Οι αλλαγές Ποινικού Κώδικα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

αναδημοσίευση από το blog της “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ”

Τρία σημαντικά θέματα απασχόλησαν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αυτή την Τρίτη, με το ζήτημα των εκλογών να αναβάλλεται για μια ακόμη φορά. (Σημειώνουμε πως για το θέμα της διενέργειας εκλογών στην ΕΣΗΕΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι με τη νέα της απόφαση (του υπουργείου Εσωτερικών) στις 25 Σεπτέμβρη καθόρισε τα μέτρα για το “άνοιγμα” των πάντων, ακόμη και γηπέδων με συγκέντρωση άνω των 10.000 ή 15.000 ατόμων, διατήρησε την “απαγόρευση” δια ζώσης διαδικασιών σε σωματεία! Δηλαδή επιτρέπεται η συγκέντρωση δια ζώσης 10.000 φιλάθλων αλλά απαγορεύεται η προσφυγή σε κάλπες και γενικές συνελεύσεις ΜΟΝΟ σε σωματεία). Η συνδικαλιστική ηγεσία των δυνάμεων που πρόσκεινται πολιτικά σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του ΕΔΟΕΑΠ, προκρίνει τη διενέργεια ηλεκτρονικών εκλογών, βάζοντας και την ταφόπλακα στον συνδικαλισμό στα ΜΜΕ.

Έγινε συζήτηση για: 

H αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και ειδικά του άρθρου 191

Σε διαβούλευση βρίσκεται ένα νέο νομοθέτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Με το άρθρο 36 η κυβέρνηση προωθεί την “ποινικοποίηση” της ελεύθερης γνώμης και άποψης, αυξάνει τις ποινές και προβλέπει φυλάκιση έως και 5 έτη σε όσους κατηγορηθούν για “διασπορά” ψευδών ειδήσεων. Η παλιά διάταξη επί αλλαγών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 191) του Ποινικού Κώδικα έλεγε: 

<<1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. 2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας>>. Υπάρχει δηλαδή ήδη διάταξη εκφοβισμού και ποινών για όσους “κατηγορηθούν” (από οποιονδήποτε) για διασπορά “ψευδών ειδήσεων”, με σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροποποίηση που φέρνει η Ν.Δ προβλέπει:

<< Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων.

1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή>>.

Όπως είναι φανερό πρόκειται για διπλή παρέμβαση που οδηγεί σε ολοκληρωτική πλέον λογοκρισία στα μίντια και το διαδίκτυο γενικά. Αφορά όχι μόνο τους πολίτες γενικά που αναρτούν σε ψηφιακά Μέσα αλλά και τα Μέσα ενημέρωσης, τις ιστοσελίδες, τους ιδιοκτήτες και τους εκδότες! Αυξάνει στην ουσία της ποινές αφού ορίζει το κατώτατο και όχι το ανώτατο, όπως ήταν, της ποινής.

Στην τροποποίηση παραμένει η “αοριστία” της έννοιας “ψευδείς ειδήσεις”. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να χαρακτηρίζει-αποφασίζει- καταγγέλλει-μηνύει για ότι αυτός θεωρεί “ψευδή είδηση”. Δεν υπάρχει πουθενά στη νομολογία το τι είναι “ψευδής είδηση”. Η κυβέρνηση της Ν.Δ σήμερα και η οποιαδήποτε κυβέρνηση αύριο αλλά και κρατικοί φορείς, εταιρείες, κ.λ.π. αποκτούν νόμο για να επιβάλλουν ολοκληρωτική σιγή για την πολιτική και τις πράξεις τους. 

Διευρύνει την έννοια πρόκλησης ανησυχίας, βάζοντας στον Ποινικό Κώδικα τις λέξεις “την ικανότητα να προκαλέσουν ανησυχία”!, φράση αόριστη και γενικόλογη που θα γίνει όπλο στα χέρια όσων θέλουν να φιμώσουν την οποιαδήποτε αντίθετη άποψη.

Κυρίως επεκτείνει την απαγγελία κατηγορίας για τα ΜΜΕ, τους ιδιοκτήτες και κάθε είδους μίντια. Πρακτικά, τα ΜΜΕ, ιστοσελίδες ή blog είναι υπεύθυνα για την “αναφορά, δημοσίευση” και τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης, το λιγότερο έξι μηνών. 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επαναφέρει διάταγμα “τρομονόμου” για τα μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο και τα Ψηφιακά Μέσα. 

Επιχειρήθηκε πάλι τον περασμένο χειμώνα με το νομοσχέδιο Πέτσα, όπου είχε γίνει απόπειρα να συνδεθούν οι “τρομοκρατικές πράξεις” με την δημοσίευση στο διαδίκτυο και τα ψηφιακά Μέσα! 

Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” ανέδειξε στο ΔΣ όλες τις παραπάνω πλευρές και απαίτησε δυναμική παρέμβαση για την κατάργηση της εν λόγω διάταξης στο σχέδιο νόμου. Αποφασίστηκε να γίνουν ….επαφές και σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ και τις άλλες ενώσεις συμμετοχή στη διαβούλευση. Ενέργειες που δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η νέα απόπειρα ολοκληρωτικής φίμωσης σε όσους αντιδρούν στην κυρίαρχη πολιτική. 

Τις αλλαγές στο Αθηναϊκό πρακτορείο

Ο νέος διευθυντής, επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έφερε χωρίς να ενημερώσει ή να θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, την αλλαγή του Καταστατικού του ΑΠΕ. Δεν ενημερώθηκε κι ούτε ζητήθηκε η γνώμη της ΕΣΗΕΑ ή των εκπροσώπων των εργαζομένων, Ψηφίστηκε με 4 μόνο ψήφους στο ΔΣ και προβλέπεται να σταλεί προς έγκριση από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Όπως είναι ήδη γνωστό η εποπτεία και έλεγχος του ΑΠΕ-ΜΠΕ πέρασαν απευθείας στο μέγαρο Μαξίμου. Με το νέο Καταστατικό στα πρότυπα της ΕΡΤ, δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων σε θέσεις στελεχών (διευθυντών-αρχισυντακτών-συμβούλων) με συμβάσεις ή 5ετή συμβόλαιο(!). Με πρόσχημα την τεχνολογική αναβάθμιση του ΑΠΕ δημιουργούνται δυο διευθύνσεις και μέσω αυτής της αλλαγής “εξαφανίζεται” το Μακεδονικό Πρακτορείο, το οποίο υποβαθμίζεται σε “τμήμα” την ευθύνη του οποίου έχει ο πρόεδρος του ΑΠΕ. Επειδή προφανώς είχαν κώλυμα με τον ιδρυτικό νόμο του ΑΠΕ που προβλέπει συγκεκριμένους εκπροσώπους στο ΔΣ του (όπως π.χ εκπρόσωπο της ΠΟΕΣΥ), υπάρχει διάταξη με την οποία η υπογραφή πρακτικών ισοδυναμεί με απόφαση, ακόμη κι αν δεν γίνει συνεδρίαση του οργάνου! 

Αποφασίστηκε να ζητηθεί η απόσυρση του Κατασταστικού, αν και υπάρχουν μέλη στις δυο παρατάξεις που πρόσκεινται στη Ν.Δ που τάχθηκαν ένθερμα υπέρ των προσλήψεων διευθυντών-αρχισυντακτών από την …αγορά. Αυτό που δεν αποδέχθηκε για μια ακόμη φορά να συζητήσουν τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είναι ο τρόπος και οι κινήσεις του σωματείου με τις οποίες θα εκδηλωθεί η αντίδραση και η διαφωνία. Επιλέχθηκε για μια ακόμη φορά η “ενημέρωση του υπουργού”, “ η κλήση στο ΔΣ του προέδρου του ΑΠΕ”, η έκδοση ανακοίνωσης. Πρακτικές που όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της ΕΡΤ, δεν είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. 

Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” επεσήμανε πως το ζήτημα αλλαγής του Καταστατικού έρχεται ως επιστέγασμα της ένταξης του Πρακτορείου σε “υπηρεσία” προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου. Με δεδομένο ότι το ΑΠΕ τροφοδοτεί το σύνολο των μίντια με το τουλάχιστον 70% της ειδησεογραφικής ύλης, η αλλαγή στη δομή και τα πρόσωπα ευθύνης, είναι σημαντικές ενέργειες στην ολοκλήρωση του μοντέλου ολοκληρωτικού ελέγχου της ενημέρωσης για όλα τα ΜΜΕ. Όπως και στην ΕΡΤ προσλαμβάνονται ουσιαστικά κομματικοί “δημοσιογράφοι”, που θα ελέγχουν το περιεχόμενο της πληροφόρησης. Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” επέμενε στον τρόπο διεκδίκησης και αντίδρασης, ζητώντας από την πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ να αποφασιστούν κινητοποιήσεις. 

Το επικείμενο λουκέτο στο Euronews greek σε Ελλάδα και Κύπρο μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει στα 16 συνολικά εκατ.ευρώ, την επιδότηση της στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Σε τρία χρόνια η επιδότηση της Ε.Ε θα μηδενιστεί καθώς το δίκτυο ανήκει πλέον κατά 87% στον σαουδάραβα Ναγκίμπ Σαουίρις. Η ελληνική εκδοχή του Euronews μεταδίδεται στην ελληνική γλώσσα στις συνδρομητικές πλατφόρμες (Nova, Cosmote, Vodaphone), ελεύθερα μέσω ΡΙΚ στην Κύπρο και στο διαδίκτυο. Η ΕΡΤ παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε η “έκδοση” του ελληνόφωνου Euronews το 2011, το 2012 αποχώρησε συνολικά από το Euronews επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σχεδίαζε το λουκέτο της κρατικής τηλεόρασης…Η εταιρεία του δικτύου έχει προκρίνει το μοντέλο λειτουργίας καναλιών σε άλλες γλώσσες μόνο με τη συμμετοχή “επενδυτών”. Κεντρικά θα διατηρήσει την εκπομπή του καναλιού σε 6 μόνο γλώσσες. Για την ελληνική εκδοχή αυτό σημαίνει πως ή θα βρεθεί επενδυτής ή θα βάλει στο τέλος του έτους λουκέτο. Σύμφωνα με την ενημέρωση στα μέλη του ΔΣ γίνονται προσπάθειες ανεύρεσης επενδυτή. Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να παρέμβει υπέρ της διατήρησης της ελληνικής “υπηρεσίας” σε Ελλάδα και Κύπρο μέσω των Ελλήνων ευρωβουλευτών και της Κομισιόν. Στο Euronews εργάζονται συνολικά 28 άτομα, 17 δημοσιογράφοι, ενώ ανακοινώθηκε η “απόλυση” των συνεργατών που αμείβονταν με δελτίο παροχής. 

1 comment for “Οι αλλαγές Ποινικού Κώδικα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *