Η «Ορμπανοποίηση» των δημόσιων ΜΜΕ

τω-οθόνες αντίγραφοΤης Μ.Παπαχριστούδη, στη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ της Κυριακής

Η πρώτη πράξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια ημέρα μετά τις εκλογές, ήταν η επίσημη υπαγωγή των ΜΜΕ του δημοσίου, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, όπως και της ΕΥΠ, στις υπηρεσίες επικοινωνίας του μεγάρου Μαξίμου. Η ταχύτητα με την οποία ελήφθη η απόφαση αυτή ήταν πρωτοφανής για χώρα της ΕΕ. Ακόμη και στην Ουγγαρία του Ορμπάν, η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει τύποις «ανεξάρτητη» από την ακροδεξιά κυβέρνηση. Καταδεικνύεται, έτσι, το μοντέλο χειραγώγησης που σκοπεύει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Αντί για ένα νέο «γκρίζο» λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αυτή τη φορά μετατρέπει την ΕΡΤ και το ΑΠΕ σε εσωτερικές υπηρεσίες του πρωθυπουργικού γραφείου, αποκτώντας άμεσα ένα ισχυρό εργαλείο ελέγχου της κοινωνίας και προπαγάνδας.

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο προβλέπει μια μικρή και ευέλικτη κρατική τηλεόραση, την οποία πάντα θα πληρώνει ο πολίτης μέσω του ανταποδοτικού τέλους, που θα χρησιμοποιείται ως κυρίαρχος επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης και ως «μεσάζων» αναθέσεων σε ιδιώτες — και ένα κρατικό πρακτορείο ειδήσεων με ίδιο στόχο.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σχεδόν φυσική συνέχεια της προηγούμενης κατάστασης ελέγχου των δημόσιων ΜΜΕ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είχε υπό τον πλήρη και ασφυκτικό έλεγχο της την ενημέρωση στην «κρατική» ΕΡΤ, έκοψε κάθε πιθανότητα μετατροπής της σε Μέσο δημοσίου συμφέροντος, ιδιωτικοποίησε σημαντικό μέρος της λειτουργίας της. Το επόμενο βήμα στον έλεγχο της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης ακόμη και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το μόνο για το οποίο ανησυχούν τα συνδικαλιστικά στελέχη, τόσο στην ελεγχόμενη κρατική τηλεόραση όσο και στην ΕΣΗΕΑ, είναι αν θα μετατραπούν σε «δημοσίους υπαλλήλους», αν δηλαδή θα αλλάξει και η εργασιακή σχέση τους με την εταιρεία. Κανένα μέχρι στιγμής ενδιαφέρον ή αντίδραση σε συνδικαλιστικό επίπεδο για την πρωτοφανή αυτή κυβερνητική ενέργεια δεν υπήρξε. Στο Ραδιομέγαρο έχει αναλάβει ήδη η ομάδα της ΝΔ, με τους δημοσιογράφους του μηχανισμού της να παραλαμβάνουν άτυπα τα ηνία, χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση να να εκφραστεί κάποιου είδους αντίσταση από το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ. Ούτε καν για τα μάτια του κόσμου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *