Εκτός Χρηματιστηρίου και η “Καθημερινή” του Αρ. Αλαφούζου

71Αναδημοσίευση από sofokleousin

Η οικογένεια Αλαφούζου αξιοποίησε της ευκαιρία για να αποσύρει απ’ το Χρηματιστήριο την Καθημερινή πληρώνοντας μόλις 1,5 εκατ. ευρώ για να μαζέψει όλες τις μετοχές που βρίσκονται στα χέρια μικρομετόχων και άλλων επενδυτών – οι οποίοι τις έχουν πληρώσει στο πολλαπλάσιο. Όπως ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ οι μετοχές της εταιρίας τίθενται εκτός διαπραγμάτευσης από σήμερα 22 Δεκεμβρίου 2015. Το Χρηματιστήριο θα προχωρήσει στην αφαίρεση των μετοχών της εταιρίας από τα συστήματα διαπραγμάτευσής του, με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και του διακανονισμού των εκκρεμών συναλλαγών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την 28η Δεκεμβρίου 2015.
Η πρόθεση της οικογένειας Αλαφούζου να αποσύρει την «Καθημερινή» από το χρηματιστήριο έγινε εμφανής από τη “συμπεριφορά” της μετοχής: Επί τρία χρόνια πιέσθηκε μεθοδικά, χειραγωγούμενη με ελάχιστο όγκο συναλλαγών στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα τιμών. Ανέκαμψε πέρυσι, όταν ο επιχειρηματίας Τρ. Αλευρίτης,αποφάσισε να κινηθεί κόντρα στους σχεδιασμούς του μεγαλομετόχου και άρχισε να “σκουπίζει” τη μηδαμινή προσφορά. Συγκέντρωσε ετσι το 5% και έγινε “απειλή” για την οικογένεια Αλαφούζου, που δεν ήθελε τρίτους “στα πόδια της”.
Τελικά το πακέτο αυτό εξαγοράστηκε μέσω ελεγχόμενων εταιριών.
Ετσι άνοιξε ο δρόμος για την έξοδο της «Καθημερινής» από το χρηματιστήριο.
Επισημαίνεται ότι όταν προ 20ετίας μπήκε στο ΧΑ, η «Καθημερινή» άντλησε περί τα 40 εκατ. ευρώ (τότε 13-14 δισ. δραχμές). Από τα κεφάλαια αυτά μόνον το 30% επενδύθηκε στον εκδοτικό τομέα.
Πηγαίνοντας κόντρα στην τότε χρηματιστηριακή νομοθεσία και τους Κανονισμούς του ΧΑ, η εκδοτική εταιρία διοχέτευσε το 70% των αντληθέντων κεφαλαίων στη ναυτιλία. Οι επενδύσεις αυτές απέδωσαν τα πρώτα χρόνια, αποφέροντας κέρδη. Ομως την τελευταία 5ετία οι συνθήκες στη ναυτιλία άλλαξαν, τα πλοία «γέρασαν», οι ναύλοι έπεσαν. Και μαζί ήρθε η μεγάλη κρίση στα media. Η «Καθημερινή» έγινε ζημιογόνος -όπως όλες οι εφημερίδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *