Έμαθε και η ΕΣΗΕΜΘ πως υποβαθμίζεται η ΕΡΤ 3

Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, από την υπαγωγή της ΕΡΤ στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου, πρακτική που ισχύει μόνο στα ανελεύθερα καθεστώτα και όχι στην Ευρώπη, η δημόσια ραδιοτηλεόραση μετατράπηκε σταδιακά και με πολύ συγκεκριμένες ευθύνες και των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε Αθήνα (ΕΣΗΕΑ) και Θεσσαλονίκη (ΕΣΗΕΜΘ) σε “κρατικό μαγαζί προπαγάνδας” του Μαξίμου με τα λεφτά των Ελλήνων Πολιτών. Εκατομμύρια των εκατομμυρίων σε εξωτερικές-μεικτές παραγωγές, εκατοντάδες συμβασιούχοι έργου με υψηλές ή εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές σε όλη τη δομή της κρατικής τηλεόρασης. Μετά 3 χρόνια ανακάλυψε και η ΕΣΗΕΜΘ πως η ΕΡΤ 3 έπαψε πια να αποτελεί ανεξάρτητη τηλεοπτική περιφερειακή μονάδα και αντιμετωπίζεται ως “κάδος” προγραμμάτων που δεν χωράνε στους σχεδιασμούς της κεντρικής διοίκησης. Στα πρότυπα της ΕΣΗΕΑ εκφράζει κι αυτή την “έντονη ανησυχία” της και υπόσχεται πως ΘΑ “διεκδικήσει” με κινητοποιήσεις. Κάποια στιγμή στο μέλλον, ίσως…

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ για την συστηματική και εντεινόμενη προσπάθεια της ΕΡΤ ΑΕ να υποβαθμίσει τον ρόλο της ΕΡΤ3 και το ενημερωτικό πρόγραμμά της.Η αυτοτέλεια του τρίτου σταθμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο παραγωγής και μετάδοσης ενημερωτικού προγράμματος είναι ζητήματα που σε ιστορικό και πραγματικό επίπεδο ισοδυναμούν με την εκπλήρωση των σκοπών της ΕΡΤ3.
Τόσο η συνέλευση των εργαζομένων όσο και η συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ3, Φίλιο Στάγκο, που πραγματοποίησε η ΕΣΗΕΜ-Θ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ3 λειτουργεί με ασφυκτικά περιορισμένες αρμοδιότητες. Παρά το γεγονός ότι ο σταθμός υπηρετείται από έμπειρο και άξιο δημοσιογραφικό δυναμικό, δεν του δίνεται η δυνατότητα να οικοδομήσει ένα περιφερειακό ενημερωτικό πρόγραμμα με διακριτό χαρακτήρα, που χάρη στην πανελλαδική εμβέλεια της ΕΡΤ θα κόμιζε γνήσια χαρακτηριστικά πολυφωνίας στην ελληνική Ενημέρωση.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί προϋποθέσεις για την πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία της ΕΡΤ3:

  • Να πολλαπλασιαστούν οι εσωτερικές παραγωγές και να ενισχυθεί το ζωντανό ενημερωτικό πρόγραμμα.
  • Να αναλάβει η ΕΡΤ3 τον συντονισμό της ενημέρωσης από την περιφέρεια και να πάψουν να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι εκεί ως ανταποκριτέςχωρίς ωράριο.
  • Να ενισχυθούν τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ3.
  • Η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ3 να αξιοποιήσει πλήρως το δημοσιογραφικό δυναμικό του σταθμού χωρίς αποκλεισμούς.
  • Η λειτουργία του ertnews δεν πρέπει να υποβαθμίσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα της ΕΡΤ3 ούτε να απορροφήσει το δημοσιογραφικό δυναμικό και τα Μέσα της.

Για τα παραπάνω η ΕΣΗΕΜ-Θ ζητάει από τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ να ενεργήσει άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ένωση θα διεκδικήσει με κινητοποιήσεις την αποκατάσταση του ρόλου της ΕΡΤ3.P

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *