Σύλληψη φωτορεπόρτερ γιατί έτσι γουστάρουν…

Την είδηση την είδαμε αρχικά στο face book στο λογαριασμό του φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης Nikos Christofakis o οποίοες έγραψε: Συνέλαβαν φωτορεπόρτερ στα Προπύλαια επειδή φωτογράφιζε διαδήλωση. Οι αστυνομικοί τον πλησίασαν, τον συνέλαβαν χωρίς εξηγήσεις.

Και όταν τους είπε ότι είναι φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Documento , και επέδειξε το σχετικό έγγραφο που το πιστοποιούσε, τον έβαλαν με τη βία στο περιπολικό για να τον οδηγήσουν, όπως είπαν, στη ΓΑΔΑ χωρίς να του επιτρέπουν να επικοινωνήσει ούτε με την εφημερίδα ούτε και με δικηγόρο”. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το

documentonews.  Πρόκειται για τον φωτορεπόρτερ Μάριο-Ραφαήλ Μπίκο, τον οποίο συνέλαβαν χωρίς εξηγήσεις και παρά το γεγονός ότι έδειξε την κάρτα του. Θυμίζουμε ότι μόλις μια εβδομάδα πριν οι συνδικαλιστικές ενώσεις ΕΣΗΕΑ, ΕΦΕ και Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου είδαν τον Μ.Χρυσοχοϊδη και “πείσθηκαν” πως η αστυνομία έχει στόχο την “προστασία” των δημοσιογράφων. Χθες η διεθνής οργάνωση “Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα”, σε αντίθεση με τις εγχώριες συνδικαλιστικές ενώσεις, εκτίμησε πως το σχέδιο Χρυσοχοΐδη παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου. 

Διαβάζουμε στο documentonews πως ο φωτορεπόρτερ αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ:

Τον φωτορεπόρτερ του Documento και του Documentonews.gr Μάριο-Ραφαήλ Μπίκο, συνέλαβαν αστυνομικοί, την ώρα που κάλυπτε διαμαρτυρία στα Προπύλαια για τον Κουφοντίνα.

Οι αστυνομικοί τον πλησίασαν, τον συνέλαβαν χωρίς εξηγήσεις. Και όταν τους είπε ότι είναι φωτορεπόρτερ της εφημερίδας, και επέδειξε το σχετικό έγγραφο που το πιστοποιούσε, τον έβαλαν με τη βία στο περιπολικό για να τον οδηγήσουν, όπως είπαν, στη ΓΑΔΑ χωρίς να του επιτρέπουν να επικοινωνήσει ούτε με την εφημερίδα ούτε και με δικηγόρο.

Πέρα από παρεμπόδιση αυτή καθεαυτή της ενημέρωσης και της ελευθερίας του Τύπου, ανακύπτει σοβαρό θέμα με την ποινική ευθύνη που έχουν τα συγκεκριμένα όργανα που αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους και οδηγούν με περιπολικό για «εξακρίβωση στοιχείων», όπως είπαν, τον φωτορεπόρτερ ενώ τα στοιχεία του πιστοποιούνται από την ίδια την ταυτότητά του.

Μετά από κάποια ώρα και με παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ τελικά αφέθηκε ελεύθερος ο φωτορεπόρτερ του Documento.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος τομεάρχης προστασίας του Πολίτης Χρήστος Σπίρτζης δημοσίευσε το ακόλουθο σχετικά με τη σύλληψη του φωτορεπόρτερ του Dodumento:

«Το «εθνικό» σχέδιο διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, δηλαδή της πάταξης των ατομικών ελευθεριών και της Δημοκρατίας, ξεκίνησε με σύλληψη φωτορεπόρτερ του Documento πάρα τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *