Ποιοι απονέμουν τίτλους «αριστείας» στο δημοσιογραφικό κλάδο;

αναδημοσίευση από το blog της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή

Σχόλιο για τα “υποχρεωτικά”σεμινάρια δεοντολογίας στα νέα μέλη της ΕΣΗΕΑ

Η αριστεία της δεοντολογίας

Το τελευταίο διάστημα στη δημόσια συζήτηση έχουν προκύψει πολλά θέματα που εγείρουν το σημαντικό αλλά παραμελημένο ζήτημα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. * Η Ρένα Δούρου με ανάρτησή της επισήμανε στην ιστοσελίδα ifemerida ότι έγινε χρήση της εικόνας της πάνω από τίτλο που αφορούσε ανακοίνωση ποινών στην υπόθεση των θανάτων από πλημμύρες στη Μάνδρα ενώ η ίδια έχει αθωωθεί. * Κυκλοφορεί λήψη στιγμιοτύπου από την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον Σκάι με πάνελ τεσσάρων κυβερνητικών και νεοδημοκρατικών παραγόντων. Η πολυφωνία έχει καταστρατηγηθεί στην πράξη. * Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται πολύς λόγος για το αβγάτισμα των ακινήτων του Θάνου Πλεύρη αναπαράγοντας τα ερωτήματα Πολάκη. Στη δήλωση πόθεν έσχες του υπουργού διαφαινόταν ότι τα ακίνητα προέρχονταν από κληρονομιά.  

* Η ΕΣΗΕΑ καταδίκασε τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα διαγράφοντάς τον για τρεις μήνες επειδή κάλυπτε τον ανταποκριτή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη Μόσχα που έδινε ανταποκρίσεις από το σπίτι του στην Κυψέλη. Μάλιστα ο Κ. Ζούλας τον κάλυψε πλήρως. * Λίγες μέρες νωρίτερα στις ενημερωτικές ιστοσελίδες αναπαρήχθη μια είδηση για την έμπλεη εθνικής και μενδωνικής υπερηφάνειας επιστροφή του θραύσματος Φαγκάν από το Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά στο πλούσιο ρεπορτάζ δεν βρήκε θέση ούτε μία πρόταση για το γεγονός ότι πρόκειται για μακρόχρονο δάνειο και ως αντιδάνειο στείλαμε στο Παλέρμο για τέσσερα χρόνια έκαστο δύο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.  * Σε ενημερωτικές ιστοσελίδες αναπαράγεται το κυβερνητικό ανακοινωθέν για τον εμβολιασμό των ενηλίκων με την τέταρτη δόση χωρίς επαρκή επιστημονική αιτιολόγηση. Μια άκριτη αναπαραγωγή που δίνει τροφή, αντικειμενικά, σε θεωρίες συνωμοσίας και σε θέριεμα των «ψεκασμένων».  * Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την απουσία της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ, καθώς θίγεται το καθεστώς του whistleblower. * Αντίστοιχα απουσίασε από τα media η σφαγή των προσφύγων στη Μελίγια, μια βολική στάση για την ελληνική κυβέρνηση των επαναπροωθήσεων και την ισπανική κυβέρνηση Σάντσες. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ΕΣΗΕΑ θυμάται τα έργα και τις ημέρες του εκλιπόντος Τράγκα και ρίχνει την ιδέα για σεμινάρια δεοντολογίας στα νέα μέλη της. Ύστερα από όσα παρατέθηκαν που αφορούν διάστημα μικρότερο του μηνός, νέα και παλιά μέλη της ΕΣΗΕΑ καλούνται να κολυμπήσουν στα βαθιά βρωμόνερα της γαλέρας των μικρών και μεγάλων μιντιακών οργανισμών. 
Μικροί και μεγάλοι καναλάρχες και μιντιάρχες εξοπλίζουν τα Μέσα τους για τον πόλεμο της προπαγάνδας, εκεί που η έλλειψη δεοντολογίας σού σηκώνει την πέτσα. «Ποιοι (και τι) θα διδάξουν στα σεμινάρια δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ;» (http://www.zoornalistas.com/2022/06/blog-post_317.html) αναρωτιόταν προ ημερών ο Χρήστος Ξανθάκης και μαζί του πολλά μέλη και μη της ΕΣΗΕΑ. Η πρωτοτυπία με την «παρακολούθηση των σεμιναρίων δεοντολογίας» είναι αξιέπαινη – αν και κάποιοι θα παρατηρήσουν ότι η Ένωση εξελίσσεται σε εκπαιδευτικό οργανισμό αντί για φάρο συνδικαλισμού και διεκδίκησης – παλιότεροι θυμούνται συνδικαλιστές που σήκωναν το τηλέφωνο για να απειλήσουν με απεργία την κυβέρνηση αν δεν γινόταν πράξη το αίτημά τους και, σήμερα, αφενός ούτε συλλογική σύμβαση δεν μπορεί να υπογράψει η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση για τα δημόσια ΜΜΕ, αφετέρου υπακούει στα κελεύσματα και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης με τη λογική του λιγότερου κακού και ενώ ο κλάδος ολοένα βυθίζεται. 
Επιστρέφουμε στα σεμινάρια. Ορθώς γίνονται για τη δεοντολογία. Το ΔΣ απάντησε στον Χρ. Ξανθάκη ποιος θα είναι εισηγητής, αφήνοντας ωστόσο μετέωρο το ερώτημα με ποια κριτήρια κλήθηκαν να παραδώσουν μαθήματα δεοντολογίας μέλη της ΕΣΗΕΑ. Τα πετσωμένα Μέσα θα κάνουν μαθήματα δεοντολογίας; Ποιος επέλεξε να διδάξει, π.χ., ο Τέλλογλου ή οι υπόλοιποι; Θα μπορούσαν στη θέση τους να ήταν άλλοι δημοσιογράφοι, φυσικά, θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς. Υπάρχουν τόσοι αξιόλογοι πανεπιστημιακοί ή διδάσκοντες σε πανεπιστήμια, ορισμένοι είναι και δημοσιογράφοι, επομένως δεν θα μπορούσαν να καλύψουν αυτοί το θέμα ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες συναλλαγών; Ποιοι χρίζουν όποιον θέλουν ειδικό/υπεύθυνο σε θέματα δεοντολογίας;  Ποιοι απονέμουν τίτλους «αριστείας» εντός κλάδου; Τα νέα και παλιά μέλη της ΕΣΗΕΑ εργάζονται σε Μέσα που αγνοούν τη δεοντολογία καθώς έχουν να εξυπηρετήσουν κομματικές προτεραιότητες ή το κυβερνητικό αφήγημα ανάλογα με τις προτιμήσεις των εφοπλιστών και μη ιδιοκτητών τους. Η ΕΣΗΕΑ δεν το έχει σταματήσει, δεν έχει χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι ώστε να μπορεί να διδάξει απρόσκοπτα δεοντολογία. Ωστόσο το κάνει και «θεσμοθετεί» ειδήμονες. Στα σεμινάρια που έγιναν το πολύ σημαντικό κεφάλαιο των νομικών ζητημάτων καλύφθηκε από νομικό που γνώριζε αλλά δεν μπορούσε να το μεταδώσει παραδίδοντας ένα στεγνό «μάθημα» χωρίς παραδείγματα από την πραγματική επαγγελματική ζωή. Θα αλληλοσυγχαίρονται γι’ αυτό στην ΕΣΗΕΑ ή θα σκύψουν πάνω από τα σημαντικά προβλήματα παραγωγής δημοσιογραφικού έργου και κατάπτωσης στη θέση 108 της λίστας στην ελευθερία του Τύπου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *