Μετά τη λίστα Πέτσα, έρχεται ο Νόμος Πέτσα με πλούσια δώρα για τα κανάλια

Tης Αγγέλας Νταρζάνου στην Αυγή

Μετά τη λίστα Πέτσα έρχεται και ο Νόμος Πέτσα και σπάει τα ταμεία. Κι αν η λίστα Πέτσα μοιράζει 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ συν 2 εκατ. που εκκρεμούν στους καναλάρχες, ο Νόμος Πέτσα για τα ΜΜΕ φροντίζει να ικανοποιήσει κάθε μικρή ή μεγάλη αξίωσή τους και μέσα στο 2020 χαρίζει άλλα 20 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δόσεις που θα όφειλαν να καταβάλουν για τις άδειες.

Με έκπτωση 98% στο ετήσιο τίμημα για τις άδειες, ο σχεδιασμός για τα κανάλια είναι να καταβάλουν μόλις 300.000 ευρώ, αντί για 21 εκατ. ευρώ που προβλέπεται.

Με τη γενναιόδωρη αυτή έκπτωση τα κανάλια μετατρέπονται εύκολα σε συνενόχους στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης: όχι μόνο κάνουν τα στραβά μάτια στις πολιτικές που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε «ανοχύρωτη χώρα» στην Υγεία και την οικονομία, αλλά συγχρόνως αναλαμβάνουν την ιδεολογική επιβολή των βίαιων αναδιαρθρώσεων που συντελούνται στην κοινωνία και στην οικονομία, παράλληλα με τη χειραγώγηση στην υποκίνηση του φόβου και στη ρητορική του «αναπόφευκτου» για την πανδημία.

Ο Νόμος Πέτσα έρχεται για να χαρίσει γενναιόδωρα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε έξι επιχειρηματίες της τηλεόρασης, την ίδια ώρα που οι μικροεπαγγελματίες παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την «επιστρεπτέα προκαταβολή» και την «αναστολή δόσεων». Αυτό είναι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη: Βοήθα, φτωχέ, να μην σου μοιάσω! Ο νόμος έχει προαναγγελθεί και, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Πέτσα, έχει παρουσιαστεί προ ημερών στο υπουργικό συμβούλιο ως προσχέδιο νόμου.

Χαρακτηριστικό του Νόμου Πέτσα, είναι ότι δεν δείχνει να έχει κάποια πρόθεση διαμόρφωσης και εύρυθμης λειτουργίας της τηλεοπτικής αγοράς. Αντιθέτως αποτελεί ένα συνονθύλευμα από μπαλώματα και εξυπηρετήσεις των επιχειρηματιών των έξι μεγάλων καναλιών.

Αυτή η πρόθεση κάνει το νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο εκτρωματικό, καθώς συχνά περιβάλλει με τον μανδύα του νόμου πρακτικές που επιχειρούσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα:

* Νομοθετεί τη δοσοποίηση του τιμήματος των αδειών. Προβλέπει ότι θα καταβάλλονται σε 10 ετήσιες ισόποσες δόσεις. Αυτό κανονικά σημαίνει δόση 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο από κάθε κανάλι, σύνολο για τα δημόσια ταμεία από τα έξι κανάλια 21 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

* Όμως όχι. Ειδικότερα, για τη δόση του 2020, το νομοσχέδιο Πέτσα προβλέπει ότι από 3,5 εκατ. ευρώ μπορεί να μειωθεί σε… 50.000 ευρώ, εάν το κανάλι βεβαιώσει επενδύσεις ύψους 3,45 εκατ. ευρώ εντός του έτους, με υπογραφή ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή. Έκπτωση 98,6%! Ως «επένδυση» μάλιστα θεωρείται το ίδιο το «προϊόν» που πουλάνε οι σταθμοί, το «εμπόρευμα»: το κόστος για την παραγωγή προγράμματος!

Υπάρχει μάλιστα πρόβλεψη και για τα επόμενα έτη. Τα χρωστούμενα, δηλαδή τα 3,5 εκατ. ανά έτος, θα καταβάλλονται κάθε μήνα και συγκεκριμένα για το 2021 η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον… Οκτώβριο. Και ποιος ξέρει, έως τότε πολλά μπορούν να συμβούν…

* Ο Νόμος Πέτσα όμως, εκτός από τα δημόσια ταμεία, κάνει επιδρομή και στα πορτοφόλια των εργαζομένων στα ΜΜΕ, υπέρ των εργοδοτών τους. Το «επιτελικό κράτος» καταργεί την υποχρέωση του Νόμου Παππά για 400 εργαζόμενους ανά σταθμό ως εξής: ενώ προβλέπει ότι παραμένει ο ελάχιστος αριθμός των 400 εργαζομένων, οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουν στον αριθμό αυτόν εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες ή εταιρείες  παραγωγής, κατά ποσοστό 30%, δηλαδή 120 εργαζόμενους.

Επιπλέον στους 280 εργαζόμενους του κάθε σταθμού που απομένουν θα περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή σύμβαση έργου. Με τον τρόπο αυτόν οι καναλάρχες μπορούν να καταργούν θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Τι διαφορετικό από αυτό που επιχειρούν το Star και ο Alpha εδώ και δυο – τρία χρόνια, με τις συνενώσεις τμημάτων για την κατάργηση θέσεων εργασίας και τις μετατάξεις τεχνικών από το κανάλι σε εταιρεία παραγωγής; Η ΕΣΗΕΑ και τα άλλα σωματεία εργαζομένων έχουν ενημερωθεί σχετικά και συντονίζονται.

Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλες διευκολύνσεις. Συγκεκριμένα:

Προδιαγράφει και δημιουργεί ευνοϊκή διάκριση υπέρ των αδειούχων τηλεοπτικών σταθμών -τόσο των εταιρειών όσο και των μετόχων τους- για μελλοντική άδεια παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών μέσω επίγειου σήματος. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η κατοχή άδειας παρόχου περιεχομένου τηλεοπτικής εκπομπής «αποτελεί κριτήριο ιδιαίτερης βαρύτητας που λαμβάνεται υπόψη κατά τη χορήγηση στον εν λόγω πάροχο ή σε ανώνυμη εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο εν λόγω πάροχος ως μέτοχος…» για άδεια «παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών» από το ΕΣΡ.

* Παρέχεται το δικαίωμα στην Digea να εγκαταλείψει την υψηλή ευκρίνεια και να συνεχίσει να μεταδίδει σε standard definition «εάν αυτό αποδεδειγμένα δεν είναι τεχνικά εφικτό». Λογικό, πρέπει να χωρέσουν και τα συνδρομητικά.

* Ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών σε επικείμενη αδειοδότηση επιστρέφει στον υπουργό! Η αρμοδιότητα είχε παραχωρηθεί στο ΕΣΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η επιτελική κυβέρνηση αναλαμβάνει να ορίζει τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *