Σιγή ιχθύος από ΕΡΤ για το κομμένο ντοκιμαντέρ προσφύγων της Ικαρίας

Καμία απάντηση είναι η τακτική της διοίκησης της ΕΡΤ στις διαμαρτυρίες που συνεχίζονται με ψηφίσματα και επιστολές για το κόψιμο του β΄μέρους του ντοκιμαντέρ εσωτερικής παραγωγής, “Ικαριώτες πρόσφυγες στη Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Η προσπάθεια να ψελίσουν κάποιοι αρμόδιοι χωρίς όνομα πως υπήρχαν τεχνικά προβλήματα, κατέρρευσε με θόρυβο και η διοίκηση της ΕΡΤ απλώς βρίσκεται σε αφωνία. Στο μεταξύ μετά το ομόφωνο ψήφισμα του δήμου Ικαρίας (παρακάτω δημοσιεύεται ολόκληρο), επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε και η ΕΛΜΕ Ικαρίας.

To OMOΦΩΝΟ ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας

Με προβληματισμό και αγανάκτηση το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας παρακολουθεί την συνεχιζόμενη αυθαιρεσία από μέρους της ΕΡΤ, να ακυρώσει αδικαιολόγητα την προβολή του β’ μέρους του ντοκιμαντέρ ¨Ικαριώτες πρόσφυγες στο Β’ ΠΠ¨.Μήπως υπάρχει κάτι ενοχλητικό σε ένα ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την προσφυγιά ως επιλογή επιβίωσης στα χρόνια του πολέμου.

Μήπως υπάρχει κάτι ενοχλητικό στους καταυλισμούς του Τσεσμέ, του Λιβάνου, της Συρίας, στα »σύρματα» του Ντεκαμερέ.

Μήπως υπάρχει κάτι ενοχλητικό στα πρόσωπα και την προφορική ιστορική μαρτυρία των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ.

Είναι κρίμα μέχρι σήμερα κανείς να μην έχει αναλάβει, έντιμα, το βάρος της επιλογής του. Αντίθετα διασπείρονται φήμες και »διαρροές» με τις οποίες δηλώνουμε ρητά ότι δεν θα ασχοληθούμε καθόλου.

Μόνο επίσημες κουβέντες.

Μένουμε στα δεδομένα, το ντοκιμαντέρ είναι επίσημη παραγωγή της ΕΡΤ, είχε περάσει από τεχνική επεξεργασία από τους τεχνικούς της ΕΡΤ, είχε προβληθεί τηλεοπτικά το α’ μέρος (10 Αυγούστου 2019) και είχε οριστεί ημερομηνία προβολής του β’ μέρους (28 Οκτωβρίου 2019) με δελτίο τύπου και τηλεοπτικό τρέιλερ.

Σας δηλώνουμε με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο ότι αποτελεί ευθεία προσβολή της ιστορικής μνήμης του Ικαριακού λαού και ωμή παρέμβαση και απαξίωση της δουλειάς των εργαζομένων η συνεχιζόμενη επιλογή σας.

Ζητάμε να μας απαντήσετε άμεσα γιατί δεν προβλήθηκε ποτέ το β’ μέρους του ντοκιμαντέρ ¨Ικαριώτες πρόσφυγες στο Β’ ΠΠ¨.

Ζητάμε να μας ορίσετε σαφή ημερομηνία τηλεοπτικής προβολής του β’ μέρους του ντοκιμαντέρ ¨Ικαριώτες πρόσφυγες στο Β’ ΠΠ¨.

Ζητάμε να έχει όλη η Ικαρία πρόσβαση σε αυτό που πληρώνει, δηλαδή σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ καθώς και από κάθε σημείο του νησιού.

Και η επιστολή της ΕΛΜΕ που κοινοποιήθηκε εκτός από τη διοίκηση της ΕΡΤ και στα σχολεία της Ικαρίας και των Φούρνων

Θέμα:  «Ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ. για τους Ικαριώτες πρόσφυγες –β’ μέρος» 

Αξιότιμοι κύριοι. 
Πριν από μήνες το σωματείο μας σας είχε εκφράσει την αγωνία του για την τύχη μιας παραγωγής της ΕΡΤ που μας αφορούσε άμεσα, του ντοκιμαντέρ «Ικαριώτες πρόσφυγες β’ παγκοσμίου πολέμου» του δημοσιογράφου σας Νάσου Μπράτσου.  
Χαρήκαμε γιατί το καλοκαίρι που πέρασε προβλήθηκε το α’ μέρος του και αναμέναμε μετά από σχετικές ανακοινώσεις του σταθμού να προβληθεί και το β’ μέρος κάτι που προς 
απογοήτευση όλων μας δεν έγινε. 
Σας έχουμε επισημάνει ότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ έρχεται να φωτίσει ένα πολύ σημαντικό τμήμα της νεώτερης ιστορίας των νησιών μας αλλά και της χώρας μας. Επιπλέον είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στις τάξεις που διδάσκουμε με πολλαπλές χρήσεις σε ερευνητικές 
δραστηριότητες μαθητών μας που ασχολούνται με την προσφυγιά των παππούδων τους, σε σχολικές επετείους, στην αντιρατσιστική εκπαίδευση και όπως καταλαβαίνετε σε πολλά ακόμα.  
Αν πριν από έξι μήνες ανησυχούσαμε για την τύχη του, τώρα ανησυχούμε ακόμα παραπάνω για την προβολή του β’ μέρους γιατί η ματαίωσή του έγινε τελείως αιφνιδιαστικά 
και χωρίς τεκμηριωμένη αιτιολόγηση. Φυσικά δεν πιστεύουμε τις φήμες που διαρρέουν για τεχνικά προβλήματα κ.α. μιας και το πρώτο μέρος έχει ήδη προβληθεί. Δεν θέλουμε να  πιστέψουμε ότι υπάρχει πιθανότητα κοψίματος, λογοκρισίας κ.λπ. γιατί είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Ικαριώτης, ούτε ένας συνάδελφος ή μαθητής που δεν θα βρει 
ενδιαφέρον αυτό το ντοκιμαντέρ, ειδικά στα σημεία που τονίζονται τα ζητήματα της εκπαίδευσης των ξεριζωμένων συμπατριωτών μας και το πως η παιδεία μπορεί κρατήσει τη συνοχή μιας κοινωνίας, αλλά και να παρακινήσει προς υψηλούς στόχους ανθρώπους που  δοκιμάζονται.  
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε να μας πληροφορήσετε εγγράφως και αρμοδίως για τον προγραμματισμό προβολής του β’ μέρους του ντοκιμαντέρ.  

Αναμένουμε την απάντησή σας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *