Εικονική κυβερνητική πραγματικότητα για δημοσιογράφους

Ματίνα Παπαχριστούδη στη ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Την ώρα που στις κεντρικές «σελίδες» των μίντια η δεοντολογία και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια γινόταν κουρελόχαρτο σε κατ΄ εξακολούθηση καλοστημένα σόου βιασμού της 12χρονης και της οικογένειάς της, στη Σαμοθράκη οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των δημοσιογραφικών ενώσεων αντάλλαζαν απόψεις με την αρμόδια επί των ΜΜΕ πολιτική ηγεσία περί ασφάλειας και ελευθερίας του Τύπου. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε εκεί, μετά από 14 χρόνια, το πανελλαδικό δημοσιογραφικό συνέδριο. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο καθ’ ύλην επόπτης των Μέσων, γενικός γραμματέας επικοινωνίας Δ. Γαλαμάτης, ο οποίος όχι μόνο αμφισβήτησε τη διεθνή κατάταξη της Ελλάδα όσον αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ –στην 108η θέση– αλλά προέτρεψε τους εκπροσώπους των διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων να «επικαιροποιήσουν» τα στοιχεία τους, σύμφωνα με αυτά που τους προσφέρει η κυβέρνηση για τις υποθέσεις αστυνομικής βίας και επιθέσεων.

Για τον εκπρόσωπο του μεγάρου Μαξίμου η ελευθερία των δημοσιογράφων λειτουργεί με την εγγύηση της κυβέρνησης μέσω της επιτροπής ασφάλειας (Task Force) που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με έξι ακόμη υπουργεία, ανάμεσά τους και το υπουργείο της αστυνομίας!

Στην Επιτροπή ασφάλειας μετέχουν εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων χωρίς καμία αντίρρηση ή αντίδραση στον ολοκληρωτικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. Η επιχείρηση άλωσης, πλήρους καθυπόταξης και καταστολής της μάχιμης ερευνητικής δημοσιογραφίας βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, σκοπεύει να στηρίξει οικονομικά και την ίδρυση σχολής εκπαίδευσης δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη.

Την ανελευθερία, λογοκρισία και φίμωση των δημοσιογράφων στη χώρα μας, αμφισβήτησε και η Σοφία Βούλτεψη που επίσης είχε κληθεί στο συνέδριο. Με τον γνωστό τηλεοπτικό λόγο υστερικού σόου επιτέθηκε στους εκπροσώπους των διεθνών ΜΜΕ επειδή ούτε λίγο ούτε πολύ, συνεχίζουν να κάνουν έρευνα για τις επαναπροωθήσεις σε Έβρο και Αιγαίο!

Τόσοι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι όσο και οι επικεφαλής συνδικαλιστές των ενώσεων δεν βρήκαν να πουν κάτι για τις αγωγές Slapp που απασχόλησαν το Συνέδριο, τις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων, το θάψιμο της έρευνας για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, τις διώξεις και τον εκφοβισμό των ερευνητών δημοσιογράφων. 

>> Τι μας θύμισε το “σκάνδαλο Πάτση” για το οποίο και πολλά ΜΜΕ κάνουν τον ανήξερο; Το πόρισμα για τα δάνεια των Μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών κομμάτων του 2017. 945 σελίδες πόρισμα στο οποίο περιγράφονται οι τριγωνικές σχέσεις τραπεζών, πολιτικών και μίντια αλλά και οι συνθήκες κατάρρευσης του παραδοσιακού συστήματος διαπλοκής στη χώρα μας. Πόρισμα το οποίο καταχωνιάστηκε σε βιβλιοθήκες και συρτάρια. 

>> Τα “κόκκινα δάνεια” που πλήρωσε ο ελληνικός λαός με τις πολιτικές μνημονίων τόσο της Ν.Δ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταδεικνύεται, έγιναν κεφάλαιο κίνησης για τις νέες εταιρείες συμβούλων, ΙΚΕ, off shore που διασυνδέθηκαν επίσης με ΜΜΕ, αθλητικές εταιρείες, τράπεζες, πολιτικούς γόνους και έργα ή αναθέσεις του δημοσίου τομέα. Η πολιτική αντιμετώπιση των αποκαλύψεων πάντως προκαλεί ερωτηματικά. 

>> Ενώ για το “σκάνδαλο Πάτση” όλα τα ΜΜΕ, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλουν πρωτοσέλιδα το θέμα , για την έτερη αποκάλυψη που άρχισε από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde και συνεχίστηκε με έρευνα της σελίδας Reporters United και της Εφημερίδας των Συντακτών, για τις στενές σχέσεις υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης με την εταιρεία συμβούλων Pvc η οποία συμμετείχε στο σχεδιασμό ψηφιακών πολιτικών και ταυτόχρονα πήρε έργο πληροφορικής αξίας εκατομμυρίων ευρώ, δεν δίνεται προσοχή ή συνέχεια. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *