Καταπάτηση ελευθερίας Τύπου και στην Ελλάδα, σύμφωνα με το IPI

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI)  δημοσίευσε τις παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE) κατά τη διάρκεια του COVID-19. Ανάμεσα στις 52 διαφορετικές περιπτώσεις που αναφέρονται, υπάρχει και η Ελλάδα με δυο αναφορές. Η πρώτη αφορά την “καραντίνα” στην ενημέρωση των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων από το υπουργείο Υγείας με πρόσχημα τη δημόσια υγεία. Όπως αναφέρεται το υπουργείο έκλεισε την πρόσβαση σε ρεπορτάζ για τους συντάκτες για καθημερινή πληροφόρηση και καθιέρωσε την καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να υποβάλουν μόνο μια ερώτηση στο γραφείο Τύπου!

Η δεύτερη αναφορά αφορά στην επίθεση που έγινε στο κτίριο του ΣΚΑΙ στις 18 Απριλίου από ομάδα αντεξουσιαστών που κατηγόρησαν το κανάλι και το συγκρότημα του Νέου Φαλήρου ως φερέφωνο της κυβέρνησης. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως η ομάδα αναρχικών κατηγόρησε το σταθμό, μεταξύ άλλων, για σκόπινη παραπλάνηση με εντολή του κράτους.

Η ενημέρωση του IPI, η οποία τεκμηριώνει 52 διαφορετικές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κοινοποιήθηκε στη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić.

Στο έγγραφο αναφέρονται συγκεκριμένες παραβιάσεις της Ελευθερίας του Τύπου στις χώρες της Ευρώπης, με σοβαρότερες στην Ουγγαρία και την Τουρκία αλλά και την Ιταλία!

Το έγγραφο μπορείτε να το δείτε(στα αγγλικά) εδώ Briefing-Press-freedom-suffers-in-Council-of-Europe-member-states-under-COVID-19

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *