Η ΕΡΤ στον HellasSat, πρόσκληση και στη Digea!

w27-181545HellasSat3Η δημιουργία Διαστημικού Οργανισμού από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η συμφωνία με τον HellasSat για την απόκτηση 6 αναμεταδοτών άνοιξε το δρόμο απόκτησης δορυφορικής χωρητικότητας και από την ΕΡΤ. Ένα θέμα που συζητιέται από το 2015, όταν για πρώτη φορά τέθηκε θέμα από την κρατική τηλεόραση να της δοθεί δορυφορική χωρητικότητα ώστε να μεταφέρει το σήμα των τηλεοπτικών της προγραμμάτων στο δίκτυο των επίγειων πομπών της, βαίνει προς λύση. Τότε, θυμίζουμε η χώρα μας είχε δυο αναμεταδότες του HellasSat εκ των οποίων χρησιμοποιούσε μόνο τον έναν. Η ΕΡΤ θα έχει πλέον χώρο στο δορυφόρο αλλά θα πρέπει να πληρώνει για αυτό! Προβλέπεται ρητά στο άρθρο 28 του νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία διαστημικού σταθμού ότι η κρατική τηλεόραση θα πάρει έναν αναμεταδότη στον HellaSat για την εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων της έναντι ενοικίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ποσό αυτό είχε ήδη καθοριστεί στις συζητήσεις του 2016 με το τότε αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών στις 310.000 ευρώ ετησίως. Επιχείρημα των νομικών των υπουργείων Μεταφορών και Ψηφιακής Πολιτικής ήταν πως δεν μπορεί να διατεθεί αναμεταδότης στο δορυφόρο χωρίς αντάλλαγμα γιατί κάτι τέτοιο αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Αντιθέτως θα δοθεί χωρητικότητα στην ΕΡΤ χωρίς αντάλλαγμα για τη μεταφορά και εκπομπή των τηλεοπτικών σημάτων δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή των σημάτων ERT World και Βουλής ΤV.

Με την απόκτηση της δορυφορικής χωρητικότητας η ΕΡΤ θα έχει σοβαρή εξοικονόμηση πόρων αφού δεν θα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει τα ακριβά κυκλώματα επίγειας μεταφοράς τηλεοπτικού σήματος.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της στήλης έγιναν και οι πρώτες συζητήσεις για την πιθανότητα μεταφοράς και του σήματος της Digea από τον EutelSat στον HellasSat. Η αρχική απάντηση της Digea ήταν αρνητική, πληροφορίες ωστόσο επιμένουν πως η συζήτηση για τη μεταφορά των τηλεοπτικών της σημάτων στον HellasSat θα επανέλθει. Φαίνεται πως στην πιθανότητα αυτή σοβαρό ρόλο έχουν και οι παράλληλες συζητήσεις που γίνονται για στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΡΤ και Digea στη μεταφορά του ψηφιακού σήματος.

Περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιανουαρίου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *