Λογοκρισία σε δημοσιογραφικά κείμενα από το face book. Καταγγελία της Λαμπρινής Θωμά

Η επιστολή της δημοσιογράφου Λαμπρινής Θωμά είναι αποκαλυπτική και αναλυτική. Η διεθνής πλατφόρμα την “απειλεί” με κλείσιμο του λογαριασμού της και ήδη την έχει “τιμωρήσει” ώστε να μην μπορεί να αναρτά λιγκ δημοσιευμένων ρεπορτάζ της! Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook λογοκρίνει και φιμώνει δημοσιογράφους, η φίμωση ωστόσο παρά τις αντιδράσεις και τις “εξηγήσεις” της πλατφόρμας, διευρύνεται και βαθαίνει χωρίς σοβαρές αντιδράσεις στη χώρα μας.

Η καταγγελία της Λαμπρινής Θωμά προς τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΗΕΜΘ

Προς τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ και της ΕΣΗΕΑΑίτημα παρέμβασης στην επιχειρούμενη φίμωση δημοσιογράφωνΑίτημα υποστήριξης της ΕλευθεροτυπίαςΑγαπητοί συνάδελφοι, είναι γνωστό ήδη και μας έχει απασχολήσει και παλαιότερα το ζήτημα της φίμωσης συναδέλφων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πρωτο το Facebook. Αποφασίζω να επαναφέρω το θέμα καθώς πέφτω για δεύτερη φορά θύμα αυτής της λογοκρισίας και απειλούμαι με πλήρες κλείσιμο του λογαριασμού μου. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες έλαβα ειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις για κείμενά μου, που πάνε πίσω στο 2020, τα οποία κρίθηκαν «ενάντια στους κανόνες της κοινότητας» του Facebook, περί προαγωγής «επικίνδυνων ανθρώπων και οργανώσεων».

Σε πρώτη φάση το Facebook κατέβασε τρία άρθρα μου – μεταξύ των οποίων ένα ήταν ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία του τότε απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα- και επίσης μία μετάφραση άρθρου ακαδημαϊκού στις ΗΠΑ. Μου ανακοινώθηκε: “μόνο εσείς μπορείτε να δείτε τη δημοσίευσή σας”), για τον ίδιο λόγο, περί επικινδύνων προσώπων και οργανώσεων. Και με προειδοποιούσαν ότι θα λάβουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα αν συνεχίσω. Παραθέτω εδώ τα λινκ άρθρων που θεωρήθηκαν ότι προωθούν τα ..επικίνδυνα: https://thepressproject.gr/afta-gia-ta-opoia-den-milame…/https://thepressproject.gr/se-poly-krisimi-kabi-i…/

Μετά από αυτή την δεύτερη προειδοποίηση, η έρευνα του ελεγκτικού μηχανισμού συνεχίστηκε, σήμερα, με «θύματα» δύο ακόμη δημοσιεύσεις μου. Το ένα, μάλιστα, αποτελεί και ύμνο σε ένα άλλο μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, την συνάδελφο Ρόζυ Βουδούρη, με την οποία είχα παλαιότερα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ. Το παραθέτω εδώ, για να γίνει κατανοητό σε ποιό σημειο έχουν φτάσει οι απρόσωποι αυτοί που αποφασίζουν για το τι, που και πως θα δημοσιεύσουμε: «Την εποχή της σύλληψης των μελών της 17Ν δούλευα (και) για την ελληνική υπηρεσία του BBC, με διευθύντρια την και αγαπημένη φίλη και σεβαστή δημοσιογράφο, Ρόζυ Βουδούρη.Στα ελληνικά ΜΜΕ και τον οχετό της εποχής τα ρεπορτάζ πολλές φορές ήταν πραγματικά κατάπτυστα (με στοιχειώνει ακόμη η μορφή του Κακαουνάκη κι οι τότε αθλιότητες). Η πρώτη διόρθωση που μου έκανε η Ρόζυ ήταν: «Δεν θα γραφεις ο Κουφοντίνας, θα γράφεις ο κύριος Κουφοντινας». Αυτός που θα καθόταν στο εδώλιο ήταν ένας πολιτης και άνθρωπος, άξιος σεβασμού όσο και οποιοσδήποτε άλλος.

Η Ρόζυ Βουδούρη είναι θυγατέρα του Τάκη Βουδούρη, που υπήρξε στέλεχος της ΝΔ, υφυπουργός Εξωτερικών επί Ράλλη. Και είναι και οπαδός του Άρη. Θεωρητικώς, μας χωρίζει άβυσσος. Η Ρόζυ Βουδούρη είναι φωτεινός άνθρωπος, έντιμος βαθιά δημοσιογράφος, άνθρωπος αρχών. Από το είδος των ανθρωπων που δεν έχει να επιδείξει πια η ελληνική αστική ταξη. Την εκτιμω και την αγαπώ κάθε μέρα περισσότερο.» Το δεύτερο ήταν άρθρο- συνέντευξη από αποστολή που πραγματοποιήσαμε στο Λίβανο, με κορυφαίο Πανεπιστημιακό της χώρας εκεί (στο αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού), που αφορούσε το ρόλο και τη θέση της Χεσμπολάχ στην κοινωνία του Λιβάνου.

Παραθέτω το λινκ εδώ:https://thepressproject.gr/i-dysi-den-sygchorei-oute…/…Μετά από το «κατέβασμα» και των δύο αυτών δημοσιευμάτων στο fb (που τα έψαξαν από τον Αυγουστο του 2020, ας το επαναλάβω), με ειδοποίησαν ότι για 90 ημέρες, τρεις μήνες, δεν έχω δικαίωμα να κάνω ζωντανή μετάδοση ούτε να διαφημίσω οτιδήποτε (ενα αρθρο μου, ας πουμε) στην πλατφόρμα του Facebook και παράλληλα με προειδοποίησαν ότι αν ..συνεχίσω (να δημοσιογραφώ; ) θα έχω και άλλες συνέπειες. Σας ενημερώνω για όλα αυτά, ελπίζοντας ό,τι θα μπορέσουν οι ενώσεις μας να παρέμβουν όχι μόνον για την περίπτωσή μου αλλά και για άλλους συναδέλφους που έχουν υποστεί την ίδια μεταχείριση από έναν απρόσωπο λογοκριτικό μηχανισμό, ο οποίος αποφασίζει πάνω από τα συλλογικά μας όργανα, πέρα από κάθε δεοντολογία, τι και πως μπορούμε να γράφουμε ή δημοσιοποιούμε.

Ποιά «κριτήρια της κοινότητας», άγνωστα στους πολλούς, μπορούν να υπερισχύουν του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, και να εφαρμόζονται από αγνώστους, χωρίς διαδικασία «απολογίας» και «έφεσης», εις βάρος επαγγελματιών δημοσιογράφων, στερώντας τους την πρόσβαση από ένα προνομιακό στις μέρες μας δίαυλο δημοσιοποίησης;Παρακαλώ θερμά να πάρετε θέση σε ένα ζήτημα που αν δεν το αντιμετωπίσουμε άμεσα και αυστηρά θα συνεχίσει να επανέρχεται διαρκώς. Για να μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και τα κοινωνικά δίκτυα να έχουν το ρόλο που οφείλουν να έχουν και να μην μετατρέπονται σε απόλυτη εξουσία επί του Τύπου, το Facebook οφείλει να αποκτήσει (εκ)προσωπο ο οποίος θα λογοδοτεί για τέτοιες ενέργειες και θα αντιμετωπίζει και τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος. Παρακαλώ για την άμεση αντίδρασή σας, σε κάτι που μπορεί να φαίνεται ότι αφορά μόνον εμένα, αλλά είναι σίγουρο πως μας αφορά όλους, και δεν χρειάζεται σε δημοσιογράφους με την δική σας εμπειρία να εξηγήσω γιατί. Με τιμή, Λαμπρινή Θωμάδημοσιογράφοςμέλος ΕΣΗΕΜ-Θ

1 comment for “Λογοκρισία σε δημοσιογραφικά κείμενα από το face book. Καταγγελία της Λαμπρινής Θωμά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *