“Αναρμόδιοι” δηλώνουν οι αρμόδιοι διαφάνειας για τη Λίστα Πέτσα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάζουμε το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας vouliwatch.gr  για τη νέα απόπειρα να λάβει επίσημα στοιχεία στην κατανομή των “πέτσινων” διαφημιστικών κονδυλίων της καμπάνιας “Μένουμε σπίτι” που στοίχησε 20 εκατ. ευρώ, “δώρο” στα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ.  Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που απορρόφησε με τον νόμο για το Επιτελικό Κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη τις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, δήλωσε “αναρμόδια” να εξετάσει το θέμα.

Η ιστοσελίδα είχε ζητήσει να λάβει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία ήταν ελλειπή, από τη γενική γραμματεία ενημέρωσης υπήρξε απόλυτη σιωπή. Μετά από αυτό το vouliwatch κατέθεσε διοικητική προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ζητώντας το “δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία”. Όμως η  Εθνική Αρχή Διαφάνειας απάντησε μέσω γραπτής επιστολής (μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ), ότι δεν είναι αρμόδια να εξετάσει την προσφυγή μας. 

Οι νομικοί της ιστοσελίδας διαφωνούν με την “αναρμοδιότητα” και δικαίως ρωτά: Αν δεν είναι αρμόδια η ΕΑΔ, ποιο θεσμικό όργανο είναι για να εξετάζει παρόμοιες προσφυγές; Καταλύεται η προστασία των πολιτών απέναντι στην αδιαφορία της διοίκησης να απαντήσει και να δώσει νόμιμα αιτούμενα στοιχεία; Ή ξαφνικά εξαναγκάζονται οι πολίτες να προσφεύγουν για τόσο απλά ζητήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας με μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση δικαστικών εξόδων;

Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση της ιστοσελίδας για τη “μη αρμοδιότητα”..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *