ΔΟΛ-ιες κινήσεις κυβερνητικής πολιτικής τακτικής

μουλόπουλοςΤης Μ. Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «αγοράσει» πολιτική επιρροή, ο Ψυχάρης να σωθεί

 Ο παλιός είναι αλλιώς, λέει ο ελληνικός λαός και στην περίπτωση του Σταύρου Ψυχάρη αποδεικνύεται απόλυτα. Ο κατηγορούμενος για απόκρυψη εισοδημάτων Σ. Ψυχάρης, ο εκδότης στον οποίο απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, κατάφερε το ακατόρθωτο. Να «πουλήσει» στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ το σενάριο «σωτηρίας» του, σκοτώνοντας αβασάνιστα την άριστη σχέση του με τη Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιάστηκε στον ύπνο και οι νεοφιλελεύθερες πένες στο ΔΟΛ ανακάλυψαν την …ελευθερία της άποψης. Η επιστροφή του δημοσιογράφου, πρώην πλέον, προέδρου της «Αυγής» και κουμπάρου του Στ. Ψυχάρη, Βασίλη Μουλόπουλου στο συγκρότημα για να αναλάβει τη «δημοσιογραφική- εργασιακή» διαχείριση, τα έκανε κουλουβάχατα και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Μα, ο ΔΟΛ; Το συγκρότημα που όπως έγραφε ο Θανάσης Καρτερός, «έκανε την εμπάθεια, τη συκοφαντία, το σχεδόν εμφύλιο μίσος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στρατηγικό κανόνα»; Τον Ψυχάρη που για χάρη των παράτυπων δανείων του, διώκονται ποινικά 10 τραπεζικά στελέχη της Alpha Bank;

Το δυο παραπάνω ερωτήματα σέρνονται τις τελευταίες ημέρες από γραφείο σε γραφείο χωρίς κάποιος να δίνει πειστικές απαντήσεις.

Στο πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, η αναφορά για τον ΔΟΛ είναι σαφής. «Έγινε στα όρια ή και κατά παράβαση του κώδικα πιστοδοτήσεων» και «πολλές περιπτώσεις δανεισμού χρήζουν και ποινικής διερεύνησης». Παρά την πανηγυρική έγκριση του πορίσματος στην Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού και την γραμμή «όλα στο φως», η γοητεία κατάκτησης του κυρίαρχου μέσου της διαπλοκής είναι ακατανίκητη.

Γεγονός είναι ότι ο χειρισμός της πτώσης του ΔΟΛ έφθασε στη Βουλή. Σε μια ακόμη κοκορομαχία εντυπώσεων Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αλληλοκατηγορήθηκαν με σκληρές εκφράσεις για το ποιό από τα δυο κόμματα ελέγχει τον ΔΟΛ! Θα γελούσαμε με τις κατηγορίες Μητσοτάκη, δεν ήταν το κόμμα του που έστελνε στα «Νέα» τα θέματα που έπρεπε να γίνουν πρωτοσέλιδα; Δεν είναι όμως καθόλου αστείο να διαβάζεις τις προπαγανδιστικές πένες του Μαξίμου για την ανάγκη σωτηρίας ενός «ιστορικού συγκροτήματος», όπως το έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ενός συγκροτήματος που εκδοτικά στήθηκε πάνω στην προδοσία του ελληνικού λαού, διαπλέχθηκε και συμμετείχε στην εξουσία πολιτικών, επιχειρηματικών, οικονομικών και πολιτιστικών διεργασιών στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία 50 χρόνια.

Την εξουσία αυτής της διαπλοκής αλλά και της επιρροής εντύπων-ΜΜΕ που όπως το έχουν αποδείξει, μπορούν αστραπιαία να κινηθούν ιδεολογικά και προπαγανδιστικά από το δεξιό μαύρο, έως το δημοκρατικό αντιδεξιό τόξο στοχεύει να «εξαγοράσει» ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο σωτηρίας απέχει πολύ ακόμη από την επιτυχή έκβασή του. Αιτία η οικτρή οικονομική κατάσταση του ομίλου εταιρειών ΔΟΛ, ο υψηλός δανεισμός, οι ευθύνες διαχείρισης παρελθόντων ετών και, κυρίως, ο έλεγχος των Ευρωπαίων δανειστών που επίσης θα έχουν λόγο στις όποιες κινήσεις των τραπεζών. Οι οποίες για να έχουν λόγο, προχώρησαν στην εκκαθάριση του ομίλου εν λειτουργία. Με άλλα λόγια απαιτούν επενδυτή με τον οποίο θα συζητήσουν-συμφωνήσουν τους όρους αναχρηματοδότησης των εταιρειών. Σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσουν να πουλάνε-«σκοτώνουν» κομμάτια του ΔΟΛ.

Με αυτές τις κινήσεις ήδη έχει σχηματιστεί το …τετράγωνο της διαπλοκής. Η πολιτική εξουσία με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει το μαχαίρι αλλά όχι και το πεπόνι, και τη Ν.Δ που ερίζει για την απώλεια του προπαγανδιστικού «οργάνου» της. Η οικονομική με τις τράπεζες που θέλουν να ορίσουν το μοντέλο σωτηρίας, η επιχειρηματική με τους άλλους εκδότες που συνωστίζονται για να πάρουν κοψοχρονιά, κομμάτια του ΔΟΛ. Ο Φώτης Μόμπολας την Ίριδα, το Άργος, πιθανώς και τα τηλεοπτικά στούντιο. Ο Γιάννης Αλαφούζος τα έντυπα. Και τέλος, ως συμπλήρωμα, η εκδοτική εξουσία. Αυτή τη στιγμή είναι διασπασμένη και εξυπηρετεί διαφορετικά πολιτικά συμφέροντα. Ο Σταύρος Ψυχάρης ωστόσο παραμένει με την «εκβιαστική» μπαγκέτα του, μαέστρος και πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Και οι εργαζόμενοι; Για αυτούς ελάχιστα δάκρυα χύνονται τις τελευταίες μέρες. Κι αν καταλάβαμε καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που τώρα ζητά αυτό που ζητούσε η Ν.Δ για το Μega και τώρα το αρνείται για τον ΔΟΛ. Να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορούν τα έσοδα του ΔΟΛ να πληρώσουν μισθούς στους εργαζόμενους!

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *