Οι εκδότες ζητούσαν επιπλέον μηδενισμό του ΦΠΑ στις πωλήσεις και ενίσχυση της ένωσης εκδοτών από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Τυπικά, η πρόταση κόπηκε για λόγους μη τήρησης του ανταγωνισμού. Γεγονός παραμένει ότι οι εκδότες, που ανέμεναν να σωθούν μέσω της κρατικής στήριξης, θα πρέπει να περιμένουν για την ολοκλήρωση μιας ακόμη χρονοβόρας διαδικασίας με την υποβολή νέου φακέλου, νέων επιχειρημάτων, κ.λ.π. Μέχρι τότε, όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χορηγήσει ενισχύσεις ως 200 χιλιάδες ευρώ για τις εφημερίδες. Υποσχέθηκε, επίσης πως θα βρεθούν κονδύλια ενίσχυσης για την ψηφιακή επέκτασή τους.

Σε αντίθεση με τις πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες, οι περιφερειακές θα λάβουν επιχορήγηση με προϋπόθεση την εγγραφή τους στο νέο Μητρώο εκδοτών περιφερειακών εφημερίδων, το οποίο ήδη λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Οι εκδότες της περιφέρειας απαιτούν επιπλέον την κατάργηση της εισφοράς 2% για το ασφαλιστικό ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν αποδίδουν καν τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες παρακρατούν από τους εργαζόμενους…

 

1 comment for “Τους έριξε… πόρτα, η ΕΕ που υπηρετούν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *