ΕΣΡ προς ΕΡΤ: Έχετε επιλογή να μη προβάλλετε τη Χρυσή Αυγή

ko-xrisi-augi-630_0Την αυτονόητη απάντηση έδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στη διοίκηση της ΕΡΤ, απαντώντας στο ερώτημα της αν έχει δικαίωμα ως ΜΜΕ να μην προβάλλει τις δραστηριότητες κοινοβουλευτικού κόμματος. Εν προκειμένου αφορούσε τη λive μετάδοση της ομιλίας του αρχηγού του ναζιστικού κόμματος στη Βουλή που ανέλαβε on air την ευθύνη επίθεση στη Μόρια της Χίου. Το ΕΣΡ απαντώντας στη διοίκηση της ΕΡΤ που θορυβήθηκε από τη σφοδρή αντίδραση εναντίον της,

της θύμισε απλώς πως υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν τα κηρύγματα μίσους, μισαλοδοξίας και ρατσισμού. Της θύμισε επίσης πως αυτές οι πράξεις εμπίπτουν στον κοινό Ποινικό Κώδικα, άρα (αυτό δεν το είπε έτσι), είναι επιλογή της αν θα προβάλλει ή δεν θα προβάλλει αξιόποινες πράξεις.

Στην επιστολή του ΕΣΡ σημειώνεται πως ναι μεν η ΕΡΤ όπως και τα άλλα Μέσα είναι υποχρεωμένα να προβάλλουν την κοινοβουλευτική δράση της Χρυσής Αυγής αλλά, όπως διευκρίνισε και ο αντιπρόεδρος του, υπάρχει η λύση των μαγνητοσκοπημένων μεταδόσεων.

Επιπλέον το Μέσο οφείλει να κρίνει και να επιλέξει αν το προς μετάδοση πρόγραμμα “εμπίπτει ή όχι στις ανωτέρω ή σε άλλες ποινικές διατάξεις και να πράξει αναλόγως». Όπως το κάνει φυσικά σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Κανένας σταθμός δεν υποχρεούται να μεταδίδει στο πλαίσιο πληροφοριών και ειδήσεων λόγους ή εικόνες ή συμπεριφορές εν γένει κομμάτων που συνιστούν ή εμπεριέχουν ή επιδοκιμάζουν αξιόποινες πράξεις, δηλαδή εμπίπτουν σε διατάξεις του ποινικού κώδικα ή ποινικών νόμων, υπογραμμίζεται στην επιστολή του ΕΣΡ. Και προστίθεται πως τέτοιες αξιόποινες -δηλαδή απαγορευμένες- συμπεριφορές περιλαμβάνονται και στον νόμο 4285/2014 «για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *