Ελευθερώστε τον Julian Assange!

This image has an empty alt attribute; its file name is 200503ASSANGE-300x275.jpg

Αναδημοσίευση από infolibre

Η υπόθεση Assange πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί ως αυτό που είναι: μια ολοκληρωτική επίθεση κατά του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή μια υγιής δημοκρατία. Εάν δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε σύντομα σε μια παγκόσμια δικτατορία, καλύτερα να ανοίξουμε τα μάτια μας! προειδοποιεί ο Nils Melzer, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια.

Την ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου επέλεξε η επιτροπή Free.Assange.Belgium από κοινού και σε συνεργασία με τη La Manif chez soi, μια σελίδα που οργανώνει διαδικτυακές διαμαρτυρίες στο Facebook την εποχή του κορονοϊού Covid-19 για τη διαμαρτυρία. Κάθε Δευτέρα υπάρχει διαδικτυακό ραντεβού διαμαρτυρίας για τον Assange από τις 17.00 έως τις 23.00 ώρα Βρυξελλών.

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι δικηγόροι του Assange έδιναν στη Μεγάλη Βρετανία τη δική τους μάχη για αναβολή της εξέτασης του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοσή του, που είχε οριστεί για τις 18 Μαΐου, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία. Όπως έγινε γνωστό, η υπόθεση θα εξεταστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στο αίτημα αποφυλάκισης του Assange, ο οποίος, παρά τα προβλήματα υγείας του και την έξαρση της πανδημίας, βρίσκεται για περίπου ένα χρόνο προφυλακισμένος στη φυλακή Belmarsh του Λονδίνου.

Ο Kristinn Hrafnsson, αρχισυντάκτης του WikiLeaks, δήλωσε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα πως είναι «εντελώς απαράδεκτο» ο Assange να πρέπει να περάσει άλλους τέσσερις μήνες -και ενδεχομένως περισσότερο- στη φυλακή. Η υγεία του Julian Assange χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα εύθραυστη. Ο Nils Melzer έχει αναφερθεί σε επιβλαβείς επιπτώσεις παρατεταμένου ψυχολογικού βασανισμού εναντίον του: γνωστικές και νευρολογικές διαταραχές, διαταραχές της σκέψης, μόνιμο άγχος, διέγερση, έλλειψη συγκέντρωσης και συντονισμού, αϋπνία, συνοδευόμενα από συναισθήματα απόλυτης αυθαιρεσίας, απώλειας ελέγχου και αδυναμίας, απόγνωση με οξύ κίνδυνο αυτοκτονίας.

Σημειώνεται πως λίγο μετά τη σύλληψη του Assange στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, τον Απρίλιο του 2019, η Ουάσιγκτον ζήτησε την έκδοσή του με 18 κατηγορίες εναντίον του, εκ των οποίων οι 17 αφορούν σε κατασκοπεία και επισύρουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 170 χρόνια.

Η εξομοίωση της δημοσιογραφικής έρευνας και του δημοσιογραφικού έργου με την κατασκοπεία αποτελεί πραγματική απειλή για την ελευθερία του Τύπου. Αν ο Assange εκδοθεί, μαζί με αυτόν καταδικάζεται επί της ουσίας και το δικαίωμα των ερευνητών δημοσιογράφων να ερευνούν, να ανακαλύπτουν και να δημοσιεύουν ελεύθερα πληροφορίες, σημειώνουν οι διαμαρτυρόμενοι για την έκδοση και κράτησή του.

Οι κατηγορίες εναντίον του εστιάζουν κυρίως στα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από τα WikiLeaks με τη βοήθεια της Chelsea Manning. Πρόκειται για περίπου 90.000 έγγραφα, γνωστά ως “ημερολόγια πολέμου του Αφγανιστάν”, τα οποία καλύπτουν μια περίοδο από το 2004 έως το 2010 και δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον αμερικανικό στρατό.

Η αναβολή που επιτεύχθηκε χθες χαρακτηρίζεται ως μία καλή είδηση “για την προετοιμασία της υπεράσπισης, ωστόσο δεν θα πρέπει να επιτρέψει την παράταση της φυλάκισής του”, σημειώνουν οι διοργανωτές της διαδικτυακής διαμαρτυρίας, υπενθυμίζοντας πως “δεν διέπραξε κανένα έγκλημα ούτε διώχθηκε για κάποιο έγκλημα. Βρίσκεται φυλακισμένος μόνο εν αναμονή αυτής της διαδικασίας, την ώρα μάλιστα που η φυλακή υψίστης ασφάλειας του Belmarsh έχει πληγεί από την πανδημία του Covid-19. Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιθυμία μας για άμεση απελευθέρωσή του”.

Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, λοιπόν, καλούμε όλους τους Βέλγους δημοσιογράφους και τις οργανώσεις Τύπου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Julian Assange και να απαιτήσουν μαζί μας την άμεση απελευθέρωσή του.

Γνωρίζουμε το υπέροχο έργο του ως δημοσιογράφου: μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά! Τώρα!”.

Οι διαδικτυακές διαμαρτυρίες που διοργανώνονται από την επιτροπή Free.Assange.Belgium και το La Manif chez soi συνεχίζονται κάθε Δευτέρα από τις 5 μ.μ.: https://www.facebook.com/events/1902153616750777/

Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι στο πλευρό του

Ένα χρόνο ακριβώς μετά τη φυλάκιση του Julian Assange στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρία σωματεία των Γάλλων δημοσιογράφων (SNJ, SNJ-CGT, CFDT Journalists), μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων  IFJ , έστειλαν επιστολή αλληλεγγύης και στήριξης προς τον Assange σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

Αγαπητέ Julian,

Σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, όπου χορηγούνται μαζικά απελευθερώσεις σε κρατούμενους σε διάφορες χώρες του κόσμου, η απελευθέρωσή σας έχει απορριφθεί από τον δικαστή, που σκοπεύει να σας κρατήσει πίσω από τα κάγκελα ώστε να συνεχίσει τις ακροάσεις σχετικά με την πιθανή έκδοσή σας στο αμερικανικό έδαφος. Ακροάσεις που αποτελούν μέρος μιας λανθασμένης διαδικασίας και αποτρέπουν μια αποτελεσματική οργάνωση για την υπεράσπισή σας.

Εκ μέρους των τριών συνδικάτων των Γάλλων δημοσιογράφων μελών του IFJ (SNJ, SNJ-CGT, CFDT Journalists), σας υποστηρίζουμε σθεναρά απέναντι στη χιονοστιβάδα των αδικιών που έχετε υποστεί για σχεδόν οκτώ χρόνια. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τη δοκιμασία που περνάτε επειδή καταφέρατε να πραγματοποιήσετε τις πιο μαζικές διαρροές πληροφοριών γενικού ενδιαφέροντος του 21ου αιώνα. Και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σας ευχαριστήσουμε αρκετά για το τιτάνιο έργο σας, το οποίο επέτρεψε σε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τα αρχεία που είχατε βοηθήσει να καταστούν προσβάσιμα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που οι βρετανικές αρχές καθόρισαν τη μοίρα σας, φυλακίζοντάς σας στις φυλακές υψίστης ασφάλειας του Belmarsh, κοντά στο Λονδίνο, όπου κρατείστε αυθαίρετα και με καθαρά πολιτικά κριτήρια, τα οποία πλέον οι δεσμοφύλακές σας, οι βρετανικές αρχές, δεν κρύβουν καν.

Παρά τη διεθνή αλληλεγγύη στο πρόσωπό σας, τις πολλές διαδηλώσεις έξω από τη φυλακή, τις ενημερωτικές εκστρατείες σε κοινωνικά δίκτυα, τις ανακοινώσεις, τις ανοιχτές επιστολές προς ιδρύματα και τα δελτία τύπου, η αυθαιρεσία και η αδικία συνεχίζονται εναντίον σας. Πολύ μελάνι έχει χυθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ζητώντας την απελευθέρωσή σας. Όσο οι προσπάθειες αυτών που αναζητούν τη διαφάνεια σε όλο τον κόσμο αποδεικνύονται επίμονες, βοηθήσατε κι εσείς να αποκαλυφθεί αυτό σε όλους: τα γρανάζια που έχουν εργάζονται για να σας κάνουν να πληρώσετε για το θάρρος σας και δεν υποχωρούν σε πρωτοβουλίες υπέρ της απελευθέρωσής σας.

Julian Assange, σας ευχαριστούμε που δώσατε δύναμη και έμπνευση σε πολλούς πολίτες που έχουν δεσμευτεί να αποκαλύψουν τα εγκληματικά σχέδια και τους τρόπους λειτουργίας των κυβερνήσεων που επιβιώνουν μόνο λόγω της αδιαφάνειας των πράξεών τους.

Η σημαντική διανοητική σας συγκρότηση σας έχει επιτρέψει να αντέξετε μέχρι σήμερα. Είθε η ηθική υποστήριξη που σας στέλνουμε με αυτή την επιστολή να σας επιτρέψει να τη διατηρήσετε όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στις μεθοδεύσεις των διωκτών σας. Για όσο χρόνο απαιτείται για την αποκατάσταση οκτώ ετών αναγκαστικού εγκλεισμού, καθαρά για πολιτικούς λόγους.

Αντέξτε, Julian, για τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και όλους εκείνους που βασίζονται σε εσάς σε όλο τον κόσμο, επειδή πλέον έχετε γίνει σύμβολο της ελευθερίας ενημέρωσης. Σας χρειαζόμαστε! Να ξέρετε πως τα συνδικάτα μας δεν θα σταματήσουν ποτέ να σας υπερασπίζονται και να θέτουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους στον στόχο της απελευθέρωσής σας. Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς!

SNJ, SNJ-CGT, CFDT-Δημοσιογράφοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *