Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα: Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για την εγκληματικότητα

ααΑθηναΜαφίες, Ναζί και Αστυνομία στα «γκέτο» των γειτονιών

Η προεκλογική περίοδος για τον Δήμο της Αθήνας καθορίστηκε από τη συνεχή συζήτηση για τη ναρκεμπορία και την υποβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών, που κατοικούνται κυρίως από μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Παράλληλα, αναζητείται από τους υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους μια άμεση απάντηση για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που μαστίζουν τις συγκεκριμένες περιοχές. Για άλλη μια φορά, ο αστικός πολιτικός κόσμος, διά μέσου των εκπροσώπων του και υποψήφιων δημάρχων Μπακογιάννη, Γερουλάνου, Ηλιόπουλου, μοίρασε γενικόλογες υποσχέσεις και φυσικά αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας στο τι συμβαίνει στις περιοχές αυτές. Την ίδια στιγμή, η Χρυσή Αυγή σπέρνει το ναζιστικό και δολοφονικό της δηλητήριο, ενώ οι δυνάμεις της κυρίαρχης Αριστεράςαρνούνται να βάλουν στο κέντρο της προσοχής τους την απόπειρα του συστήματος να μετατρέψει το ταξικό ζήτημα σε εμφύλιο των φτωχών.

Η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/ Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, Κεφάλαιο» παίρνει θέση απέναντι στις πολιτικές του δήμου, της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της δολοφονικής Χρυσής Αυγής, αλλά και στις διακηρύξεις δυνάμεων της Αριστεράς που αντί να ορθώνουν τείχος αποφασιστικό στον εθνικισμό και τον ρατσισμό, αποδέχονται λογικές που διαιρούν την εργατική τάξη σε ντόπιους και ξένους, υγιής και ναρκομανής, νοικοκυραίους και μη. Κόντρα σε αυτά, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα προσπαθεί  να δημιουργήσει μια συνολική και συλλογική απάντηση των εργαζομένων και των κατοίκων στη περιοχή που να καλύπτει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των φτωχών της περιοχής, ντόπιων και ξένων.

Προσπαθώντας να μιλήσουμε για τις ανάγκες ενός κατοίκου, νέου/νέας, εργαζόμενου/ης, συνταξιούχου, πρόσφυγα για μια αξιοπρεπή ζωή στην πόλη της Αθήνας, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε αν μπορούν σήμερα να κατοικήσουν όλοι και όλες στο κέντρο αυτής της πόλης.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πρέπει να αντιληφθούμε την «πολιτική του χώρου». Πρέπει, δηλαδή, να καταλάβουμε πώς συνδέονται το Airbnb, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας σε τουριστικό κέντρο, από τη μια, με την υποβάθμιση, τη ναρκεμπορία και την έλλειψη υποδομών στις «πίσω αυλές», στις υποτιμημένες γειτονίες της περιοχής του κέντρο: το Πεδίον του Άρεως, τη Βικτώρια, τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Σταθμό Λαρίσης, την Κυψέλη και τα Πατήσια.

Η μετατροπή της Αθήνας σε σύγχρονο μαζικό τουριστικό προορισμό σημαίνει  ανάπτυξη της αντίστοιχης βιομηχανίας και των κεφαλαίων για διαμονή και ψυχαγωγία, που στηρίζεται πάνω σε φθηνά εργατικά χέρια, ντόπιων και μεταναστών, νεολαίων και μεγαλύτερων ηλικιακά εργαζόμενων. Στηρίζεται, επίσης, στην εκδίωξη όλων αυτών από τις κατοικημένες περιοχές του κέντρου, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της τουριστικής βιομηχανίας. Για να υλοποιηθεί αυτό το στρατηγικό σχέδιο, το κεφάλαιο, το τοπικό και το κεντρικό κράτος και βασικές κατευθυντήριες πολιτικές της ΕΕ, επιτρέπουν ή διευκολύνουν την υποβάθμιση των περιοχών αυτών. Ώστε, μετά να έρθουν σαν από μηχανής θεοί για να τις «σώσουν», να τις «αναπτύξουν» και να υλοποιήσουν ό,τι δεν έχει υλοποιηθεί δεκαετίες τώρα λόγω της στοχευμένης απουσίας του. Πόσες λάμπες, δρόμοι, κάδοι, οριοθετήσεις δρόμων και πεζοδρόμων και σοβαρές μετακινήσεις κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών έχουν υλοποιηθεί από αυτούς όλα τα προηγούμενα χρόνια; Πόσες φορές πληθυσμοί ρομά και μεταναστών και νέοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, πολλές φορές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ακόμα και σε ανθρώπους που νοίκιαζαν εκεί για πάνω από 10ετία, για να τουριστικοποιηθούν οι περιοχές;

  • Στην πλατεία Βάθη και στην Αγίου Κωνσταντίνου, από τις κατοικίες που προσφέρονται αυτή τη στιγμή το 91% είναι για βραχυχρόνια μίσθωση.
  • Στον Κεραμεικό, καταγράφηκαν 255 ακίνητα σε καταχωρήσεις στις πλατφόρμες για ενοικιάσεις σε τουρίστες και μόλις 40 για μακροχρόνια μίσθωση. Ίδια η κατάσταση σε σταθμό Λαρίσης, Άγιο Νικόλαο και Πετράλωνα.
  • Η Νεάπολη μετατρέπεται σε περιοχή με «φραγκάτους να νοικιάζουν νεοκλασικά».

Η γενικευμένη άνοδος των τιμών είναι μία από τις συνέπειες του Airbnb. Αλλάζει συνολικά την κοινωνική και ταξική σύνθεση αυτών των περιοχών.

Όμως οι σωτήρες του τουριστικού επενδυτικού κεφαλαίου αποσιωπούν ότι  με τις επενδύσεις και τη ραγδαία αύξηση των κερδών από τις συνεχείς μεταπωλήσεις ακινήτων, αφήνουν τα σπίτια και κυρίως τις γειτονιές, χωρίς καμια αξία χρήσης για τους κατοίκους.

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ- Αστυνομία και Χρυσή Αυγή μέρος του προβλήματος

Κομβικό και ειδικό ρόλο στην πορεία υποβάθμισης της ζωής στις περιοχές αυτές παίζουν πολιτικοί ρατσιστικοί και φασιστικοί σχηματισμοί, όπως η Χρυσή Αυγή. Δεν έχουν περάσει έξι χρόνια από τις ημέρες όπου ο τότε υποδιοικητης του Α.Τ Αγίου Παντελεήμονα και η τότε συνεργός του, πολιτευτής της Χρυσής Αυγής, κατηγορήθηκαν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για παράνομη διακίνηση προϊόντων κ.ά, ενώ παράλληλα είχαν στήσει ένα ολόκληρο σύστημα εκμετάλλευσης των μεταναστών της περιοχής.

Πάνω, λοιπόν στη φτώχεια, την εγκατάλειψη και τη συνεχή υποβάθμιση χτίζουν οι μεν το μεγάλο αστικό προσωπείο του ευεργέτη, ελεώ μνημονιακής λιτότητας, οι δε χύνουν το δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού και στήνουν βρώμικες «δουλειές», υποβαθμίζοντας ολοένα και περισσότερο τις περιοχές αυτές.

Στη συνέχεια, η υποβάθμιση γίνεται κύριο άλλοθι για τη διαμόρφωση σχεδίων άμεσης ή έμμεσης εκμετάλλευσής τους από ιδιωτικά συμφέροντα και τη μετατροπή μεγάλων τμημάτων τους σε εμπόρευμα, κλείνοντας κάθε κουβέντα για ελεύθερους, ανοιχτούς χώρους. Για πραγματική χρήση με πάρκα, αθλητικά κέντρα, κέντρα περίθαλψης και ψυχικής υγείας, σχολεία κ.ο.κ. Γιατί δεν αποτελεί πραγματικό στόχο των μεγάλων κεφαλαίων και των πολιτικών, του δήμου, της κυβέρνησης και της ΕΕ η πραγματική προστασία της κατοικίας, με επιδόματα ενοικίων και χρήση του οικιστικού πλούτου των γειτονιών από τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

  • Πόσο μεγάλη θα ήταν η δυσφορία των ρατσιστικών φιδιών της Χρυσής Αυγής και των αστικών επιτελείων με τους άστεγους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας το 2015, αν υπήρχε η πολιτική βούληση για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών του ολοένα αυξανόμενου και πλήρως εκμεταλλεύσιμου προσφυγικού πληθυσμού με παροχή κατοικίας, και κέντρων κοινωνικής στήριξης και εργασίας;
  • Πόσες θέσεις πραγματικής εργασίας μόνιμης και σταθερής εργασίας για ντόπιους και μετανάστες σε όλους αυτούς τους τομείς θα μπορούσαν να ανοίξουν αν ο Δήμος δε συνέχιζε να ακολουθεί τη πολιτική των ΕΣΠΑ, που διαμοιράζουν την κοινωνική πρόνοια με προγράμματα σε διάφορες ΜΚΟ, όπου διατηρούν εργαζόμενους με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα και με ορισμένου χρόνου συμβάσεις. Προγράμματα που μέχρι να στηθούν και να εκμαιεύσουν τα λεφτά έχουν κλείσει μαζί με τις υπάχουσες θέσεις εργασίας, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό παροχών στους ευάλωτους και φτωχούς πληθυσμούς του κέντρου.

Παρατηρήσαμε τη μιντιακή προσήλωση στην υποβάθμιση του Πεδίου του Αρεως και των Εξαρχείων μέσα από τη διακίνηση ναρκωτικών. Φανερώθηκε όμως και η πραγματική στόχευση των αστικών πολιτικών, αφού παρά τη μεταφορά του «γκέτου» και το «καθάρισμα» από τους τοξικοεξαρτημένους, η εγκατάλειψη του πάρκου παραμένει, καμία φροντίδα για τον μοναδικό πνεύμανα πράσινου στην περιοχή δεν λαμβάνεται, ενώ παραμένουν σε εγκατάλειψη η υδάτινη διαδρομή, το φυτώριο και το βοτανικό του κήπο εντός του πάρκου.

Δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθεί και η διαπλεκόμενη σχέση ανάμεσα σε αστυνομία και κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών, αφού χρόνια τώρα έχει παρατηρηθεί ότι «μετακινούν» τις ομάδες των τοξικομανών και κατ’ επέκταση των εμπόρων εκεί που θα είναι χρήσιμο το οφθαλμοφανές στοιχείο της υποβάθμισης κάθε φορά: Μεταξουργείο, Κύπρου και Πατησίων, Μουσείο, Πεδίον του Άρεως, 3ης Σπετεμβριού κτλ.

Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ

Απέναντι σε όλα αυτά η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/ Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, Κεφάλαιο» έχει πάρει σαφή θέση. Για την κατάντια της πόλης δεν φταίνε ούτε οι φτωχοί, ούτε οι πρόσφυγες, ούτε οι τοξικοεξαρτημένοι. Η πολιτική και έμπρακτη επίθεση σε αυτά τα στρώματα από τη φασιστική Χρυσή Αυγή γίνεται για να κρυφτεί κάτω από το μίσος η πραγματική και ανελέητη εκμετάλλευση των εργαζομένων, των χώρων κατοικίας και των ελεύθερων χώρων. Αντί να «βάλουμε το μαχαίρι στον λαιμό» ενός πρόσφυγα, προτάσσουμε τον κοινό αγώνα για δικαίωμα στην κατοικία, την περίθαλψη, την πρόνοια, την εκπαίδευση. Η πραγματική δέσμευση της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα/ Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, Κεφάλαιο»  για την επομένη των εκλογών, είναι το μεγαλύτερο άπλωμα των αντιλήψεων σε αυτές τις γειτονιές. Για να φτιάξουμε ανθρώπινες πόλεις, όποιες θρησκείες κι αν πιστεύουν κι όποιες γλώσσες κι αν μιλούν οι κάτοικοί τους, με γειτονιές πραγματικά ελεύθερες από το μίσος και την εκμετάλλευση. Για μια ζωή που μας αξίζει, σε μια πόλη που μας ανήκει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *