Διασυρμός για τη Λίστα Πέτσα από έξι δημοσιογραφικές οργανώσεις στην Ευρώπη

Κόλαφος για την επικοινωνιακή ομάδα Μαξίμου αποτελεί η επιστολή έξι δημοσιογραφικών οργανώσεων που μετέχουν στο Media Freedom Rapid Response (MFRR), το οποίο παρακολουθεί τις παραβιάσεις στην ελευθερία του Τύπου. Η επιστολή εστάλη στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Στ. Πέτσα, επισημαίνοντας την έντονη ανησυχία για την αντιμετώπιση του Τύπου και των δημοσιογράφων στη χώρα μας στη διανομή της κρατικής επιδότησης μέσω των διαφημιστικών κονδυλίων του “Μένουμε σπίτι”. Προσφέρει μάλιστα την τεχνογνωσία που κατέχει στην κυβέρνηση αν θέλει να εδραιώσει ένα σύστημα δίκαιης επιδότησης!

Το κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

Οι παρακάτω οργανώσεις που συμμετέχουν στο σχήμα Media Freedom Rapid Response (MFRR), το οποίο παρακολουθεί και επισημαίνει περιπτώσεις παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη σοβαρή ανησυχία μας για την πρόσφατη εξαίρεση και τον παραγκωνισμό σημαντικών ΜΜΕ από τη διανομή ενός πακέτου οικονομικής υποστήριξης που έκανε η κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Μολονότι χαιρετίζουμε επί της αρχής τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξουν τον χώρο των ΜΜΕ μέσω της δημόσιας καμπάνιας για την κρίση με τον covid 19, η διαδικασία με την οποία διανεμήθηκαν αυτά τα κονδύλια θέτει σειρά ανησυχητικών ζητημάτων γύρω από την κυβερνητική διαφάνεια και την πολυφωνία στην Ενημέρωση. Μία πρόσφατη ανάλυση της κρατικής χρηματοδότησης έδειξε ότι Μέσα τα οποία θεωρήθηκαν «αντιπολιτευόμενα» σε πολλές περιπτώσεις πήραν δυσανάλογα χαμηλή διαφημιστική ενίσχυση σε σύγκριση με περισσότερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αν και πολλά είχαν υψηλότερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα από αυτά.

Συγκεκριμένα αποκαλύπτεται ότι η εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα Documento εξαιρέθηκε παντελώς από τη χρηματοδότηση. Ο διευθυντής και εκδότης της ισχυρίζεται ότι αυτό ήταν ξεκάθαρη αντεκδίκηση για την κριτική δημοσιογραφική κάλυψη και τις πρόσφατες έρευνές του σχετικά με την κυβέρνησή σας.

Στο μεταξύ η λίστα των ΜΜΕ που πήραν οικονομική ενίσχυση, όπως δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου, περιλαμβάνει περισσότερα από 200 ψηφιακά σχήματα τα οποία δεν περιέχονται στο μητρώο ψηφιακών Μέσων της χώρας. Μεταξύ αυτών, κάποιες αδρανείς ή ανύπαρκτες ιστοσελίδες ή αδιευκρίνιστα blogs με λίγους ή καθόλου αναγνώστες.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για να επιλεγούν τα ελληνικά Μέσα που έλαβαν χρηματοδότηση στον καιρό της πανδημίας, αντί να βασίζονται στις αρχές της αντικειμενικότητας και της δικαιοσύνης, ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυτοσχεδιαστικά και στη χειρότερη τιμωρητικά για Μέσα τα οποία ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. 

Η στρέβλωση της αγοράς Ενημέρωσης υπέρ φιλοκυβερνητικών ιστοσελίδων και εφημερίδων εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προσήλωση της κυβέρνησής σας στη διατήρηση της πολυφωνίας της ελευθερίας στα ΜΜΕ.

Εξίσου ανησυχητικές ήταν οι εξηγήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, σχετικά με τους λόγους που εξαιρέθηκε το Documento. Η απόρριψη της δημοσιογραφίας του Documento ως “fake news” δυναμιτίζει το ανεξάρτητο και κριτικό δημοσιογραφικό έργο της ιστοσελίδας και δεν επαληθεύεται από την ανάλυση που έκαναν μέλη του MFRR.

Κάθε κρατική χρηματοδότησης για ΜΜΕ πρέπει να γίνεται με διαδικασία διαφανή και επαληθεύσιμη, στην οποία να έχουν όλοι πρόσβαση, και με αντικειμενικά κριτήρια. Δε φαίνεται να έγινε κάτι τέτοιο στην περίπτωση αυτή. Επίσης είναι αντικείμενο διερεύνησης γιατί ανέλαβε μια ιδιωτική διαφημιστική εταιρία να κάνει τη διανομή των κονδυλίων αντί ενός διαφανώς στελεχωμένου δημόσιου σχήματος. Το σύστημα αυτό ήταν σκοτεινό και οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις ως προς τη δημοσίευση σημαντικών πληροφοριών. Αν και χαιρετίζουμε την ενέργεια να δημοσιεύσετε τελικώς την πλήρη λίστα των ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν, πιστεύουμε ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή.

Επιπλέον, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη περισσότερες και αναλυτικότερες εξηγήσεις για τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν στην επιλογή των Μέσων τα οποία χρηματοδοτήθηκαν. Καλούμε την κυβέρνησή σας να δώσει αυτές τις πληροφορίες χωρίς καθυστέρηση ώστε να μπορεί κανείς να εκτιμήσει αν η διαδικασία ήταν δίκαιη.

Οι εταίροι του σχήματος MFRR θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την υπόθεση. Μετά χαράς θα προσφέραμε τις εξειδικευμένες γνώσεις μας για να εδραιώσετε ένα σύστημα διανομής κρατικών κονδυλίων που θα έχει χαρακτηριστικά διαφάνειας, ελέγχου και δικαιοσύνης. Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μας και αναμένουμε τις απαντήσεις σας.

Οι οργανώσεις

ARTICLE 19

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited

International Press Institute (IPI)

Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *