“Ανεϋ προηγουμένου οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων” στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 500 παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου καταγράφει από τις 26 Μαϊου στην κάλυψη των διαδηλώσεων Black Lives Matter, το Παρατηρητήριο Ελευθερίας του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ένωσης Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), ο Δείκτης Tracker περιλαμβάνει περιστατικά συλλήψεων δημοσιογράφων, επιθέσεων εναντίον τους με λαστιχένιες σφαίρες, με σπρέϊ πιπεριού ή απειλών με όπλα. Η συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων περιλαμβάνει και αστυνομική κακοποίηση  Το Tracker δημοσίευσε 128 ιστορίες επιβεβαιωμένων παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου τον προηγούμενο μήνα – λεπτομερείς περιγραφές 47 συλλήψεων και 125 σωματικών επιθέσεων δημοσιογράφων. Τα υπόλοιπα περιστατικά παραμένουν υπό έρευνα.

Οι δημοσιογράφοι στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, δηλώνει η Επιτροπή. Από τότε που άρχισε η συλλογή στοιχείων και η δημοσιοποίηση του Δείκτη Tracker το 2017 (τον Δείκτη διαχειρίζεται Ίδρυμα Ελευθερίας του Τύπου σε συνεργασία με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων και περισσότερες από 24 άλλες οργανώσεις ΜΜΕ), πιστοποιήθηκαν ως το 2019 περίπου 429 περιπτώσεις επίθεσης εναντίον δημοσιογράφων. Μεταξύ αυτών η δολοφονία τεσσάρων δημοσιογράφων και ενός εργαζομένου στα μέσα ενημέρωσης στο Annapolis Capital Gazette και το   δολοφονία του Zack Stoner , ενός δημοσιογράφου της Μαύρης μουσικής στο Σικάγο.

«Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι τρομακτικά: Το Tracker έχει λάβει αναφορές για περίπου 70 δημοσιογράφους που συνελήφθησαν, περισσότεροι από 200 δέχτηκαν επίθεση και τουλάχιστον δύο φωτογράφους με σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του CPJ Joel Simon.

Η έρευνα των επιθέσεων στηρίζεται πλέον σε δωρεές, Σύμφωνα με το CPJ το “US Press Freedom Tracker” θα χρησιμοποιήσει μια πρόσφατη δωρεά 250.000 δολαρίων από την Craig Newmark Philanthropies για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του να επαληθεύσει και να τεκμηριώσει όλα τα αναφερόμενα περιστατικά. Η Craig Newmark Philanthropies δεσμεύτηκε επίσης 650.000 $ στο International Women’s Media Foundation, έναν άλλο συνεργάτη Tracker, για να υποστηρίξει   Ταμείο έκτακτης ανάγκης δημοσιογραφίας των Ηνωμένων Πολιτειών , το οποίο υποστηρίζει δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν περιστατικά όπως αυτά που αναφέρονται στο Tracker.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *